Annons

Rekordhyrorna 2024 – så slår prishöjningen mot hyresgäster

Nyheter 2024. Ännu ett år av rekordhöjda hyror. Snittökningen ligger nära 5,2 procent. Hyresgäster berättar nu hur de skär ner på resor, kläder och mat. Barbro Kårbro valde till och med att lämna sitt älskade Gotland.
Hyresgästerna Kristoffer Persson och Barbro Kårbo
Foto: Felicia Lundberg/André De Loisted/Montage

När hyresavierna ­dimper ner i landets brev­lådor är det betydligt ­högre belopp som ska in till ­bostadsbolagen än tidigare år.

Snitthyran för en trea låg förra året på 8 095 kronor enligt Statistiska centralbyrån. Med årets höjning stiger det beloppet till 8 513 kronor. Det motsvarar drygt 5 000 kronor i ökade boendekostnader om året.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För hyresgäster är beskeden en repris från 2023. Då beskrevs höjningarna som de högsta på 30 år. Samma sak kan nu sägas 2024. Höjningarna har bara fortsatt att öka och snittet ligger nära 5,2 procent, mer än en procentenhet högre än i fjol. Hem & Hyra har beräknat snittet utifrån värdarnas hyreshöjningar och antalet berörda hushåll. Eftersom vi inte känner till alla hyresvärdars exakta hyresnivåer är det totala snittet en uppskattning.

Så har höjningarna sett ut över tid

Kristoffer får mer än snittet i år igen

För enskilda hyresgäster kan det slå ännu hårdare. Kristoffer Persson i ­Svedala har två år i rad fått ­höjningar långt över snittet. Hans hyra hos ­kommunala värden Svedalahem har ökat med 15,7 procent sedan 2022.

– Jag förstår genuint inte varför. Jag tycker det är helt absurt, sanslöst med tanke på att det här är en välmående kommun, säger han.
På Gotland ville kommunala Gotlandshem först höja hyrorna med ­rekordhöga 17,53 procent. Hyres­gästen Barbro Kårbro, som tidigare ­varit engagerad i Hyresgästföreningen, ­protesterade. Hennes protester har blivit uppmärksammade på flera håll, av både radio och tidningar, men det räckte inte för hennes egen del.

Nu väljer hon att flytta närmare sin syster på fastlandet för att det helt enkelt blivit för dyrt att bo kvar på ön.

– Jag förstod att det här kommer jag inte att klara. Plus att allt annat har blivit dyrt på Gotland, som båtresor och mat. Hyran blev droppen, säger hon.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Gotlands län har de hittills högsta snitthöjningarna i landet. Men det är i ­kommunen Färgelanda i Västra ­Götaland som hyrorna har ökat mest. Allmännyttiga ­Valbohem gör två höjningar ­under 2024, i februari och juli. Totalt handlar det om 6,4 procent.

– Vi har gjort ett tvåårsavtal där ­parterna är överens om tre höjningstillfällen. Det är 3,2 procent i februari, juli och sedan i januari nästa år. Jag kan tycka att statistiken är lite ­missvisande. Effekten blir troligtvis att ­Valbohem har en av de lägsta höjningarna nästa år, säger Urban Blom, tf vd för bostads­bolaget.

Här höjs hyrorna mest


Trots att höjningarna slår rekord är många hyresvärdar missnöjda. De har krävt betydligt högre belopp och fler förhandlingar än någonsin har strandat. Men de strandade förhandlingarna tycks ha varit till fördel för hyresvärdarna.

När parterna inte kommer överens lämnas beslutet över till en oberoende instans. I allmännyttans fall heter den Hyresmarknadskommittén, HMK. För privata värdar kan hyres­värden ­vända sig till hyresnämnden som utser en skilje­man.

Många hyror avgörs inte i förhandlingar

Det är nu upp till HMK och skiljeman att bestämma hyran för hundratusentals svenska hyresgäster. Och hittills har de beslutat om större höjningar än vad som förhandlats fram.

Snitthöjningen för förhandlade hyror är 5,1 procent enligt Hem & Hyras sammanställning. Hos oberoende instans, ­alltså HMK eller skiljeman, är snitthöjningen i stället 5,5 procent.

Läs ocksåKristoffer, 40, drog nitlotten igen - ny rekordhöjning av hyran: ”Helt absurt”

Men Fastighetsägarna, som ­före­träder många privata värdar, har ­tydligt uttryckt sitt missnöje med resultatet i årets förhandlingar och de beslut som hittills kommit från skiljeman. Höjningarna ­ligger långt från organisationens yrkanden på 11–12 procent.

Annons

Även hos de kommunala bolagen finns ett missnöje. Det bekräftar Sveriges allmännyttas vd Anders Nordstrand.

– Det finns helt klart ett missnöje med nivåerna. Har man haft en kostnadsutveckling på 15-20 procent så är det klart att det finns ett glapp där. Många genomför inte underhåll som planerat och det är väldigt mycket man drar ner på nu. Hälften av våra medlemsföretag kommer att ha nollresultat eller negativt resultat och det kommer att gå ut över hyresgästen på sikt, säger han.

Anders Nordstrand vd för Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand vd för Sveriges allmännytta.

Tio procents högre hyror på två år

Han påpekar att det är för att man vägt in hyresgästernas intressen i förhandlingarna som nivåerna ändå ­hållits nere.

Hyrorna har nu ökat med nära 10 ­procent på två år. Carl-Johan ­Bergström, ­förhandlingschef på Hyresgäst­föreningen, säger att det är viktigt att det finns en vilja att kompromissa i ­överenskommelserna.

– Vi som förhandlar, alla parter, måste ha stor respekt för att det på två års tid har skett en ­jättehöjning av hyrorna. Det är en avvägning som ska göras. Det ska gå att förvalta fastigheter på ett bra sätt och få täckning för ökade kostnader, men det måste finnas en ­balans mot hur hyresgästerna har det, säger han.

Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.
Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Fakta: Så går det i årets förhandlingar

Läs också Värden som vägrar höga hyreshöjningar: "Vi gör det inte för att vara snälla" Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.