Annons

Hyrorna för allmännyttan i Malmfältskommunerna klara

Malmfälten Två hyresförhandlingar har blivit klara i Malmfälten. Hyresförhandlingen med allmännyttan i Kiruna som tidigare i år strandade fick till sist sin lösning i Hyresmarknadskommittén. I Gällivare gick det lite snabbare.
Foto: Privat
De som deltog i förhandlingen om hyran i Kiruna. Från vänster: Carina Burman, Kirunabostäder, Ulla Selborg Kirunabostäder, Nicklas Emmoth, Hyresgästföreningen, Magnus Westerlund, Hyresgästföreningen, och Mats Dahlberg, Kirunabostäder.

Hyresgästföreningen och Kirunabostäder blev i torsdags överens om den årliga hyreshöjningen. Hyresmarknadskommitténs beslut var en höjning med 1,90 procent, men till sist landade den på 1,68 procent från 1 januari. Det innebär en retroaktiv höjning för hyresgästerna. Kirunabostäders ursprungliga yrkande låg på 5,1 procent.

Under början av december till slutet januari träffades parterna vid fem tillfällen och förhandlade utan att komma överens.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi stod långt ifrån varandra, så Kirunabostäder valde att gå till Hyresmarknadskommittén, berättar Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Westerlund.

Efter att Hyresmarknadskommittén lämnade sitt förslag gick det däremot bättre att komma överens.

– Jag tycker att vi har haft en god dialog och att fastighetsbolaget, åtminstone på den sista tiden, har hörsammat våra krav i denna svåra tid som vi befinner oss i när många hyresgäster får kämpigt med ekonomin på grund av Corona, säger Magnus Westerlund.

Läs ocksåHyresförhandlingarna i Kiruna strandade: "De sätter förhandlingssystemet ur spel"

För de lägenheter med hushållsel som ingår i hyran höjs avgiften för elen från 55 till 60 kronor per kvadratmeter.

Annons

Några områden undantas från höjningen eftersom de är så nybyggda. Det gäller skjutbaneområdet liksom Tallplan 5 och 6.

– Man brukar inte göra någon ny höjning när hyresgästerna så nyss har flyttat in.

Läs ocksåStrandade förhandlingar i Kiruna

Mats Dahlberg, VD för Kirunabostäder, menar fortfarande att hyreshöjningen är för liten och inte täcker kostnader för deras utökade utgifter.

Däremot är han nöjd med hur de kom överens om hur hyreshöjningen retroaktivt ska genomföras genom att hyresgästerna får den retroaktiva hyran uppdelad på fyra månader framöver.

För lägenheterna hos Top Bostäder i Malmberget höjs hyran med 1 procent och för det övriga beståndet i Gällivare kommun med 1,85 procent. Hyreshöjningen gäller från 1 maj. Ett snitt för hela Top Bostäders bestånd blir 1,75 procent. När förhandlingarna startade yrkade hyresvärden på 3,40 procent i hyreshöjning för 2020.

Annons

Att hyreshöjningen blir lägre i Malmberget än i övriga kommunen har sin naturliga förklaring, menar Magnus Westerlund som har förhandlat för Hyresgästföreningens räkning även här.
– Det är på grund av samhällsomvandlingen. Området saknar i princip all form av närservice.

Esa Norojärvi, VD för Top Bostäder, är inte helt nöjd.

– De flesta hus vi har i vårt bestånd är från slutet av 1970-talet och vi har ett stort behov av underhåll sedan flera år tillbaka eftersom bolaget inte har haft resultat som har räckt till. Med tanke på att vi ifjol gick med flera miljoner i underskott så hade vi behövt en högre höjning, men det är ju alltid så här i en förhandling, säger han.

Läs också Här har förhandlingarna strandat Kirunabostäder gick ut hårt - förgäves Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.