Annons

Hyresrätten enda ljuset i bostadsmörkret

Nyheter ​Vid den förra ekonomiska krisen ökade intresset för hyresrätter, på bostadsrätternas bekostnad. Folk ville undvika kapitalrisker, och hyreslägenheterna fick en renässans. Det konstaterade fastighetsprofessor Hans Lind på tidskriften Fastighetsvärldens seminarium Bostadsdagen 2008.
Lind tvivlade på det blir någon riktig ”bostadskrasch” den här gången.
– Men räkna med flera års fallande bostadspriser!
Lind – som i sin ungdom studerat marxistisk teori – beskrev den nuvarande krisen som att högkvalificerade anställda lurat kapitalister.
– De amerikanska bostadslånen förutsatte faktiskt att det fanns en andrahandsmarknad som fick ta hand om riskerna.
– Se upp när någon kan tjäna pengar på att andra tar risker. Mäklare och banker tjänar pengar, medan kunderna tar riskerna.
Lind kan tänka sig att byggprojekt avsedda för bostadsrätter nu görs om till hyresfastigheter.
– Det verkar viktigt för byggherrarna att hålla upp priset på bostadsrätterna. Om allt inte går att sälja återstår att sänka priserna.
Statsrådet Mats Odell (kd), med ansvar för finansmarknad och bostadsförsörjning, hade fått förhinder och skickade i stället sin politiske sakkunnige Daniel Liljeberg.
– Regeringen anser inte att bostadsrätternas andel av beståndet måste öka så mycket mer nu, meddelade Liljeberg. Hyresrätten är den form som innehåller mest service; om man önskar ännu mer service i sitt boende är det bara hotell som återstår.
– För att öka intresset för hyresrätten ska vi titta på förslagen i utredningen ”EU, allmännyttan och hyrorna”. Mats Odells ambition är att komma med förslag till riksdagen före valet 2010. Det förutsätter att alla fyra regeringspartierna kommer överens.
Liljeberg avslöjade också att kd vill erbjuda ungdomar ett särskilt gynnsamt bosparande, men att partiet ännu inte fått med sig övriga regeringspartier på förslaget.
Norska Heimstadens vd Ivar Tollefsen förklarade sin tro på hyresfastigheter:
– Hyresfastigheter är förhållandevis billiga. Vi gör vinst när vi säljer till bostadsrättsföreningar, men även när vi hyr ut. På sikt tror jag att hyresregleringen förvinner.
Den enda risk Tollefsen kunde föreställa sig skulle vara att fastighetspriserna sjunker så lågt att bankerna kräver tillbaka en del av lånen.
– Men då har många andra drabbats före Heimstaden. Bankerna hinner bli snällare innan krisen drabbar oss.
”Risken för sänkta hyror” bedömer Tollefsen som noll.
Även Hans Wallenstam, vd i fastighetsbolaget Wallenstam, föreföll gilla läget.
– Visst har finansieringen av fastighetsaffärer blivit svårare. Men det är fortfarande en god affär att byta från en reglerad marknad (hyresfastigheter) till en fri marknad (bostadsrätter).
– Vi äger hyresrätter, men säljer gärna om hyresgästerna bildar förening och vill köpa. Och vi kan tänka oss att bidra till finansieringen om det finns hyresrätter kvar efter ombildningen.
Wallenstam vill bygga fler hyresrätter och hoppas på markanvisningar från kommunerna.
– Men bara i Göteborg, Stockholm och Helsingborg!
I vår påbörjar Wallenstam ett stort projekt på Kungsholmen i centrala Stockholm. Ettor, tvåor och fyror.
– Treor är omodernt. När andra barnet kommer vill familjen ha fyra rum!

 

Annons
Annons
Läs också Popsångerska anklagas för skenkontrakt – blir av med sin lägenhet Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare Hos Jessica får katterna bestämma stilen Ett nytt sätt att bo i hyresrätt – villaliv på 35 kvadrat Mäklare varnas efter affär med hyreshus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.