Hyresgästföreningen skärper rutiner kring fritidspengar
Varje år betalar bostadsbolagen ut miljontals kronor till lokala hyresgästföreningar för att dessa ska användas till trivselverksamhet för hyresgästerna. Men en genomgång visar att en del lokala hyresgästföreningarna inte gör av med sina pengar utan har samlat 13 miljoner kronor på sina konton.
I tidningen skrev vi att en av de som hade mycket pengar som de inte gjort av med var LH Runstenen i Haninge. Dessvärre blev orten fel, det var LH Runstenen i Järva som hade 125 000 kronor på sitt konto den 31/12 2013.
En som har reagerat på att pengarna inte når fram är Mattias Rosenqvist, chef för boutvecklingsenheten på Hyresgästföreningen region Stockholm. När han började för ett år sedan såg han att det fanns mycket pengar hos både aktiva och vilande lokala hyresgästföreningar.
– Det har inte funnits några rutiner och traditioner att granska de lokala hyresgästföreningarnas ekonomi. Vi har inte kontrollerat om de gjort av med sina pengar innan vi äskat nya pengar från bostadsbolagen och det är förklaringen till att det ser ut så här, säger han.
Men det ska det bli ändring på nu. Personal på boutvecklingsenheten har fört diskussioner med föreningar som har mycket pengar om att dessa inte bör söka mer pengar.
– Men nu gör vi större förändringar. På nästa enhetsmöte kommer jag att berätta för min personal att vi inför nya rutiner där vi ska kontrollera hur mycket pengar de lokala hyresgästföreningarna har innan vi ansöker om nya, säger han.
Han tycker att tjänstemännen på boutvecklingsenheten har ett visst ansvar för den uppkomna situationen men det största ansvaret vilar på de stora hyresgästföreningarna som finns i kommunerna och där de lokala hyresgästföreningarna ingår.
– I de stora föreningarnas stadgar står att de har ett tillsynsansvar för de lokala hyresgästföreningarnas ekonomi, men där de brustit, säger han.
Vad blir konsekvensen om de lokala hyresgästföreningarna inte gör av med pengarna de får?
– Det mest allvarliga är att Hyresgästföreningens trovärdighet skadas. Både bolagen och hyresgästerna förväntar sig att vi gör det vi säger att vi ska göra för pengarna. Pengarna tas ju från hyran och sedan används de inte till det de ska.
Han tycker även att bostadsbolagen har ett ansvar för den uppkomna situationen.
– De har ett stort ansvar att följa upp hur pengarna används genom att göra en revision av de lokala hyresgästföreningarnas verksamhet och hur de använder pengarna.
En av de lokala hyresgästföreningarna som har mycket pengar i kassan ligger i Liljeholmen, som ingår i Brännkyrka-Hägerstens Hyresgästförening, där Per Jansson är ordförande. Han är lite självkritisk och tycker att han borde varit tuffare och ifrågasatt att föreningen hade mycket pengar.
– Men jag tycker att ett stort ansvar också vilar på regionkontoret, de har övergripande koll på föreningarnas ekonomi och borde satt stopp för det här tidigare.
Han kommer att hjälpa den aktuella föreningen att öka tempot och antalet aktiviteter för hyresgästerna.Bland annat planeras en stor fest med hoppborg och annat för hyresgästerna.
– Det stora problemet är att det är svårt att locka barnfamiljer och unga, men vi ska försöka ändra på det. Ingen skulle bli gladare än jag om de kommer och har förslag på aktiviteter, säger han.
Han tycker att det är bra att boutvecklingsenheten kontrollerar hur mycket pengar de lokala hyresgästföreningarnas har innan de ansöker om nya hos bostadsbolagen.
– Då kan ju pengar inom vissa bolag eventuellt omfördelas så att de lokala hyresgästföreningar som inte har några pengar men mycket verksamhet kan få lite mer än nu. Sedan är det ju svårt att veta hur man ska göra med de bolag där vi har avtalat om att få en viss summa per lägenhet, det är ju inte bättre att de hamnar på hög hos bostadsbolagen, säger han.