Annons

Hyresvärd skrev fel i kontraktet – får bara höja hyran med 0,3 procent

Lessebo Om du ska vara hyresvärd gäller det att ha koll på siffrorna och regelverket kring hyreshöjningar. En läxa som en hyresvärd i Småland nu har fått lära sig den hårda vägen. På grund av felskrivningen får de bara höja hyran med 0,3 procent.
Bilden visar en hyresgäst som skriver på ett hyreskontrakt.
Foto: Gry Ellebjerg
Arkivbild: Lägenheterna i Hovmantorp stod klara för inflytt i början av 2022.

En hyresvärd i Hovmantorp hade skrivit fel siffror i kontraktet och angav dessutom tre olika krav till hyresnämnden. Enligt det kontrakt som hyresgästerna skrev på när de flyttade in i de nybyggda lägenheterna 2022, skulle hyran bara höjas med 0,3 procent per år.  Men i samband med den första årliga hyreshöjningen, insåg hyresvärden att de skrivit fel siffror i tio av kontrakten. Hyresvärden begärde då att samtliga hyresgäster skulle skriva på ett nytt kontrakt där de accepterade en årlig hyreshöjning på 3 procent per år.

De flesta av hyresgästerna skrev därefter på det nya kontraktet. Men några hyresgäster protesterade och accepterade bara en höjning på 0,3 procent. Värden beslutade sig då för att göra en ansökan till hyresnämnden i vilken man plötsligt yrkade på en hyreshöjning på 3 procent per år samtidigt som värden också uppgav att de ville se en höjning på 8 procent 2024.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
Arkivbild på hyreshuset i Hovamntorp
Arkivbild på hyreshusen i Hovmantorp.

Förtydligandet av siffrorna i hyresnämnden ledde till ännu mer förvirring

Eftersom nämnden hade svårt att förstå vad värden egentligen yrkade ombads hyresvärden lämna in ett förtydligande. Hyresvärden mejlade då in ytterligare en ny siffra, nämligen ett förslag på en årlig hyreshöjning på 7 procent.

Nämnden blev inte klokare på detta utan ansåg även fortsatt att yrkandet var för otydligt. Därmed avslog de i november 2023 ansökan.

Läs mer: Undvik att bli lurad – detta får inte stå i hyreskontraktet

Läs ocksåFängelsedomar i muthärva inom kommunalt fastighetsbolag överklagas

Hyresgästerna blev förvånade över den plötsliga höjningen

När Hem & Hyra kontaktar de protesterande hyresgästerna är de framförallt besvikna över hur värden hanterat fallet.

– När vi flyttade in och skrev på gjorde vi det med tron att det skulle vara en årlig höjning på 0,3 procent. Sedan skickade han plötsligt bara ut en höjning på 3 procent utan att förklara varför, berättar en av hyresgästerna.

Annons

Det var enligt henne först när de hörde av sig och ifrågasatte ändringen som hyresvärden förklarade att det berodde på en felskrivning. Hyresgästen begärde då en ny förhandling om hyreshöjningen.

Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

– Sedan dess har vi försökt lösa det, men inte riktigt lyckats komma överens. Därefter sa värden att han skulle skicka in ärendet till hyresnämnden och sedan har vi inte hört något mer. Om han hade skött det hela på ett bättre sätt så hade vi säkert bara gått med på det. Men nu kändes det helt enkelt inte okej, säger hon.

Felskrivningen berodde på den mänskliga faktorn

Enligt hyresvärden berodde den ursprungliga felskrivningen på den mänskliga faktorn.

– Det var totalt tio kontrakt som blev fel, men de flesta hyresgäster har accepterat ändringen. Nu är det bara ett felaktigt kontrakt som kvarstår, säger Daniel Nemes, vd på Dane fastigheter.

Enligt honom kommer de inom kort att göra ett nytt försök att kontakta hyresnämnden och förklara vilken ändring det är de vill se i kontraktet.

– Det vi menade är att vi ville ändra till en höjning på 3 procent varje år. Den 7-8-procentiga höjningen vi pratade om är den höjning som vi sett hos andra, säger Daniel Nemes.

Annons

Så ni kommer alltså inte att kräva en högre höjning än 3 procent. Oavsett vad andra hyresvärdarna kräver under de kommande åren?

– Nej, vi håller oss till tre procent oavsett vad de andra höjer, säger Daniel Nemes.

Hyresvärden har tidigare dömts till vite

Samma hyresvärd har tidigare blivit dömd till ett vite på nästan 100 000 kronor i mark- och miljödomstolen. Detta eftersom de lät hyresgästerna flytta in i de nybyggda husen redan innan kommunen gett sitt godkännande i from av  ett slutbesked. Vilket Smålandsposten var först med att rapportera om.

 

Läs också Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Klanfamilj vräkt från sin lägenhet i Göteborg Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.