Annons

Hyrorna höjs på Tjörn

Tjörn Årets första hyresuppgörelse i Storgöteborg är klar. Tjörns Bostad höjer hyrorna för sina närmare 600 hyresgäster med 1,8 procent. Samtidigt bjuder bolaget in de boende till dialog om framtida underhåll.
Tjörnbron
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Den färska uppgörelsen med Hyresgästföreningen innebär att hyrorna inom Tjörns Bostads bestånd höjs med 1,8 procent från och med årsskiftet.

Det motsvarar 108 kronor mer i månaden för den som tidigare har betalat 6 000 kronor i månadshyra. Procentuellt är höjningen mer än dubbelt så stor som i fjol och för två år sedan, enligt den tvååriga uppgörelsen som tecknades 2017 (se faktaruta nedan).

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Eftersom den nya hyran gäller från 1 januari kommer hyresgästerna att få betala delar av höjningen i efterskott. Höjningen för januari betalas på hyresavin för mars, och höjningen för februari läggs på aprilavin.

Ökommunen Tjörn dras med en av landets högsta taxor för vatten och avlopp, vilket påverkar bostadsbolagets ekonomi. Även underhållet har varit centralt i hyresförhandlingarna. Bland annat sliter kustklimatet hårt på fasaderna, och omfattande fasadbyten planeras i flera områden under året.

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Anders Rollings anser att motparten presenterat ett bra underlag, och att resultatet är rimligt.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019 – hela listan

– Deras utmaning är eftersatt underhåll. Men de har en bra idé om hur de ska beta av sin underhållsskuld. Det har varit mycket kritik bland de boende kopplat till underhållet och hur det har skötts historiskt, säger han.

Tjörns Bostad vill satsa på större insatser som håller längre, till exempel nya, underhållsfria fasadmaterial i stället för målning som måste göras om snabbare. Bolaget avser nu att bjuda in hyresgästerna i respektive område för att tillsammans med dem planera långsiktigt underhåll.

– Vi vill utveckla den delaktigheten tillsammans med Hyresgästföreningen. Vi har hittat nya metoder att göra underhåll på som vi ska testa i år, säger Jörgen Johansson, ekonomiansvarig på Tjörns Bostad.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

Han bedömer att den färska hyreshöjningen garanterar tillräckliga resurser för att gå vidare enligt plan. Anders Rollings på Hyresgästföreningen räknar med att Tjörns Bostads nya upplägg ska ge de boende valuta för pengarna.

– Sedan är det upp till bevis, så klart. Men de har väldigt goda intentioner, och de har redan börjat boka de här mötena med hyresgästerna, säger han.

Annons

Ursprungligen hade Tjörns Bostad yrkat på att få höja årets hyror med 2,3 procent.

LÄS MER
Hem & Hyra listar: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019 – färdiga uppgörelser

Här hittar du hela länslistan över hur mycket västsvenska värdar vill höja hyrorna 2019.

Fakta: Hyreshöjningar på Tjörn

Den kommunala hyresvärden Tjörns Bostads tecknade 2017 ett tvåårigt avtal med Hyresgästföreningen. Hyrorna höjdes då med 0,8 procent, och med ytterligare 0,8 procent förra året. Detta sedan bolaget inledningsvis krävt 2 procent.

2016 höjdes hyrorna med 0,85 procent. Det var då bolagets lägsta höjning på många år. Bolaget har dragits med dålig ekonomi och får betala dyra taxor för bland annat vatten, avlopp, sophämtning och uppvärmning.

Läs också Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Nya hyror hos Förbo efter beslut i Stockholm

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.