Annons

Hyresskulderna ökar kraftigt i Sverige – Marianne vräktes efter sonens olycka: ”Får stå här med skammen”

Piteå För åtta år sedan blev Mariannes son påkörd av en bilist. Åren sedan dess har präglats av motgångar och i dag är Marianne skuldsatt och vräkt. ”Man tror att Sverige är ett bra land när det händer saker”, säger hon. Hon är inte ensam. Hem & Hyras granskning visar att hyresskulderna ökat kraftigt de senaste åren.
Marianne Metsävainio. Hennes son var med om en bilolycka till sist gjorde att hon fick stora hyresskulder och blev vräkt.
Foto: Oscar Broström
När Marianne Mestävainios son fick inte familjen det stöd från samhället som de hade önskat. Efter flera år av att ha tagit hand om sin son har Marianne idag stora hyresskulder och har blivit vräkt.

Marianne Metsävainio säger att hon känner skam. Att det känns utlämnade att berätta om att vara skuldsatt hos Kronofogden och att ha förlorat sitt hem.

Hade hon kunnat göra något annorlunda? Nej, det anser hon egentligen inte.

Läs ocksåEfter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

– Jag har bara försökt göra vad som är bäst för mitt barn. Man väljer ju alltid sitt barn.

För åtta år sedan var Mariannes son Elvis, som då var 10 år, med om en olycka. Han cyklade längs en väg när han blev påkörd av en bilist. Elvis hade cykelhjälm, något som ­räddade hans liv, men han fick ändå en rejäl smäll mot huvudet.

Marianne har datumet för olyckan tatuerat på ­underarmen. Hon minns dagen väl.

Läs ocksåBetalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronorHyresskuld

– Under lunchen på jobbet hade vi pratat om ­olyckor och barn. Jag sa att vi var lyckligt lottade, för det har knappt hänt någonting med mina tre barn. Sedan ringer polisen och säger att han har varit med om en olycka. Jag föll ihop som ett asplöv.

Marianne har datumen för olyckan tatuerat på armen.
Dagen som förändrade familjens liv.

”Man tror att Sverige är ett bra land…”

Elvis låg nersövd i tre veckor och när läkarna väl väckte honom hade han fått skador med bestående men. Det blev snabbt uppenbart att han skulle behöva mycket stöd i sin vardag.

Men stödet från samhället blev inte vad de hoppats på. Som funktionsnedsatt kan du ansöka om stöd från kommunen genom socialtjänstlagen eller LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Läs ocksåKvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrättBlod i trapphuset och bild från lägenheten efter bråket.

Till en början fick familjen stöd ­genom socialtjänstlagen, vilket gjorde att Marianne kunde ta på sig jobbet som assistent åt Elvis på heltid. I hopp om att Elvis ska kunna få mer och bättre hjälp, söker de sedan om assistans genom LSS.

Det slutar med att Elvis får betydligt mindre – bara 19 assistanstimmar i ­veckan från Piteå kommun.

Hem & Hyra har tagit del av ­handlingar rörande Elvis ärende. Vi har också varit i kontakt med Piteå ­kommun som inte vill kommentera enskilda ­ärenden.

– Man tror att Sverige är ett bra land när det händer saker, men vi fick inte den hjälp vi behövde varken från ­kommunen eller Försäkringskassan, ­säger Marianne.

Hon beskriver det som att hon hamnar i en rävsax. Hon behöver jobba för att få livet att gå ihop. Samtidigt måste Elvis ha stöd.

Enligt ­Marianne fanns ingen ­annan lösning än att ­fortsätta som assistent åt Elvis, trots att hon bara fick ersättning för 19 ­timmar i veckan.

– Jag hade ­inget annat val, säger hon.

Kunde inte betala hyran – blev vräkt

Under den här ­tiden hade ­familjen dessutom flyttat in i en anpassad lägenhet, med plats för Marianne, hennes två hemmaboende barn, samt Elvis hjälpmedel.

Den lägenhet hon hittade hade en hyra på 15 000 kronor i månaden.

– Många kanske tror att jag har bott för stort, men bara Elvis behöver en trea för att få plats med alla sina hjälpmedel.

Annons

Under de följande åren förbättras läget något. Elvis får utökat stöd, efter att de överklagat tidigare beslut. Men det är inte tillräckligt för att Marianne ska kunna jobba heltid.

Till sist går ekonomin inte runt ­längre. Före sommaren 2024 får ­Marianne ­besked från sin hyresvärd att hon har blivit vräkt, efter att inte ha betalat ­hyran under sju månader.

– De hade kunnat vräka oss efter en vecka. De visste ju att Elvis bodde där, så de väntade väl in att han blev 18.

Ett ljus i mörkret är att Elvis, efter att han fyllt 18, får beslut från Försäkringskassan om ersättning på heltid.

– Sedan han fått full ersättning har jag inte så mycket att klaga på, men det ­andra har ju hänt. Han har fått lida och jag har fått lida. Jag har ju hunnit bli vräkt. Jag är skuldsatt, säger Marianne.

En exteriörbild på ett flerbostadshus balkonger.
Kronofogdens siffror visar att många fler hyresvärdar ansöker om vräkning idag än för bara några år sedan. Myndigheten ser det som en allvarlig utveckling.

Allt fler i Sverige har hyresskulder

Marianne är långt ifrån ensam i sin ekonomiska situation.

I september skickade Hem & Hyra ut en enkät till landets kommunala bostadsbolag med frågor om obetalda hyror, alltså hyresgästers skulder till hyresvärden.

Många bolag visade sig sakna specifik statistik och kunde därför inte medverka i undersökningen. Men av de 51 kommunala bostadsbolag som har kunnat lämna kompletta uppgifter konstaterar de flesta att hyresskulder har blivit ett snabbt växande problem de senaste åren.

Kronofogdens råd: ”Stoppa inte huvudet i sanden”

Bilden bekräftas av Kronofogden som gjort en särskild körning för Hem & ­Hyras räkning.
Deras siffror över hyresskulder i Sverige visar en negativ utveckling senaste åren. Jämfört med 2021 så visade 2023 års siffror på att:

  • 2 669 fler hyresgäster har en skuld till hyresvärden.
  • Den totala hyresskulden har stigit med 11 procent.
  • Antalet ansökningar om vräkningsbeslut från hyresvärdar har ökat med 16 procent.

– Det är en allvarlig utveckling, men jag är inte förvånad, kommenterar ­Davor Vuleta, statistikanalytiker på Krono­fogdemyndigheten.

 

 

Hyresvärdar som vill ­driva in en skuld kan vända sig till ­Kronofogdemyndigheten. Här kan värden även ansöka om beslut om vräkning.

Under de senaste åren har antalet ansökningar ökat, både gällande indrivning och ­vräkning, enligt Kronofogdens analytiker Davor Vuleta.

– Det hårda ekonomiska ­klimatet som drabbat många hushåll de ­senaste åren har gjort att in­komsterna inte räcker till. Hög inflation med högre hyror har gjort att de som saknar ekonomiska marginaler riskerar att hamna ­efter med sina betalningar, säger han.

Davor Vuleta är även privat­ekonomisk rådgivare och väl medveten om att det kan vara tufft att prata om sina ekonomiska problem.

Annons
Kronofogden, Davor Vuleta
Davor Vuleta är kronoinspektör och analytiker på Kronofogden. 2022 disputerade han med en avhandling om social exkludering.

– Men man måste vara aktiv om man inte kan betala sin hyra. ­Kontakta hyresvärden så fort du inser att du inte kommer att kunna betala. Ni kanske kan hitta en lösning.

Skulder är jobbiga även för ­hyresvärdar och Davor tycker att även de bör vara mer aktiva.

– De kan kontakta hyresgästen redan vid första uteblivna hyran. För att se vad som hänt.

Privatpersoner kan få hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare. Det är gratis och man kan vara anonym.

– Våga be om hjälp. Det sista man ska göra är att stoppa ­huvudet i ­sanden, säger Davor Vuleta.

81 av 124 hyresgäster förlorade sin lägenhet

En växande hyresskuld handlar inte bara om pengar eftersom den kan äventyra bostaden, det egna hemmet.

Obetalda hyror är den vanligaste ­orsaken till uppsägning. Och flyttar du inte ­självmant kan värden vända sig till ­hyresnämnden för rivning av kontraktet. I nämnden är det få som får rätt att behålla sin bostad om det handlar om hyresskulder.

En lång korridor med en av salarna där förhandlingar och rättegångar hålls.
Hyres- och arrendenämnden i Sundsvall inrymmer även tingsrätt i samma byggnad.

I Norrland finns det två ­hyresnämnder, en i Sundsvall och en i Umeå.
Från 1 ­januari 2019 till 1 september 2024 har nämnderna fattat beslut i 124 ­uppsägningsärenden grundade på enbart hyresskulder.

  • I 6 fall avslogs värdens begäran om uppsägning.
  • 37 ärenden slutade med någon slags förlikning.
  • 81 hyresgäster ­förlorade kontraktet med omedelbar verkan.

”Får stå här med skammen”

En uppsägning och flytt är kostsamt och påfrestande för alla parter.
– Det är aldrig bästa lösningen om man kan få det att fungera på annat sätt, säger Ida Sjödin.

Hon och kollegan Sofia ­Sundqvist ­arbetar ­vräkningsförebyggande på ­Östersundshem. Ett jobb som ­intensifierats på senare tid. Ibland är en avbetalningsplan räddningen – eller en kompromiss om att förlänga kontraktet med en månad i taget under förutsättning att hyran betalas.

– Vi arbetar för att behålla våra hyresgäster och ge dem verktyg för att reda ut sin ekonomiska situation. Men det är inte alltid det går att lösa, säger Ida Sjödin.

Ida och Sofia på Östersundshem arbetar för att hjälpa de som får hyresskulder.
Ida och Sofia på Östersundshem arbetar för att hjälpa de som får hyresskulder.

”En krass sanning”

Marianne Metsävainio har i dag ingen egen bostad. Hon bor hos sin mamma ibland, eller hos vänner och bekanta. Marianne känner ändå hopp inför framtiden, även om den är oviss.

– Jag har en stor skuld. Jag kommer att få lida av den länge. Man får stå här med skammen. Det är skämmigt.

Vad är skämmigt?

– Att jag har skulder och att jag har hamnat hos Kronofogden. Det är utlämnade och det är inte kul – men det är en krass sanning. Det är delvis därför jag gick med på intervjun, för att visa hur hårt man kan drabbas av en olycka. Är man en vanlig, hederlig, ensamstående arbetare kan det gå så här illa.

Läs också Få kommuner erbjuder hyresgaranti – men Sofia och barnen fick hjälp att bo kvar: "Jag hade tur" Grannarna Lena och Birgitta flyttade ihop: "Vinner så mycket på det"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.