HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyror pressas upp av koncept

Norrbotten Hyrorna efter renovering kan bli en dyr historia. Hälften av alla hyresförhandlingar i Norrland handlar om de allt vanligare "konceptrenoveringarna"
Grafik om hur styckerenoveringar går till.

En hyresgäst flyttar ut och värden väntar med att hyra ut bostaden. I stället passar fastighetsägaren på att renovera rejält, till en kraftigt höjd hyra. Och det senaste året har det blivit vardag. I till exempel Luleå såldes 5 000 lägenheter till 10 nya fastighetsägare.
– Renovering är bra. Men alla koncept­renoverar med eller mindre. Minst 50 procent av det senaste årets påkallade förhandlingar i Norrland har handlat om det. Värdarna vill ofta fördubbla hyran, säger Roger Enbom, förhandlare hos Hyresgästföreningen ­region Norrland.

Konceptrenovering, eller stycke­renovering eftersom det är en lägenhet i taget som görs i ordning, innebär att lägenheten totalrenoveras. Nytt kök, ­trägolv, kakel, klinker och så vidare. Mycket hög standard helt enkelt. Ett exempel på konceptrenovering är en lägenhet i Östersund som har dubbel hyra, jämfört med en orenoverad lägenhet i samma hus.
– Det blir allt fler lägenheter i Norrland med en mycket hög hyra. Lägen­heter med rimlig hyra riskerar att ­försvinna, säger Roger Enbom.
Han ser även andra problem med konceptrenoveringar. En sak är att det i samma trappuppgång kan finnas ­lägenheter med normal standard och andra med mycket hög standard. Det ger en segregering hyresgästerna emellan.

Läs ocksåStor hyresuppgörelse klar i Göteborg – gäller 40 000 hushåll

Hyresgästföreningens förhandlare i Norrland har stora problem med fastighetsägaren Heimstaden. Företaget har renoverat mycket de senaste åren. En fördubbling av hyrorna är mycket ­vanliga. Det har varit så höga höjningar att förhandlingarna strandats när det gäller ett antal lägenheter. Det har i sin tur inneburit att Heimstaden kunnat sätta hyran på egen hand.
– Vi kommer inte överens. Det är den bistra verkligheten. I stort sett varannan lägenhet som renoveras i norra ­Sverige blir för dyr för väldigt många, säger ­Roger Enbom.
Det håller inte Heimstadens ledning med om. Det handlar om en långsiktig affärsstrategi som blir tydlig i Norrland.

– Vi vill i första hand ha lägenheter med normal standard. Bostäder som det stora flertalet har råd att bo i, säger ­Patrik Hall, VD på Heimstaden.
– Men vi har också en efterfrågan på lägenheter med hög standard. Vi be­höver med andra ord båda delar.
Men lägenheter med billig hyra blir färre på grund av renoveringarna?
– Ja, vi för att möta efterfrågan måste vi ta av det gamla beståndet. Men vi tar inte allt. Tvärtom diskuterar vi snarare hur mycket vi ska ta. 10, 15 eller kanske 20 procent. Oavsett ska vi ha produkter över hela spektret.

Fakta: Värden kan sätta hyran

Hyresgästföreningen, HGF, förhandlar alla lägenheter med förhandlingsordning, FO, vilket är cirka 90 procent. En hyresgäst har rätt att säga upp FO och förhandla med värden direkt. Görs en standardhöjande renovering i en lägenhet med FO ska den nya hyran förhandlas. Men kommer värden inte överens med HGF inom tre veckor kan värden frångå förhandlingen och sätta hyran själv ändå. När nästa hyresgäst flyttar in och skriver under kontraktet, godkänns därmed den nya hyran.

Fakta: En konceptrenovering kan höja hyran kraftigt

Ett exempel på konceptrenovering: Trägolv i alla rum, kakel och klinker i badrum, nytt kök, hög standard på vitvaror och lägenheten, 3:a på 80 kvadratmeter, är som ny. Hyran höjdes från 5 300 kronor till 10 500 kronor i månaden.

Fakta: För- och nackdelar för hyresgästerna

Fördelar: Fler fräscha lägenheter att tillgå.
Inga överraskande renoveringar med chockhöjda hyror.
Egen bostad renoveras sällan.
Nackdelar: Ofta kraftigt höjda hyror.
Färre lägenheter med låga hyror.
Risk för ”socioekonomisk” segregering i hus och område.

Fakta: För- och nackdelar för fastighetsägaren

Fördelar: Större möjlighet att själv sätta hyresnivåerna.
Behöver inte evakuera hyresgäster under en renovering.
Höjer fastighetsvärdet snabbt.
Smidigt med standardiserad mall.
Nackdel: Kan bara renovera en bostad i taget.

Läs också HFAB säger nej till byte Norrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa Så drabbas bostadslösa av social dumpning: Familjen fick en enkel biljett till Kramfors Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.