Annons

Hyresgästföreningen funderar på sidbyte

Nyheter Stämman i Luleå avgör om Hyresgästföreningen ska köpa hyreshus. Förbundsstyrelsen är delad i frågan.Hyresgästföreningen förbereder sig för en ny roll på bostadsmarknaden. Det finns långt gångna planer på att köpa hyreshus, och på så sätt visa att hyresrätten behövs.​
Förbundsstyrelsen är delad i frågan. Förbundsordförande Barbro Engman avstod från att utnyttja sin utslagsröst. I stället blir det stämman i Luleå som fattar beslut.
– Det var faktiskt hyresgäströrelsen som grundade HSB. Nu vill många av våra medlemmar att vi ska göra något liknande en gång till, säger Engman.
– Föreningen har stora resurser, och därmed möjlighet att köpa hyreshus. Nu är hyresrätten trängd, både av omvandlingar till bostadsrätter och av politiska planer på att montera ner den nuvarande ordningen. Det finns gott om plats för fler bra hyresvärdar.
 
Engman är medveten om att det kan uppstå ideologiska frågor när Hyresgästföreningen ska företräda hyresgästerna, och samtidigt vara hyresvärd.
Men det kan nog vara till hyresgästernas fördel; Hyresgästföreningen får  ögonen på sig särskilt om det gäller hyresgäster som anser sig illa behandlade av sin egen intresseorganisation.
– Jag kan tänka mig att en läckande kran i ett hyreshus som ägs av Hyresgästföreningen skulle ge rubriker i tidningarna.
Stämman i Luleå kommande veckoslut samlar 150 ombud från hela landet. Den stora uppgiften blir att dra upp riktlinjerna för de närmaste åtta åren.
– Allt står på ända inom bostadspolitiken. Det finns politiker som vill införa ägarlägenheter och underlätta uthyrning i andra hand, och montera ner bruksvärdessystemet. Det blir allt mer marknad, och allt mer andrahandsmarknad.
– Vi i Hyresgästföreningen kämpar för allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad.
 
Engman är övertygad om att en kompakt majoritet av Hyresgästföreningens förtroendevalda själva bor i hyresrätt.
Ändå har valberedningen föreslagit bostadsrättsinnehavaren America Vera Zavala som ersättare i den förbundsstyrelse som stämman ska välja.
– Vi har medlemmar som bor i villor eller bostadsrätter. De tänker på barn och barnbarn, och på sin egen ålderdom. De ser att hyresrätten behövs och är därför med hos oss.
– I Stockholm har det blivit så att alla som vill bo i hyresrätt numera är hänvisade till bostadsrätt.
–  Och alla medlemmar som delar Hyresgästföreningens uppfattningar är naturligtvis valbara till förtroendeuppdrag, oavsett hur de själva bor för tillfället!
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja Regionkontor flyttar till brokig stadsdel: ”Vi ska vara där folk är”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.