Annons

Hyrorna höjdes mer än i fjol

Gävleborg Trots god ekonomi ville bostadsbolagen i Gävleborg höja hyrorna omotiverat mycket inför 2019, enligt förhandlingsstrateg Mårten Gulin.
Foto: Mats Jonsson
Halvnöjd. "Det är konstigt att hyran hela tiden går upp fast servicen dras ned. Särskilt som vi har problem med ventilationen där vi bor", säger Virve Norrback i Sandviken.
Mårten Gulin

Största höjningen i Gävleborg fick Hoforshus och Nordanstigs Bostäder som höjde med 2,2 procent vardera.

Men även om vi hunnit en bra bit in på 2019 är förhandlingarna om årets hyror inte riktigt i hamn än i Hyresgästföreningens region Aros-Gävle. Av de kommunala bostadsbolag som justerar hyrorna från årsskiftet är det två som inte är klara än – Enköpings hyresbostäder, som vill höja med 2,5 procent, och Mimer i Västerås.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Mimer yrkade på att få höja hyrorna med 3,8 procent vilket Hyresgästföreningen inte kunde gå med på. Förhandlingarna strandade och den centrala hyresmarknadskommittén, HMK, har kopplats in för att medla. Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, tycker att förhandlingsklimatet varit tufft i år. Även om bostadsbolagens ekonomi liksom de senaste åren är fortsatt god, vill hyresvärdarna höja förhållandevis mycket.

Annons

– Bolagen hänvisar till makroekonomiska frågor som att KPI och BNP går upp. Men det är egentligen ingenting som påverkar kostnaderna för bolagen. Det är som att man vill försöka gissa vad som ska komma i framtiden, säger han.

 

Annons
Läs ocksåHyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”
Bostadsbolag Hyreshöjning 2019 i procent
AEFAB 1,6
Bollnäs bostäder 1,4
Gavlegårdarna 2
Hoforshus 2,2
Hudiksvallsbostäder 1,9
Ljusdalshem 1,2
Nordanstigs Bostäder 2,2
Ockelbogårdar 1,9
Sandvikenhus 1,85

Läs även Måttliga hyreshöjningar att vänta inför 2019

Läs också Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024 Så blir din hyra i Kronobergs län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.