Hyresgästföreningen och Sabo kritiserar Svenska Bostäder
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman är kritisk till att Svenska Bostäder och Stockholmshem vid nästa styrelsemöte föreslås gå med i de privata fastighetsbolagens organisation, Fastighetsägarna Stockholm. Hon tycker det vore mer naturligt att de gick med i Sabo som organiserar allmännyttan.
– Jag tror de tillsammans kommer att jobba för att införa marknadshyror och Stockholms hyresgäster har all anledning att oroa sig inför framtiden, säger Barbro Engman.
Björn Ljung, fp, ordförande i Stockholmshem, förstår inte pratet om att medlemskapet skulle innebära ett steg mot marknadshyror.
– Det är nej, nej, nej med stora bokstäver på frågan om det här innebär ett steg mot marknadshyror. Inget av allianspartierna vill ha det. Jag förstår inte varför Hyresgästföreningen säger så, säger Björn Ljung.
De tre allmännyttiga stockholmsbolagen lämnade Sabo 2007 för att de tyckte att organisationen blivit för politiserad och drog för mycket åt vänster. Björn Ljung säger att det aldrig varit aktuellt att gå tillbaka till Sabo.
– Vi har inte så stor nytta av dem och sedan tycker jag att de fortfarande är för partipolitiska, även om det blivit bättre de senaste åren, säger han.
Fördelen med att gå med i Fastighetsägarna Stockholm är flera enligt Björn Ljung.
– Vi får bättre resultat i diskussioner med till exempel Boverket, Sveriges kommuner och Landsting och Fortum jämfört med när vi är ensamma, säger Björn Ljung.
Kurt Eliasson, vd på Sabo, de allmännyttiga bostadsbolagens organisation, tycker det är konstigt att de går med i en organisation för privata bolag när det finns en organisation för allmännyttiga bolag.
– Med tanke på att det finns en ny lag som bara gäller allmännyttan så borde de se nyttan med att vara med oss. Jag ser det som ett experiment, vi får se hur det går, säger han.
Han håller inte med om bilden att Sabo skulle vara en partipolitisk organisation.
– De som säger det har missat förändringen som skett de senaste åren. Jag råder Stockholmsbolagen att ta sig en funderare till innan de går med i Fastighetsägareföreningen, säger han.
Även Familjebostäder kommer att ta upp frågan om medlemskap i Fastighetsägareföreningen Stockholm.