HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjd hyra i Stenungsund och på Tjörn

Stenungsund Det blev tvååriga uppgörelser av årets hyresförhandlingar mellan Hyresgästföreningen och de kommunala värdarna Stenungsundshem och Tjörns Bostads.
Fasadskylt Tjörns Bostads
Foto: AnnaKarin Löwendahl

Stenungsundshem är den större av de två, med närmare 2 000 lägenheter i sitt bestånd. Senast det kommunala bostadsbolaget höjde hyran var i januari förra året. Då ökade hyresgästernas månadskostnad med 0,7 procent.

När förhandlingarna om årets hyror inleddes yrkade Stenungsundshem på att få höja med 1,4 procent. Men slutresultatet landar på knappt hälften: 0,65 procent. För en hyresgäst som haft en månadshyra på 6 000 kronor betyder det 39 kronor mer i månaden.

Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

Denna gång har Stenungsundshem och Hyresgästföreningen också enats om att avtalet ska vara tvåårigt. Det innebär att hyran höjs i ett första steg från och med januari i år. Vid nästa årsskifte höjs den med ytterligare 0,65 procent.

Stenungsundshems vd, Ulf Lindén, tycker att nivån är ”rimlig”.

– Ett tvåårsavtal är dessutom mycket positivt, det skapar arbetsro och långsiktighet både för oss och för våra hyresgäster, säger han.

Läs ocksåRekordmånga förhandlingar har kört fast – nu tvingas 11 000 nya hushåll väntaAldrig tidigare har så många kommunala hyresförhandlingar kört fast som i år. Då återstår ännu månader på årets förhandlingsomgång.

Den kommunala hyresvärden i grannkommunen, Tjörns Bostads, har också tecknat ett tvåårigt avtal med Hyresgästföreningen. Här får de 550 hyresgästerna 0,8 procents högre hyra i år. Detta sedan bolaget inledningsvis krävt 2 procent.

Uppgörelsen innebär 48 kronor mer i månaden för den som tidigare haft en månadshyra på 6 000 kronor. Höjningen gäller från och med årsskiftet, vilket innebär att januari och februari månads höjningar ska betalas i efterskott.

Vid kommande årsskifte höjs hyran med ytterligare 0,8 procent. Undantaget är Myrvägen, där en stor radonsanering står för dörren. Här slipper hyresgästerna hyreshöjning i år. I gengäld höjs hyran med 1,6 procent nästa år.

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

Tjörns Bostads har också enats med Hyresgästföreningen om att utforma en femårig underhållsplan under våren.

– Det visar att bolaget är beredda att lyssna på sina hyresgäster och ta hänsyn till vad de bedömer som viktiga åtgärder ur underhållssynpunkt, säger Valon Ceku, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Tjörns Bostads vd Lars Pettersson hoppas att samarbetet kan öka hyresgästernas förståelse för hur bolaget jobbar.

– Även om vi är ett litet bolag med få medarbetare så försöker vi ge våra hyresgäster samma service och möjligheter som ett större bolag med avsevärt fler resurser till sitt förfogande, säger han.

Senast Tjörns Bostads höjde hyran var förra året. Då var den höjningen – 0,85 procent – bolagets lägsta på många år. Bolaget dras med dålig ekonomi och får betala dyra taxor för bland annat vatten, avlopp, sophämtning och uppvärmning.

LÄS MER
Hem & Hyra listar: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2017

Pengar i en portmonnä.
Läs också Demonstration mot rekordhöga hyreskrav i Biskopsgården Största hyreshöjningarna i Storgöteborg: Härryda och Varberg ökar snabbast

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.