Annons

Överfall i tvättstuga – trostjuv slog hyresgäst med hammare

Stockholm Med en hammare i näven överföll mannen den unga kvinnan i husets tvättstuga. Vid husrannsakan hittades över 250 trosor från både kvinnor och barn i hans lägenhet. Nu döms han till fjorton års fängelse och livstids utvisning.
Foto: Polisens förundersökning
I mannens lägenhet hittades 259 trosor, flera stulna från hyreshuset där överfallet skedde.

Det som inte fick hända, hände. I en tvättstuga i ett vanligt bostadsområde på Lidingö. När en ung kvinna skulle tvätta kläder i källaren på sitt hyreshus förändrades hennes liv på ett brutalt sätt.

I polisförhör berättar hon om händelsen den där decemberdagen 2020 då hon lägger märke till en byggjobbare som beter sig konstigt i korridoren till tvättstugan. När hon öppnar dörren och går ut från tvättstugan står han bakom dörren och ser ut att stå och tjuvlyssna. Hon blir rädd men mannen ler som att han vill säga förlåt för att han stod där, berättar hon.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hon går därefter till ett av torkrummen och träffar då en granne som hon pratar med. Återigen dyker byggjobbaren upp, går förbi dem och tittar på henne. Kvinnan berättar i polisförhör att hon kände sig övervakad av mannen.

Hon känner sig övervakad

Men det framkommer också i förhören att det inte är första gången hon känner sig övervakad av honom. Några veckor tidigare har hon blivit bestulen på åtta trosor och en bh i tvättstugan och när hon ska slänga soporna samma dag står mannen och stirrar på henne. Hon misstänkte då att mannen kan ha varit den som har stulit hennes trosor i tvättstugan.

Men den här dagen i december 2020 har den olustiga känslan vuxit efter att hon flera gånger känner att det är något konstigt med mannen, som att han har koll på henne. När grannen hon pratat med går upp till sin lägenhet bestämmer hon sig för att gå till torkrummet för att hämta sina kläder och gå hem.

Läs ocksåFängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

Men när hon stänger dörren till torkrummet känner hon att något är fel. Hon vänder sig om och inser att hon inte är ensam.

Ingen hör hennes skrik

Mannen är i torkrummet och går rakt emot henne med en hammare och börjar slå. Hon skriker, men hennes rop dränks av ljuden från maskinerna i tvättstugan. Hon hamnar på golvet med mannen över sig och där utspelar sig enligt kvinnan en kamp på liv och död. Hon får ta emot ett stort antal hammarslag och håller upp händerna för att skydda sig. Vid ett tillfälle får hon tag i hammaren med sina händer och försöker sparka på honom. Hon får då istället knytnävsslag och förlorar medvetandet.

Kvinnan blev överfallen i torkrummet av mannens som stulit massor med trosor och bh:ar.

När hon vaknar är mannen borta och bilder från polisens förundersökning visar blod på golv och handavtryck med blod på väggar där kvinnan har gått för att ta sig upp till sin man i lägenheten.

Enligt förundersökningen sammanfattas skadorna på några rader:

Annons

”Sammanlagt ses 15 sårskador mätande 1-7 centimeter runt hela huvudet. Sårskadorna beskrivs som relativt stora och djupa. Sårskadorna sys.”

Men mycket av kvinnans skador syns inte för blotta ögat. Kvinnan berättar att hon efter händelsen inte vågar gå ut från lägenheten ensam längre och är rädd för att träffa människor hon inte känner. Nätterna störs av mardrömmar och hon får lätt yrsel och har svårt att läsa.

Läs ocksåHyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt
Fjorton års fängelse

Det slutar med att mannen döms till fjorton års fängelse för mordförsök och narkotikainnehav, amfetamin hittas i hans arbetsjacka i skåpet på hans arbetsplats. Han döms också till livstids utvisning och ska betala 237 225 kronor i skadestånd till den unga kvinnan.

I tingsrättsdomen står det att skälet till att mannen döms är att hyresgästen så tydligt pekat ut mannen i en fotokonfrontation, när bilden på byggjobbaren visades upp skrek kvinnan högt. Men ock också att hennes blod hittats på mannens ena arbetssko och utsidan av hans knivfodral.

När det gäller motivet till överfallet är det något oklart. Men enligt tingsrätten talar en del för att mannen var i tvättstugan för att stjäla damunderkläder och blev påkommen när den unga kvinnan kom in i torkrummet.

Och det finns en del som talar för att motivet till överfallet stämmer.

Polisen hittar 259 trosor i mannens lägenhet

När polisen gör husrannsakan i mannens lägenhet upptäcks en stor mängd trosor och bh:ar. Totalt räknar polisen till 247 damtrosor, 12 barntrosor, 27 bh:ar och 25 klädesplagg från kvinnor, bland annat kjolar, baddräkter, klänningar och nattlinne. Ett par barntrosor som hittas i mannens lägenhet är märkta med namnet på en fyraårig flicka med ovanligt namn som bor i hyreshuset. Polisen hittar även bilder på ett stort antal damunderkläder i mannens mobil, men även massor av bilder där mannen har på sig damtrosor.

I det rättspsykiatriska utlåtandet konstateras också att ”det starkt kan misstänkas att xxxx upplever okända kvinnors damunderkläder som spännande och sexuellt laddade”, står det i domen. Däremot slår utlåtandet fast att han varken begått gärningen under påverkan av allvarlig psykisk störning eller att han lider av allvarlig psykisk störning. Det går inte heller att fastslå att han lider av någon psykiatrisk diagnos.

Annons
Avslöjad av bestulna hyresgäster

Den stora mängden underkläder som hittades i mannens lägenhet utgör en del av bevisningen som styrker att mannen hade ett intresse och motiv av att vara i tvättstugan olovligen.
Bevisningen förstärks av att fyra hyresgäster i huset vittnar om att de alla blivit av med underkläder i tvättstugan och att de känner igen 62 av sina trosor och andra klädesplagg som hittades i mannens lägenhet.

I polisförhör berättar mannen att han varit nere i tvättstugekorridoren och kopplat in en elsladd, men han förnekar att han varit i tvättstugan eller torkrummet. Han hävdar också att han inte heller har slagit den unga kvinnan med hammare. När det gäller amfetaminen som hittades i hans jacka menar han att det inte är hans utan att någon kan ha stoppat det i hans ficka.

När det gäller underkläderna hävdar mannen att han inte alls har stulit några underkläder. Mannens förklaring är att underkläderna kommer från kvinnor som han har haft relationer med som sedan lämnat kvar sina trosor och andra klädesplagg. När det gäller barntrosorna har byggjobbaren ingen bra förklaring till hur de kan ha hamnat i hans lägenhet, men han säger att han kan ha hittat dem och stoppat dem i fickan och glömt dem.

Åklagaren: oerhört hänsynslöst

Christina Voigt, kammaråklagare vid Åklagarmyndigheten i Stockholm, som varit ansvarig för förundersökningen, beskriver händelsen som ett ”oerhört hänsynslöst och brutalt beteende.
– Jag tycker det är extra allvarligt att det skedde i hemmiljö, dit jag räknar tvättstugan, och där man ska kunna känna sig trygg. Han höll på att döda henne där, säger hon.

Hon pekar dock på att det är en extremt udda och väldigt ovanlig händelse.
– Jag tycker inte man ska vara rädd för att gå ner i tvättstugan för att något sådant här händer, säger Christina Voigt.

Hon berättar att det fanns starka bevis för att väcka åtal även för stöld av underkläder. Men att detta inte gjordes för att det totalt sett inte skulle ge ett högre straff än han fick.
– Man renodlar processen och tar bort enklare brott eftersom det bara tar tid att utreda och inte skulle gett någon effekt på straffet som redan är fjorton års fängelse och livstids utvisning, säger hon.

I dagsläget har inte domen överklagats.

Läs också Högg grannen med svärd – döms för mordförsök efter inbillade trakasserier Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden Fängelsestraff för trasig ruta – kastade blomkrukor mot låst port: "Jag vart förbannad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.