Annons

Så stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Nyheter Hem & Hyra rapporterar då och då om hyresgäster som blir vräkta på grund av att de vanvårdat sina lägenheter. Men var går egentligen gränsen, hur pass stökigt får man ha det hemma utan att bli av med hyreskontraktet?
Foto: Patrik Svedberg/Pixabay
Enligt hyreslagen är man skyldig att vårda sin lägenhet.

En 84-årig kvinna blev vräkt efter att ha vanvårdat lägenheten och dessutom inte ha släppt in Uppsalahems personal. En domare byggde sopberg av bag-in-box-kartonger. Hemma hos en kvinna fanns det ingen golvyta att röra sig på.

Det är några av fallen av vanvård som Hem & Hyra har skrivit om under de senaste åren. Enligt Carl Kyrk på saneringsföretaget Banerry bor det en hoarder, eller samlare, var 500:e meter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Skälen till att man inte klarar av att hålla lägenheten i schack kan vara olika: missbruk, depression eller att man lider av samlarsyndrom som innebär att man tvångsmässigt samlar på sig saker tills lägenheten blir överbelamrad.

Var femte svensk städar en gång i månaden

Hem & Hyra har pratat med ”Anders” som blev vräkt på grund av att hans lägenhet knappt gick att komma in i eftersom den var fullproppad av grejer, och ”sånt som andra kallar skräp”.

– Jag visste inte att hyresvärden inte gillade hur jag hade det, säger han.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Gert i Dalsland kan inte sluta samla. ”Det har gått överstyr”, säger han.

Att städa och hålla ordning kan man vara mer eller mindre bra på och ibland kan det vara svårt att få tiden att räcka till. Enligt en undersökning från 2017, som företaget Henkel Norden gjort, städar var femte svensk endast en gång i månaden.

Så hur pass stökigt får man egentligen ha det hemma utan att bli vräkt?

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

Enligt hyreslagen ska det gå ganska långt innan en person blir uppsagd på grund av ett kaosartat hem. I lagen står att hyresgästen har en vårdplikt gentemot hyresvärden. Detta innebär att du är skyldig att ta hand om din bostad och se till att inga skador uppkommer på grund av oaktsamhet. Vårdplikten innebär bland annat att du ska vara aktsam och hålla lägenheten fri från skadedjur.

Hyresgästen måste släppa in värden

Läckor på vatten-, avlopps- eller gasledningar och skador på tak och liknande är exempel på sådant som du som hyresgäst genast måste rapportera till hyresvärden, och som kan klassas som vanvård. Likaså ohyra. Skulle en skada uppstå på grund av att du är oaktsam ska du som hyresgäst ersätta hyresvärden för skadan.

Annons

Hyresvärden har rätt att gå in i lägenheten vid akuta skador eller för att göra rutinkontroller. Om man som hyresgäst då nekar värden tillträde riskerar man att bli vräkt.

Lagen ger alltså vissa riktlinjer, men var går egentligen gränsen?

–  Man bör kunna se golvet i alla fall, det är grundläggande. Man måste kunna gå in i lägenheten och komma åt att dammsuga. Mycket saker kan man ha – det står inget i lagen om hur många prylar man får ha per kvadratmeter. Men det måste gå att hålla rent. Det får inte heller vara någon brandfara, säger Martin Hansson, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.