Annons

Hyresvärd får skadestånd i förtalsmål

Stockholm En hyresvärd får 5 000 kronor i skadestånd och nära 200 000 kronor i rättegångskostnader efter en dom i Svea hovrätt. Hyresvärden anses kränkts av inlagor om försäljning av svartkontrakt i ett tidigare ärende i hyresnämnden.

Det börjar med att hyresvärden säger upp en hyresgäst från en av sina fastigheter i Solna. Hyresnämnden bifaller uppsägningen och beslutet överklagas till hovrätten. Hyresgästens ombud, en privatpraktiserande jurist med egen byrå, lämnar in handlingar, bland annat tidningsurklipp, som bevis. Ett par månader senare drar han tillbaka dokumenten.

Hyresvärden stämmer juristen för förtal i tingsrätten. Förtalet består, enligt hyresvärden, av fem påståenden. Det handlar om att han skulle fått åtgärdsföreläggande, svartlistats och säljer svarta kontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Juristen försvarar sig med att om tidningsartiklarna inte var riktiga, borde tidningarnas ansvariga utgivare lastas för det i ett tryckfrihetsmål. Juristen menar att uppgifterna var av intresse i målet, eftersom hyresgästen anklagats för olovlig andrahandsuthyrning.

Tingsrätten konstaterar att uppgifterna var lämnade för skada hyresvärdens trovärdighet. Det fanns inte heller någon anledning att lämna uppgifterna i tvisten om uppsägningen, ärendet där handlade om ifall en hyresgäst hade behov av lägenheten. Skadeståndet för kränkningen bestäms till 5 000 kronor, en femtedel av vad hyresvärden krävt, samt 113 000 plus ränta i rättegångskostnader.

Annons

Domen överklagas till hovrätten. Där resonerar rätten lite annorlunda. De delar som handlar om fastighetens skick och brister är för allmänt hållna för att vara förtal. Däremot är anklagelserna om försäljning av svartkontrakt riktade direkt mot hyresvärden. Visserligen kan det förekomma påståenden i en rättegång som i andra sammanhang är förtal, det kan vara försvarligt att lämna den typen av uppgifter i en rättsprocess. Men då krävs det att de är sanna. Här anser hovrätten att juristen dragit för stora växlar i sina slutsatser, utan att ha täckning för uppgifterna i artiklarna.

Läs ocksåOm hyresvärden stämmer dig - så gör du för att inte bli ruinerad i rättenEn hand med mynt samt en sedel på ett bord, och en kvinna med händerna för ansiktet.

Hovrätten står fast vid skadeståndet om 5 000 kronor och lägger till 67 000 kronor plus ränta i rättegångskostnader.

Hyresgästföreningen, som varje år företräder hundratals hyresgäster som riskerar att förlora sitt hyreskontrakt, har läst domen med intresse.

Annons

– Det här kan vi använda. Det är inte ovanligt att hyresvärdar kommer med oseriösa påståenden mot hyresgäster i samband med uppsägningar. De kanske ska vara försiktiga med det i fortsättningen, säger Susann Wikström, chefsjurist på Hyresgästföreningen i Stockholm.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Läs också Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.