Hyror sänks efter omförhandling

​Hyresgästföreningen tror att hälften av landets tvåårsuppgörelser om höjda hyror rivs upp och leder till sänkta hyror. Nu senast har två av fem tvåårsuppgörelser av de kommunala bostadsbolagens hyror omförhandlats i Örebro län.

Förra året gjordes närmare 40 tvåårsuppgörelser om hyrorna mellan Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen.
Det ekonomiska läget alldeles före krisen, gjorde att många trodde att det var den bästa lösningen. Men med facit i hand visade det sig i många fall vara oklokt. Kanske kommer vi därför att få se mindre av den sortens avtal i framtiden. 
– I år är det ingen som tecknat vågat teckna tvåårsuppgörelser. Alla är övertygade om att räntorna kommer att stiga under nästa år, säger Göran Svensson.
Hittills har en handfull tvåårsöverenskommelser rivits upp. Två av dem i Örebro län där inte mindre än fem av 12 kommunala bostadsbolag slöt tvåårsavtal med Hyresgästföreningen förra året.
I Kumla minskas hyreshöjningen därmed från ursprungliga 2,6 procent till 1,9. Och i Degerfors från 2,5 procent till 1,9. Det ger en besparing på cirka 30 kronor i månaden räknat på en 4000-kronorshyra. 
Två kommunala bostadsbolag i Örebro län samtalar man ännu med om att förhandla om hyrorna och ett bolag, Laxåbostäder har tackat nej till omförhandling.
– Ska man riva upp ett avtal förutsätter det att bägge parter vill. Säger en bostadsbolagen nej, så är det inte mycket vi kan göra, säger Göran Svensson. 
Men han tror att cirka hälften av de närmare 40 tvåårsuppgörelserna kommer att omförhandlas och därmed ge lägre hyra.
– Det känns viktigt att ränteläget även kommer hyresgäster till dels. Även om det inte blir i samma omfattning som den i egna hem. Men förhoppningsvis är det så att hyresgäster inte drabbas lika hårt sedan när räntorna börjar stiga igen.

Läs också Hyresgäster fick rätt till tvättmedel: ”Viktigt att våga komma med kreativa idéer” Hyresgästföreningen stäms – vägrar lämna ut alla handlingar om hyran Droppen blev när två tvättmaskiner blev en: "Går inte i ett hyreshus" Kritiserad förhandlingsmodell ska utvärderas internt Så ska hyresgästernas trygghet bli en valfråga: ” Vi står vid ett vägskäl”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.