Annons

Hyresnämnden får svidande kritik av hovrätten

Piteå Föreningen PHIC, Pitebos hyresgäster i centrum, vann en hyrestvist mot Pitebo i hyresnämnden. Nu ger Svea hovrätt hyresnämnden svidande kritik.

I november förra året beslutade Hyresnämnden för övre Norrland att det kommunala bostadsbolaget Pitebo hade gjort fel när man höjt hyrorna efter en renovering 2008. 700 hyresgäster skulle få pengar tillbaka ansåg hyresnämnden.

Pitebo överklagade hyresnämndens beslut och nu river hovrätten upp beslutet.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hovrätten riktar skarp kritik mot hyresnämndens sätt att hantera ärendet. Förteckningen över de hyresgäster som förde talan stämmer inte, då ingen av dem hade ingett fullmakt till den nybildade förening, PHIC, Pitebos hyresgäster i centrum, som drivit frågan både i hyresnämnden och hovrätten.

Det blir därför oklart vilka hyresgäster som egentligen skulle ha omfattats av hyresnämndens beslut.

Hovrätten riktar även kritik mot att hyresrådet tog beslutet ensam, i stället för tillsammans med två nämndsledamöter, en från hyresgästsidan och en från fastighetsägarsidan, som brukligt är.

Läs ocksåSå blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt”Händer som river ett hyreskontrakt. Man som tittar rakt fram.

”Hyresnämndens handläggning innefattar flera fel som är sådana att nämndens beslut bör undanröjas och målet återförvisas dit”, skriver Svea hovrätt.

Ärendet hamnar nu alltså återigen på hyresnämndens bord.

– Ja, nu får vi ta om det en gång till, det är bara så. Det är det längsta ärende jag handlagt. Men vi tar till oss vad överinstansen säger och tar det hela från början. Vi kommer att börja med att låta parterna yttra sig, säger Göran Rosell, hyresråd på hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Det är dock inte Rosell som kommer att ha hand om ärendet längre. Enligt praxis tar ett annat hyresråd vid när hovrätten brutit upp hyresnämndens beslut.

Om Pitebo eller PHIC till slut går vinnande ur striden återstår att se.

– Man ska aldrig ropa hej förrän det är klart. Vårt första steg har varit att få överklagan att gå igenom, säger Robert Johansson, teknisk chef på Pitebo.

Johansson berättar att Pitebo arbetade med en slutplädering som skulle skickas in till hyresnämnden, men att nämnden tog beslut innan den kommit in.

– Vi kan visa att hyresnivåerna för de här lägenheterna är bland de lägsta i stan trots att de höjdes efter renoveringen. Det är både vi och Hyresgästföreningen överens om.

Hur mycket skulle det kosta er om ni fick betala tillbaka på hyran för 700 hyresgäster?

– Jag vet inte exakt, men någon miljon är det ju. Pengar vi inte har i dag, så vi hade blivit tvungna att skära ned på underhållet.

Annons

Vi har förgäves försökt nå hyresnämnden för en kommentar.

Bakgrund:
Hyresnämnden beslutade i november 2012 om att Pitebos skulle behöva betala tillbaka den hyreshöjning man beslutat om tillsammans med Hyresgästföreningen i smed en renovering av badrum i 700 lägenheter.

Renoveringen gjordes 2008 och ledde till en hyreshöjning på cirka 50 kronor per kvadratmeter från mars 2009. Några missnöjda hyresgäster bildade en egen förening, PHIC, Pitebos hyresgäster i centrum, vars syfte var att gå emot hyreshöjningen. Hyresgästerna menade att renoveringen inte hade höjt standarden i lägenheterna utan att det rörde sig om vanligt underhåll och att det därför inte var rätt att höja hyrorna.

Här kan du läsa tidigare artiklar publicerade i ärendet:

Pitebo överklagar sänkta hyror

700 hyresgäster i Piteå får lägre hyra

Läs också Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.