Annons

Hyresråd skickade knivbild till exsambo för att få in hyresskuld: ”Jag ville markera”

Stockholm En hyrestvist mellan ett hyresråd och hans exsambo urartade totalt. För att få igen en hyresskuld skickade hyresrådet bland annat en knivbild till sitt ex. Just det säger han till Hem & Hyra att han idag ångrar. Ändå valde han att stämma exsambon i tingsrätten. Något som skulle visa sig bli en dyrköpt läxa.
Foto: Tingsrätten/Kristina Wahlgren
Hyresrådet skickade en bild på en militärkniv till sin exsambo med budskapet - betala dina hyresskulder.

Till vardags avgör det aktuella hyresrådet ofta hyrestvister i Hyres- och arrendenämnden i Stockholm. Hyresråd är en sorts domare i hyresnämnden. Men vid sidan av sitt arbete har hyresrådet Jonas Alberg själv varit inblandad i en långvarig och infekterad hyrestvist i tingsrätten med sin exsambo. En genomläsning av handlingarna i Södertörns tingsrätt visar att situationen urartat rejält. Hyresrådet anklagas av sitt ex för att ha ett hotfullt och våldsamt beteende. Bland annat skickade hyresrådet en bild på en stor kniv till sin före detta, något som hon polisanmälde.

Både exsambon och hyresrådet anklagar varandra för att ha utdelat slag mot den andre, hyresrådet hävdar också att exsambon haft sönder hans glasögon.
Av det omfattande materialet i tingsrätten framgår att paret bestämde sig för att flytta ihop 2014 och byta sina lägenheter mot en stor hyresrätt. Men det började snart knaka i fogarna och slutade med att sambon flyttade ut. Under flera år var relationen rörig och hon bodde då mestadels inte i lägenheten och betalade inte hyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Hyresrådet mejlar bild på militärkniv

Bilderna av vad som händer sedan skiljer sig åt rejält. Exsambon menar att de kommit överens om att var och en betalade för sina boendekostnader och att hon därmed inte var skyldig att betala hyran för lägenheten som hon inte bodde i.
Men enligt handlingarna i tingsrätten så hävdar hyresrådet att de hade ett avtal där den som flyttade ut skulle avskriva sig från kontraktet eller stå kvar på kontraktet och betala 5 000 kronor i månaden till den som bodde i lägenheten, vilket alltså var hyresrådet.

Han hävdar att exsambon varken betalade några pengar eller avskrev sig från kontraktet, trots påstötningar. Och det är här bilden på kniven kommer in.

Hyresrådet mejlade bland annat en bild på Navy Seals jägarkniv och skriver bland annat ”den är fältmässig och gör sitt jobb, håller vad den lovar, och det är man ju inte direkt van vid i dessa tider”.
Under bilden står det ”Betala dina skulder !!!!!”.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Ett annat mejl som exsambon upplevde som hotfullt var ett meddelande där hyresrådet beskriver hur han äter på en restaurang i närheten av expartnerns bostad ”rör mig där varje dag, till och från jobbet, även på helger – dagtid och ibland sena kvällar, men var inte orolig …… var inte orolig, jag är en Guds man och följer den naturliga lagen”.
Undertecknat ”BETALA el AVSKRIV DIG…. Underkastelse och lydnad”.

Exsambon ansökte om kontaktförbud

Mejlen från hyresrådet gjorde att exsambon kände sig hotad och var rädd både för sin egen och sina barns säkerhet och gjorde en polisanmälan om olaga hot och begärde kontaktförbud. Men polisanmälan lades ner och kravet på kontaktförbud avvisades. Enligt handlingarna i tingsrätten skriver åklagaren i sitt beslut ; ”Brottet är allvarligt men inte så allvarligt att det motiverar ett kontaktförbud”. Den långvariga konflikten slutade med att domaren till slut stämde sin exsambo i tingsrätten och krävde 120 000 kronor i utebliven hyra.

I rätten gick meningarna isär. Exsambon hävdade bland annat att de kommit överens om att hyresrådet skulle stå för hyran i lägenheten medan hon skulle betala för sina boendekostnader.
Exsambon hävdar också att kravet att betala hyra upphörde när hon och hyresrådet i en överenskommelse 2019 kom överens om att expartnern skulle plocka bort sig själv från hyreskontraktet och låta hyresrådet få ta över lägenheten.

Läs ocksåVräkt efter socialens hyresmiss – kommunen anmälde sig själv för allvarliga bristerSocialtjänsten vräkte den unga hyresgästen på grund av omfattande hyresskulder. Men skulderna hade uppstått för att socialen inte stöttat hyresgästen så som man hade lovat.

Hyresrådet hävdar å sin sida att inget av det exsambon säger stämmer.

Domen en kalldusch – för hyresrådet

Men när domen föll i somras så gick tingsrätten på exsambons linje, hon ska inte betala 120 000 kronor till hyresrådet.
För hyresrådet blev domen en kalldusch. Istället för att få 120 000 kronor av sin före detta sambo åker han nu på att betala expartnerns rättegångskostnader på 225 000 kronor.

Tingsrättens skäl till att hyresrådets hyreskrav på sambon ska avvisas är att de menar att han har varit för passiv.

Tingsrätten hävdar att hyresrådet under hela den tid han bott själv i lägenheten inte krävt in hyran eller vidtagit några rättsliga åtgärder mot sin exsambo.

Annons

”I det mycket omfattande sms- och mejlmaterial han hänvisat till finner tingsrätten ingen sådan begäran”, skriver tingsrätten.

Genom sin passivitet har han därmed förlorat sin rätt att begära betalning för hyra under de perioder exsambon inte har bott i lägenheten, slår tingsrätten fast.

När Hem & Hyra kontaktar Jonas Alberg, hyresråd på Hyres- och arrendenämnden i Stockholm, är han djupt kritisk till tingsrättens dom.
– Klart det är surt, jag har haft merutgifter för sambons del av hyran på över en kvarts miljon kronor, och ville diskutera en rimlig lösning i ljuset av våra samlade kostnader när hon flyttat ut. Jag tycker det är en undermålig och märklig dom som jag skulle kunna överklaga och troligen ha goda chanser att vinna. Men jag kommer nog att låta bli, för en fortsatt juridisk process kan kosta ytterligare en halv miljon. Pengar som den som förlorar får betala, och det är helt orimligt, oavsett vem som får betala det. Jag har utöver hyran redan betalat 225 000 kronor, och det får nog räcka med det, skrattar Jonas Alberg.

Du är ju hyresråd/domare i hyresnämnden och har bra koll på juridiken. Utifrån det, hur ser du på att du förlorade på grund av att tingsrätten hävdar att du varit för passiv och inte tillräckligt tydligt krävt hyran och inte vidtagit några rättsliga åtgärder?

– Jag tycker tingsrätten bedömt saken helt fel. Jag har flera gånger sagt att vi inte var överens om att jag skulle betala hela hyran när hon stod kvar på kontraktet under så här lång tid, men jag fick inga svar, och då är det ju svårt att se att det är jag som skulle varit passiv, men tingsrätten tyckte väl synd om henne. Jag ville inte heller gå till tingsrätten och begära att ta över lägenheten då kunde hon ju blivit bostadslös och det var aldrig aktuellt, och den möjligheten finns för övrigt bara under ett år. Hade jag känt till det som kom fram i tingsrätten, att ex-sambon kunde fått en egen lägenhet med sina tio års kötid hos Bostadsförmedlingen hade jag nog agerat annorlunda, säger han.

Bilagor som kvinnan skickat in till tingsrätten visar dock att hon under åren 2015-2019 har gjort en intresseanmälan till över 200 lägenheter hos Bostadsförmedlingen.

Du har stämt din exsambo för utebliven hyra under perioder när hon inte bott i lägenheten, varför?

– Det blir besvärligt när man är två som står på ett kontrakt och någon bara flyttar ut. Hon hängde sig kvar på kontraktet under 2,5 år, och då är enligt grundregeln skyldig betala skälig del av sin hyra, det är ju så när man skrivit på ett kontrakt, annars kunde hon ju klivit av kontraktet, så hade saken varit klar. Jag ville diskutera den här saken men fick aldrig några svar, och därför vände jag mig till tingsrätten, det är den instans som man vänder sig till i en sådan här situation när man inte är överens, säger han.

Av handlingarna i tingsrätten framgår att Jonas Alberg har skickat ett meddelande till sin expartner som uppfattades som hot och polisanmäldes.
– Jag skickade ett olyckligt meddelande som polisanmäldes men det var ju en ren ironi, det var i slutet av hela historien och inget som motiverade att hon inte betalade sin del av hyran. Det blir ofta så i en process att man drar upp allt man har, även om det inte har med saken att göra.

Bland annat skickade du en text om att du var i hennes bostadsområde ofta men att hon inte behövde vara orolig, men även en bild på en kniv till ditt ex och under bilden står det ”betala dina skulder”.
Förstår du att det kan uppfattas som hot?

Annons

– Nej inte efter vad hon har skrivit till mig, det var en konflikt som eskalerade från båda håll och jag satt med en hyra på nästan 20 000 och fick ta in en inneboende. Jag blev mer och mer frustrerad, särskilt då jag inte fick några besked hur hon skulle ha det.

Hyresrådets intresse för svärd och knivar

När det gäller knivbilden som uppfattades som ett hot har hyresrådet en förklaring till att han skickade den som han utvecklat i ett yttrande till tingsrätten. Där beskriver han att han har varit intresserad av knivar och svärd sedan ungdomen.
Att han skickade bilden på kniven han just köpt beror på att det i reklamtexten stod att ”den är fältmässig och håller vad den lovar”
Han skriver att han skrattade högt åt detta och tänkte på exsambon som han menar inte håller vad hon lovar och därför skickade bilden och texten. Han skickade även en video där soldater tränar med knivarna och en smiley.

Han hävdar att inget var menat som ett hot. ”Jag inser att detta kanske låter konstigt men mer än så var det inte från min sida. Det handlade inte om någon kniv, det handlade om boendet och ekonomin”, skriver han i bilagan till tingsrätten.

När Hem & Hyra intervjuar hyresrådet håller han fast vid att bilden inte var ett hot.

Du är ju hyresråd/domare, hur lämpligt är det att då skicka meddelanden som uppfattas som hot för att driva in en hyresskuld. Ångrar du det?
– Reklamen till kniven var att den håller vad den lovar och det kunde lika gärna varit en bild på en tältsäng eller en brödrost, jag tycker budskapet var helt klart. Men det är klart att jag i efterhand ångrar det eftersom det tydligen uppfattades som ett hot.

Men om man skriver ”betala din skuld” under bilden hade det blivit en annan kontext om det hade varit en bild på en brödrost istället för en kniv…
– Det beror på sammanhanget, jag syftade på det som vi hade kommit överens om långt tidigare, att den som flyttade fick antingen kliva av kontraktet eller betala skälig del av sin hyra, och ville på detta sätt markera att nu fick hon bestämma sig.

Du sitter ju och dömer i hyresfrågor och förväntas ha ett bra omdöme, tycker du att du visar prov på ett bra omdöme i det här fallet med de här mejlen som uppfattas som hotfulla?
– Nja, det är sånt som händer, det är ju en rätt speciell situation efter en separation. Man hamnar i personligt ansträngda situationer och kanske inte alltid agerar som i normala situationer, eftersom det är känslor med i bilden, man är inte mer än människa. Sedan kan jag ångra det i efterhand, om det nu uppfattades som ett hot, det kunde gjorts på andra sätt. Men det är oerhört frustrerande att inte få svar, och spelar man det spelet, får man kanske räkna med att det blir upprört, säger han

Bilderna på kniven och meddelandet om att han uppehöll sig i närheten av kvinnans lägenhet skickades till exsambon den 17:e mars 2019. Enligt egen uppgift så avskrev sig kvinnan därefter från hyreskontraktet av rädsla för mannen.

Exsambon har valt att inte medverka i artikeln.

Läs också Släkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock" Hyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende" Diakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.