Hyresgästföreningen ser över SD-hantering
I maj i år hörde ett hundratal missnöjda medlemmar av sig till Hyresgästföreningen. Anledningen var att Sverigedemokraterna som enda riksdagsparti inte lyfts fram i organisationens kampanj flerhem.nu. Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder försvarade då beslutet att hålla SD utanför med att partiet inte delar föreningens värderingar och att det saknar en samlad bostadspolitik.
– Vi vill lyfta fram partier som vill att alla ska ha rätt till ett boende till en rimlig kostnad, oavsett var man kommer ifrån och hur länge man varit i Sverige, sade Marie Linder.
Nu har förbundskontoret fått i uppdrag att se över hanteringen av SD. Bland annat ska Hyresgästföreningens etiska regler ses över och en gemensam hållning gentemot Sverigedemokraterna tas fram. Den 5 november ska de reviderade etiska reglerna presenteras vid förbundsstyrelsens möte.
Vad resultatet av översynen kommer att bli är för tidigt att tala om, enligt Sofia Stenfeldt, pr-samordnare på Hyresgästföreningen. Men målet är en tydligare, mer samlad hållning gentemot SD.
– I nuläget är det så att vi återkommande måste fråga oss om vi ska hantera SD som ett parti som alla andra eller inte. Om vi kunde landa i en gemensam hållning skulle det leda till att vi kan hantera dessa frågor enklare och i slutändan bedriva en bättre bostadspolitik, säger Sofia Stenfeldt.
Hyresgästföreningens policy säger sedan flera år tillbaka att SD ska bjudas in till de debatter där alla partier i riksdag eller kommunfullmäktige bjuds in, där SD har mandat. Enligt Sofia Stenfeldt är det sällsynt att SD:s företrädare bjuds, men menar att det beror på att det är ovanligt att Hyresgästföreningen anordnar debatter av det slaget. Dessutom bedrivs lobbyverksamhet gentemot SD på flera håll i Sverige.
– Det finns ingen rekommendation mot den typen av arbete, tvärtom kan det vara viktigt i kommuner där SD har stort inflytande. Samtidigt är det så att SD:s värderingar är oförenliga med Hyresgästföreningens. De verkar inte för att alla ska ha bostäder utan för att vissa ska ha det, säger Sofia Stenfeldt.