Annons

Hyresuppgörelsen får kritik – hyresgäster fick inte vara med

Norrköping Hyresgästerna som valdes in för att förhandla hyrorna hos Hyresbostäder fick inte vara med. Nu riktas kritik mot hur Hyresgästföreningen skötte förhandlingen i Norrköping.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresgästföreningen får kritik för hyresuppgörelsen i Norrköping.

I förra veckan meddelades att det kommunägda bostadsbolaget Hyresbostäder i Norrköping får höja hyrorna med 1,58 procent i år. Men för de hyresgäster som valts in att sitta med och förhandla åt Hyresgästföreningen kom beskedet som en överraskning.

— Vi fick veta att förhandlingen hade strandat i höstas. Sedan har det varit tyst och nu fick jag höra att det var färdigt, säger Lars-Åke Johansson, en av tretton ledamöter i förhandlingsdelegationen för Hyresbostäder.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

På Hyresgästföreningens årsmöten väljs hyresgäster att sitta med i delegationer och förhandla hyrorna hos hyresvärdarna. Normalt hålls flera möten under förhandlingens gång och slutligen är det delegationen som beslutar om de ska godkänna överenskommelsen med hyresvärden. Hur det ska gå till finns beskrivet i föreningens stadgar och rutiner.

— Det är ingen förhandlare som har hört av sig och vi blev aldrig kallade till något möte. Det blev lite tokigt, säger Ann-Louise Tillemar, ledamot i förhandlingsdelegationen.

I höstas strandade förhandlingen med Hyresbostäder och det blev hyresmarknadskommittén, HMK, som beslutade om höjningen. Men den berörda delegationen fick ingen information om beslutet. Något som har väckt kritik.

Läs ocksåMånga lediga lägenheter – men fortsatt höga hyror: ”Det finns bara för de rika”Skylt med öppen visning och bostadsökande.

— Jag tycker det är otroligt allvarligt att de inte blivit inkopplade. Man behöver ju inte ha några delegationer om det ska gå till så här, säger Anita Andersson Landegren, medlem och tidigare förtroendevald i Hyresgästföreningen.

Enligt Hyresgästföreningen beror situationen på att det har varit svårt att hålla möten med delegationen under corona. Men även att förhandlingen strandade och att den tidigare förhandlaren slutade under processen.

Annons

— I början inför själva förhandlingen ringde vi runt och pratade, men sedan får vi inte ha några fysiska möten på grund av corona. Så det är inte så lätt att hålla några möten då, säger Bo Sköldestig, ordförande för Hyresgästföreningen i Norrköping, Söderköping och Finspång.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

På andra håll har de lyckats ha digitala möten med sina delegationer. Hade ni inte kunnat haft telefonmöten eller digitala möten?

— Jag är inte så bra på det och det var aldrig någon diskussion om att ha det heller. Jag har inte hört något klagomål om att det skulle varit dåligt. Inga mejl eller samtal. Det enda var en kille på Facebook som tyckte vi hade skött oss bra, säger han.

Förhandlingen med Hyresbostäder berör cirka 9 500 lägenheter i Norrköping, men resultatet påverkar även alla lägenheter i rätt hyra och som omfattar cirka 18 500 lägenheter.

Borde du inte informerat delegationen om beslutet från hyresmarknadskommittén?

— Det är så mycket man skulle kunna ha gjort, men nu är det gjort. Det blev som det blev tack vare att det kom till hyresmarknadskommittén. Det är de som har bestämt det, säger Bo Sköldestig.

Annons

Hur tänker du att det här ska fungera i fortsättningen?

— Det ska ju fungera enligt de rutiner vi har, men nu är det corona som har påverkat.

Inger Borg som är tillförordnad regionordförande för Hyresgästföreningen i Sydost vill undersöka närmare vad som skett kring förhandlingen i Norrköping.

— Det är allvarligt om en delegation känner sig överkörd. De som väljs in där är representanter för de hyresgäster som bor hos en hyresvärd vi förhandlar med. Men jag känner inte till vad som skett här, utan det behöver vi ta reda på, säger hon.

Fakta: Så säger stadgarna

§ 7.5 Förhandlingsdelegation

  • Årsmötet väljer för varje större fastighetsförvaltning en stor förhandlingsdelegation, vars uppgift är att besluta om en förhandlingsöverenskommelse med motparten. Ledamöterna väljs bland medlemmarna boende hos respektive hyresvärd. Årsmötet kan delegera till föreningsstyrelsen att utse ytterligare förhandlingsdelegater under året.
  • I delegationen ingår därutöver av region- respektive föreningsstyrelsen utsedda ledamöter. Delegation väljer inom sig en ordförande. Stor förhandlingsdelegation utser inom sig en liten delegation, med uppgift att träda i förhandling med motparten. I den lilla delegationen ska de av regionrespektive föreningsstyrelsen utsedda ledamöterna ingå. Stor och liten delegation består av det antal ledamöter och ersättare som anges i av regionens fullmäktige beslutade rutiner.
Läs också Norrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över" Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Bäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfart

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.