Hyresvärdar i Solna agerar för hyreshöjning
Hyrorna i privata hyresrätter ska inte påtagligt överstiga hyrorna i allmännyttan på orten. Så står det i hyreslagen. Men vad är ”orten”? Hittills har det varit kommunen, hyrorna i Solnas privata hyresrätter jämförs med de i kommunala stiftelsen Signalisten. Men en ny dom i hovrätten ger fastighetsägarna råg i ryggen att kräva hyror som liknar de i kringliggande kommuner, som Täby, Sundbyberg och Stockholm.
– Vi tycker det är en orättvis hyressättning i just Solna. Hyrorna borde höjas med 10-20 procent, säger Kristoffer Wilhelmsson, vd för Solporten Fastighets AB.
En hovrättsdom öppnar för en vidare tolkning av ortsbegreppet, anser han. Domen gäller artisten Jean-Paul Bardas lägenhet i en av Solportens fastigheter i Solna. Lägenheten byggdes om efter en vattenskada och det blev en tvist om hyran efter renoveringen. Hovrätten avgjorde målet i mars i år. Hyresgästföreningen gör en annan tolkning av domen och hänvisar i stället till att hovrätten i andra fall slagit fast att det är kommunen som är orten.
I tre punkter uppmanar de tre hyresvärdarna i Solna sina kolleger att agera för högre hyror. Förutom att yrka hyreshöjning ska de säga upp hyresförhandlingsavgiften. Avgiften är lagstadgad för att ge Hyresgästföreningen ersättning för att man förhandlar för alla hyresgäster.
– Aktionen syftar bara till att höja hyrorna. Plötsligt handlar det inte om att få ekonomi i bolaget. För de går bra, generellt sett, jag har aldrig hört talas om några bostadsföretag som går i konkurs. Och har de bekymmer med kostnadsläget borde göra gemensam sak med oss för att få ner kostnaderna, säger Barbro Engman och fortsätter:
– Det retar mig att de använder hyressättningsavgiften som utpressning!
– Vi säger upp den varje år för att få till en överenskommelse. Det är rent spel för att få båda parter sätta sig till förhandling, kontrar Kristoffer Wilhelmsson.
Den tredje punkten i fastighetsägarnas aktion är att ta aktiv del i hyresförhandlingen. Många fastighetsägare får full förhandlingsservice från sin organisation Fastighetsägarna.
– Vi uppmanar våra kollegor att aktivt delta för att kunna påverka sina enskilda fastigheter. Om de inte deltar så förhandlar vår organisation för en helhet av fastigheter. Kritiken är inte riktad mot vår organisation men vi är inte helt nöjda med engagemanget för hyrorna i Solna, säger Kristoffer Wilhelmsson, som själv sitter i styrelsen för Fastighetsägarnas norra läns-avdelning.
Cirka 12 fastighetsägare har sagt upp avtalen om hyressättningsavgift. Några höga hyreskrav har dock inte lämnats in. För att få ändra hyran från 1 januari ska förhandling begäras senast 30 september, men så gott som alltid återkommer hyresvärdarna med hur mycket först vid förhandlingsbordet. Med bostadsbolaget Signalisten i Solna finns redan ett treårsavtal som ger 3,7 procent nästa år. Det är den historiskt sett högsta hyreshöjningen i Solna och ger en hygglig hyresutveckling för fastighetsägarna.
– Det ändrar inte vår inställning, det är en felsatt hyra från början, svarar Kristoffer Wilhemsson, vd på Solporten Fastighets AB.