Annons

Hyrorna klara för drygt 9000 hyresgäster i Uddevalla

Uddevalla Nu är hyrorna klara för hyresgästerna i Uddevallahem och Ljungskilehem. Höjningarna börjar gälla den 1 april. I Uddevalla har man tagit ett steg i att jämna ut de hyresskillnader som finns för likvärdiga lägenheter.
Foto: Minna Ulin
Första april höjs hyrorna i Uddevallahem och Ljungskilehem.

Uddevallahem yrkade på en höjning med 3,53 procent. Efter en granskning av Hyresgästföreningen enades parterna om att det behövdes en höjning, men den landade istället på en snitthöjning med 2 procent.

– Till slut lyckades vi nå en överenskommelse som hamnade mellan 1,25 till 3,5 procent. Den genomsnittliga höjningen blir 2 procent, förklarar Jakob Agirman, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jakob Agirman säger att hyresnivåerna i Uddevallahems bestånd är spretigt. Det är stora skillnader mellan likvärdiga lägenheter i beståndet och det ska nu jämnas ut. Han säger att ett par hyreshus på Strömstadsvägen samt på Tallvägen tillhör de som får den högre hyreshöjningen.

– Efter att ha gjort en grundlig översyn av hyresnivåerna har vi kunnat konstatera att de spretar och att hyresgäster inte betalar lika hyra för likvärdiga lägenheter. Det är viktigt att hyror upplevs som rättvisa och därför är det positivt att arbetet mot obalanser nu har inletts, konstaterar Jakob Agirman.

 

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Jakob Agirman säger att hyresnivåerna i Uddevallahem är ojämnare än i många andra bostadsbolag och att han därför ser positivt på att man nu hittar en rättvis fördelning. Det är oklart vad obalansen beror på.

Även Ljungskilehems hyror är färdigförhandlade och där hamnar höjningen från 1 april på 1,8 procent för kallhyra och 2 procent för lägenheter där värmen ingår.

Området Walkeskroken i centrala Uddevalla är inkluderade i den här årliga höjningen. Där genomfördes tidigare en bruksvärdering som träder i kraft från 1 oktober 2019, som  kommer att löpa i sju år. Där blir höjningen mellan 0,93 till 2,63 procent per år, sju år framåt, förutom den nu förhandlade höjningen.

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Uddevallahems vd Thomas Aebeloe sa till Hem & Hyra efter de förhandlingarna att han gärna sett att höjningen genomförts snabbare. Men han har samtidigt förståelse för att en stegvis höjning är nödvändig.

Annons

– Hyrorna i det här husen har legat fel i 30 år. Med den här höjningen blir hyrorna mer rättvisa i förhållande till vårt övriga bestånd. Sedan måste vi förstås värna om de som bor här och inte genomföra höjningen i ett svep, sa han.

Det nu förhandlade avtalet om hyrorna gäller från 1 april 2019 och ett år framåt. Samtidigt enades parterna också om att avgiften för p-platser ska höjas med 5 kronor per månad och för garageplatser med 10 kronor per månad.
Uddevallahem är en kommunal bostadsstiftelse inom allmännyttan och har drygt 9 000 hyresgäster och cirka 4 600 bostäder.

 

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.