Annons

Hyresvärdarnas poolförbud väger lätt i rätten

Nyheter Många hyresvärdar förbjuder uppblåsbara pooler och studsmattor. Men den som har egen uteplats kan rätt och slätt strunta i vad värden säger – och för hyresgäster som vill svalka av sig på den gemensamma gräsmattan väntar knappast uppsägning.
Bilden är ett montage.

Den svenska semestervärmen fortsätter att slå rekordtemperaturer. Under onsdagen trädde sommaren in i ännu en extremfas när MSB nu uppmanar till ett totalt eldningsförbud i hela riket – även på den egna tomten.

För att hitta svalka i hettan tappar allt fler svenskar upp vatten i uppblåsbara pooler eller i andra temporära badanordningar, något som inte faller flertalet hyresvärdar i smaken. I vart och vartannat trapphus sitter anslag från hyresvärdar som meddelar att pooler, studsmattor och liknande utrustning är förbjuden, och att bruk av denna i värsta fall kan leda till uppsägning.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Frågan har kommit på tal efter att det privata bostadsbolaget Rikshem i Kalmar skickat brev till sina boende om att sådan utrustning inte får förläggas på vare sig gemensamma eller egna ytor. Huvudorsaken är just rädslan att drabbas av skadestånd om någonting går snett i leken.

Den juridiska verkligheten ser dock annorlunda ut, understryker Hyresgästföreningens jurist P-G Nyström. Den som bor på bottenplan och är lycklig nog att ha en egen uteplats behöver inte ens se åt värdens håll för att ställa upp bad- eller lekdon.

Annons

– Om det är så att man har en uteplats som hör till lägenheten är den något som man sköter och förfogar över själv. Men å andra sidan bär man själv ansvaret för eventuella skador som inträffar. Så länge det inte skadar fastigheten kan fastighetsägaren inte förbjuda en, även om det står så i kontraktet.

Läs ocksåSå varmt får du stå ut med att ha det inne

På gemensamma ytor har värden emellertid rätt att införa förbud eftersom marken tillhör fastighetsägaren –  vilken även står med det principiella ansvaret. Den som väljer att trotsa förbudet riskerar dock inte i första hand att förlora kontraktet, då en uppsägning av sådant slag knappast vinner gehör i hyresnämnden.

– Jag bedömer det som utsiktslöst från värdens sida att få igenom en sådan uppsägning. Enligt lagstiftningen skulle det först krävas en tillsägelse och uppmaning om att ta bort utrustningen. Men jag vill slå ett slag för att man som hyresgäst först kontaktar sin hyresvärd innan man sätter upp en uppblåsbar pool, säger P-G Nyström.

Annons

Det kan även vara av vikt att ta reda på om ett pool- eller studsmatteförbud står inskrivet i hyresavtalet. En lapp på anslagstavlan i porten väger betydligt lättare vid en rättslig bedömning, i och med att det inte finns någon garanti för att samtliga hyresgäster tagit del av anslaget.

Läs ocksåTräd allt viktigare för att hålla nere temperaturen: "En ögonöppnare för många"Bilden är ett montage av två bilder. Bilden visar kommunekolog Malin Askelöf, samt träd.

– Står det inskrivet i kontraktet råder en högre grad av rättslig förpliktelse. Då är det att betrakta som ett kontraktsbrott om man använder den här typen av utrustning i strid med föreskrifterna. Därför bör man alltid be sin hyresvärd om lov om man vill använda gemensamma ytor på det här sättet.

Läs också Svenska hem upplevs allt varmare - större problem än kylan vintertid Därför kan det bli extra varmt precis här - som en ö med höga temperaturer Peter fick en psykos – spärrad i tio år från att söka lägenheter i fyra kommuner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.