Annons

Hyresnämnden: Fuktskadad bostad inte hyresgästs ansvar

Malmö Värdens eget expertutlåtande vändes mot honom i hyresnämnden. Hyresgästens renovering har inte skadat bostaden, enligt beslutet. Däremot borde något ha dränerat runt huset.

Hyresgästen, en man i 60-årsåldern, byggde upp ett kök och badrum efter att han hade flyttat in. Lägenheten ligger i ett gammalt gårdshus och har låg standard och i nämndens handlingar beskrivs arbetet som en handikappanpassning. Lägenheten som från början var en lokal och inte en bostad ligger i Östra Malmö.

Men med tiden kom klagomål från värden som menade att byggnationerna hade lett till skador. Som bevis har värden lagt fram ett utlåtande från en saneringsfirma som visar på fukt i väggar och golv. Värden menade att allt hade orsakats av en slarvig badrumsrenovering. Hyresgästen hade förstört lägenheten och var tvungen att flytta, blev budskapet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men den renoverande mannen tog strid för lägenheten och hjälp av hyresgästföreningens jurister när uppsägningen hamnade i hyresnämnden.

Annons

–  Fukten var ett faktum men det kunde inte styrkas att hyresgästen orsakat den och heller inte uteslutas att fukten funnits där i flera år innan renoveringen, säger hyresgästföreningens jurist Malou Gamborn.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

I nämnden tog fallet en ny vändning. Fuktutlåtandet tolkades på ett annat sätt och bollade tillbaka ansvaret. Tillsammans med ett expertvittnes uppgifter innebar det att nämnden såg en ny orsak till skadorna – bristande dränering och fukt som kommit utifrån. Alltså något som är värdens eget ansvar och inget skäl att kasta ut mannen. Renoveringen skedde även med värdens tillåtelse, det slog också hyresnämnden fast.

Annons

– Det känns mycket bra och hyresgästen var mycket tacksam. Han andades ut och sa att “nu kan man tända en cigarr”, säger Malou Gamborn.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.