Annons

Hos Jessica får katterna bestämma stilen

Håbo Katternas trivsel är lika viktig som människornas hemma hos Jessica Sandström i Bålsta. Runt väggarna i vardagsrummet löper en hinderbana för de mjukaste och minsta familjemedlemmarna.

I Jessica Sandströms vardagsrum i trean på Mansängen i Bålsta är lika mycket till för familjens två norska skogkatter som för familjens människomedlemmar. Men det märks inte på en gång. Vardagsrummet är snyggt och stilrent inrett i grått och vitt. Katthinderbanan som löper högt upp längs väggarna går i samma färgskala och smälter därför perfekt in i miljön.

– Katter gillar att vara högt upp och ha koll på läget, och så slipper jag ha leksaker på golvet. Annars har man ju tavlor på väggarna, men nu har jag en lekplats där i stället, säger Jessica Sandström.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Det är eftermiddag och vanligtvis vilotid för katterna som har sin mest aktiva tid på förmiddagarna och vid 21-tiden när lillmatte Emelie går och lägger sig.

Högt upp på en avsats i ena hörnet vid fönstret sitter Svante, två år, och spanar ut över rummet.

– Svante är den coola, han gör som han vill. Morriz är mesigare och lugnare, och också lite rundare och mer matglad, säger matte Jessica.

Läs ocksåFängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

Med hjälp av lite kattgodis lyckas hon locka runt Morriz längs med hinderbanan så att fotografen kan få sina bilder.

Det började härom året med två trähyllor klädda med klösvänligt tyg på ena väggen. Efter hand har kattlekplatsen växt mer och mer. Sambon Per-Erik har – något motvilligt, enligt Jessica – hjälpt till med monteringen.

Annons

– Han är egentligen allergisk och tar medicin varje dag. Han har sagt att två katter får jag ha, inte mer, säger Jessica och skrattar.

Läs ocksåHyresgästen lämnade kvar möbler – och död kattTvå bilder. En visar en specificerad faktura där det framkommer att en död katt tagits om hand. Den andra bilden visar en ostädad toalett.

Men ibland uppfylls ändå hennes dröm när hon passar sin vuxna dotters två katter, då är det fullt ös.

– Katterna älskar banan, eftersom de kan springa runt hela.

Det enda hon har köpt färdigt är klätterställningen som står i ett hörn av vardagsrummet. Till resten av anordningen har hon tagit billiga material från Ikea, Byggmax och second handbutiker och använt på ett kreativt sätt. Rabattkanter av trä har förvandlats till hängbroar, konsoler har blivit pelare där katterna kan ligga och spana, rör har klätts med hallmattor och två docksängar köpta på loppis har målats om med katternas namn på och bäddats bekvämt med mjuka fuskfårskinn.

Sängarna är fastskruvade i väggen men stöttas även upp av en avsågad björkstam från lantstället utanför Heby.
Jessica är egentligen inte helt nöjd.

– Jag skulle vilja ha hängbroar i taket också, men där säger sambon stopp!
säger hon med ett skratt.

Vad säger hyresvärden då?

Annons

– Så länge jag återställer allt när vi flyttar är det inga problem. Och vi har ju tänkt att bo här ett tag. Många tror att man inte får göra saker hemma för värden. Det känns som att de bara är lata.

I själva verket kan man göra ganska mycket, men det kan vara bra att kolla med värden först, säger hon.

Hon har inga särskilda tips till andra kattägare som vill glädja sina husdjur.

– Jag bara kommer på grejer, och så kör jag på det. Jag tycker man ska göra det man känner för till sin katt. Det är viktigt att katterna mår bra. Man ska behandla dem likadant som övriga familjemedlemmar, säger hon och stryker Morriz över den yviga pälsen.

 

Fakta: Vad säger hyresvärden?
  • I en hyresrätt är det tillåtet att måla och tapetsera om på egen bekostnad. Tänk på att inte välja allt för ovanliga tapeter eller extrema färger, annars kan du bli ersättningsskyldig när värden ska tapetsera eller måla om.
  • Det är alltid bra att fråga värden om lov innan. Du får inte göra om planlösningen eller flytta på fast inredning.
Läs också Stanken av kattkiss så stark att grannar nästan kräktes – 79-årig kvinna tvingas flytta Lovade betala för kattkisset - ångrade sig och gick till polisen: "Aldrig skrivit på det aktuella avtalet" 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.