Annons

Hyresvärden kastade allt de ägde

Mellerud Värden skulle ersätta gamla element med modern fjärrvärme. För mor och dotter Anna och Julia blev renoveringen en katastrof. De fick bara en helg på sig att tömma lägenheten där de bott i drygt 20 år. Nu ligger allt de äger i en container utanför sovrumsfönstret.
Annica Haglund, Annelie Kåhl och Elinor Karlsson Rudqvist vid organisationen Räck mig din hand hjälpte till med bland annat städning av lägenheten.
Foto: Anders Lundqvist
Organisationen Räck mig din hand hjälpte till att städa upp hos mor och dotter för att de inte skulle vräkas.

Det kommunala bostadsbolaget i Mellerud, Mellbo, bestämde sig för att byta ut gamla el-element till nya varianter med fjärrvärme i några av sina fastigheter.

I en av lägenheterna som Mellbo behövde komma in i bor en mor, Anna, med sin vuxna dotter, Julia. Varken modern eller dottern vill vara med i Hem & Hyra med namn och bild, så namnen är påhittade. Julia är född och uppvuxen i lägenheten och Anna har bott där i snart 25 år. Bostaden har två rum och kök och när Hem & Hyra är på besök i mitten av juli så är den i princip helt tom på grejer. Annica Haglund på föreningen Räck mig din hand är upprörd över hur situationen hanterats.

Läs ocksåAnders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var"

– Detta är en slags mental våldtäkt som har utförts här. Allting är borta, det finns inga kastruller, det finns ingenting, säger hon.

Fick helgen på sig

Fredagen den femte juli fick Anna och Julia besked om att efter helgen skulle Mellbo kasta allt i lägenheten som inte var packat i de tio flyttkartonger som de fått.

Mellbo gav Julia och Anna en helg på sig att tömma lägenheten.

– Vi fick veta några dagar innan att vi skulle tömma. Men det hann vi inte, säger Julia.

Julia och Annas hem var fyllt till brädden med grejer. Allt från gamla familjefoton och minnen till sängar, akvarier, tv-apparater och övrigt bråte. Att de skulle hinna tömma lägenheten över helgen kan ses som omöjligt, en slutsats även Mellbo drog.

Ingmar Johansson, vd på bostadsbolaget, menar att hyresgästerna inte själva skulle klara att tömma lägenheten – oavsett hur lång tid de fick på sig.

Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

– Vi har gjort det utifrån att vi inte vill ha ohyra i våra andra lägenheter, sen har vi agerat på ett humant sätt. Vi har tagit dit container så att det går att bli av med saker och ting och vi har jobbat ihop med socialtjänsten, säger Ingmar Johansson, vd på Mellbo och fortsätter.

– Den 20e maj fick de reda på att vi skulle konvertera till fjärrvärme, det innebär att de hade ganska lång tid på sig att göra i ordning sin lägenhet.

Annica Haglund, Annelie Kåhl och Elinor Karlsson Rudqvist vid organisationen Räck mig din hand hjälpte till med bland annat städning av lägenheten.
Annica Haglund, Annelie Kåhl och Elinor Karlsson Rudqvist vid organisationen Räck mig din hand hjälpte till med bland annat städning av lägenheten.

På måndagen kom kommunen för att börja rensa i lägenheten. På torsdagen var bland annat Annica Haglund på plats för att städa.

– Då fanns lite trämöbler och sånt kvar. Sen på fredagen kom de igen och slängde rubbet, säger hon.

Annons

Det mesta kastades

Utanför ett av fönstren står en stor ljusblå container till brädden fylld. Från lägenheten kan man se en lädersoffa, en hallmöbel, dammsugare, tv-bänk, trasmattor och mycket annat.

Vem kan tömma en hel livstid på en helg? Man får inte tag på något förråd så snabbt, man hinner inte hyra en container att ställa in sina saker i. Jag hade aldrig klarat att städa ur mitt eget hem på bara en helg, säger Elinor Karlsson Rudquist på Räck mig din hand.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräktEn lagbok och en skurhink.
I en container utanför sovrumsfönstret finns i princip hela det gamla bohaget kasserat.

Samtidigt som elementen i Anna och Julias lägenhet skulle bytas så skulle alltså även källaren få nya element. Julia berättar hur de då bar upp allt från källaren till lägenheten och hur allt sedan kastades.

– De kastade rubbet. Jag försökte säga till, men de lyssnade inte. Det var jobbigt, säger Julia.

Mellbos uppfattning var att lägenheten var i behov av sanering då skadedjur hittades i lägenheten och de var rädda att dessa skulle sprida sig till intilliggande lägenheter.

– De samtyckte till detta och Julia har varit med hela tiden när lägenheten har tömts så de har fått säga vad som ska vara kvar och vad som ska slängas. Sen var det mesta inte så mycket att spara, säger Ingmar Johansson, vd på Mellbo.

Tvingas betala för socialtjänstens möbler

En dryg vecka efter att Anna och Julia fått sina möbler kastade så var kommunen på plats igen, men den gången för att fylla på i lägenheten. Bord, soffa, skåp, nya resårbottnar och mycket annat.

– Jag vet att de hade ett möte med socialtjänsten, men vad som sägs där får jag ingen information om. Det finns något som heter socialtjänstlagen och den följer man. Man slänger ju inte någons saker för att de själva ska tvingas skaffa nytt. Man ersätts så att man ska ha ett fungerade liv, säger Ingmar Johansson, vd på Mellbo.

Bland annat fick de en soffa som tidigare legat ute till försäljning via Facebook och var i betydligt sämre skick än den tidigare enligt Annica Haglund.

<yoastmark class=

Men när möblerna kom var Julia allt annat än imponerad. Hyllorna var dammiga och saknade hyllplan, stolarna var trasiga och i köksbordet kunde man se djupa revor. De valde istället att köpa egna begagnade möbler.

Ändå måste Anna och Julia betala både för möblerna de fått från socialtjänsten och för saneringen av lägenheten. Detta då de inte har rätt till ekonomiskt bistånd i och med att Anna har aktivitetsersättning. Nu ska de betala tillbaka cirka 7 000 kronor.

– Att de ska behöva betala för möblerna som är i sämre skick än för sina egna är helt fruktansvärt. Med en rejäl uppstädning hade man inte behövt kasta alla möbler. Dessutom hade de fått till sig att inga trämöbler skulle slängas. Sakerna de var rädda om skulle de kunna lägga i de möblerna, men även de kastades, säger Annelie Kåhl vid Räck mig din hand.

Annons

Socialtjänsten har inte velat ställa upp på intervju men skriver att de inte kan kommentera enskilda ärenden, men att beslut om till exempel att en person får möbler föregås av en utredning.

Flyttade in till mormor

Förutom några flyttkartonger lyckades de bland annat rädda en kontorsstol och en kattställning, men inte mycket mer berättar Julia. Samtliga skåp och garderober tömdes. Kläder, porslin, hygienartiklar och, enligt Julia, även livsviktiga mediciner kastades av kommunen.

– Just nu så får vi sova hos mormor trots att hon är väldigt sjuk, säger Julia.

Förhoppningen är dock att de ska kunna bo kvar. I samband med rensningen av lägenheten delade även Mellbo ut en varning då lägenheten bedöms vara vanvårdad då den är ”ostädad och stökig, matrester skräp och dålig lukt”. Vidare skriver de att de bedömer att lägenheten behöver saneras. Vid tre varningar skulle de riskera att vräkas.

Mellbo valde att ta in ett företag som sanerade lägenheten och de ska ha hittat bland annat larver. Men Annica Haglund som var där för att hjälpa till med städningen har en annan bild.

– Det ska ha funnits maskar på diskbänken. Det enda vi hittade när vi städade var torrt skal efter fluglarver. Det är det enda vi hittat när vi städat. Den saneringen som var gjord var inte mer än runt diskbänken, säger hon.

Nu har Julia och Anna stöd för att se till att hemmet inte fylls med grejer igen. För de bägge har situationen varit mycket jobbig. Anna har inte velat se containern fylld med saker och även Julia har mått mycket dåligt över hela situationen.

– Det har varit jobbigt. Jag mår inte heller så bra, men jag är tvungen att gå ut. Men det är jobbigt att se, säger Julia.

Och i framtiden så tror hon att de klarar av att hålla lägenheten bättre städad.

– Ja, det gör vi. Vi får hjälp av boendestöd, så det ska vi klara, säger hon.

Fakta: Vad ska jag göra?
  • Sök hjälp så tidigt som möjligt, då det är mindre som behöver gallras ut.
  • Boende i Stockholms län kan ansöka om att delta i studien på www.samlarsyndrom.se.
  • I övriga landet: kontakta vårdcentralen, psykiatrin och/eller socialtjänsten och fråga efter specialiserad hjälp.
  • Patientföreningen OCD-förbundet har länkar till sina lokalföreningar på www.ocdforbundet.se. De kan ha information, självhjälpsgrupper och någon att prata med.
  • Gå med i Facebookgruppen Hoarding/cluttering support group, där medlemmarna stöttar varandra.
  • Som anhörig är det viktigt att inte kritisera eller gå in och slänga saker utan lov – risken är stor att kontakten försämras och problemen förvärras.
  • Försök i stället prata om mål, som att kunna använda köket eller bjuda hem folk, och
Fakta: Personer med samlarsyndrom...
  • … har svårt att göra sig av med ägodelar.
  • … känner behov av att spara sakerna och lidande förknippat med att kassera dem.
  • … har så många saker hemma att det är svårt att använda rummen som det är tänkt.
  • … förnekar ofta att de har problem eller tycker att priset för att rensa upp är för högt.
  • … har i hälften av fallen nära släktingar med ett problematiskt samlarbeteende.
  • … är lika ofta män som kvinnor, men en större andel kvinnor söker hjälp.
  • … är fler i högre åldrar, då de hunnit samla på sig mer och fått större problem i hemmet.
  • … är relativt många. En sammanvägning av flera stora undersökningar pekar mot att cirka 2,5 procent av alla vuxna har samlarsyndrom – cirka 200 000 personer i Sverige.
  • … finns i olika kulturer, inte bara västerländska.
Läs också Gert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr" Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.