Annons

Kraftig hyreshöjning på Walkeskroken

Uddevalla För ett år sedan krävde Uddevallahem en hyreshöjning på upp till 19 procent för lägenheterna på Walkeskroken. Nu har kravet gått igenom. Fast genomförandet kommer att ta sju år.
Foto: Kajsa Wedberg
I somras anklagade Hyresgästföreningens Jakob Agirman, Anitha Andersson och Ludvig Hansson Uddevallahem för avtalsbrott. Nu har parterna enats om att Uddevallahems hyreskrav ska gå igenom.

– Vi behövde mer tid för att hitta lösningar som gynnar de boende på Walkeskroken, vilket vi till slut gjorde.

Så kommenterar Hyresgästföreningens förhandlare Jakob Agirman den segdragna förhandlingen och den slutliga uppgörelsen med Uddevallahem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var i januari förra året som den kommunala bostadsstiftelsen Uddevallahem krävde att få höja hyrorna för de 128 lägenheterna på Walkeskroken i centrala Uddevalla. Enligt Uddevallahem låg hyrorna för lågt och nu nu ville de höja med sju till nitton procent, eller tretton procent i genomsnitt.

– Kravet var högt och vi kunde inte automatiskt köpa deras ståndpunkt, säger Jakob Agirman och tillägger:

– Vi företräder hyresgästerna och därför kämpar vi hårt för varje krona och varje procentenhet.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

När parterna inte kom överens valde Uddevallahem att stranda förhandlingarna och vända sig till hyresnämnden för att få sitt hyreskrav prövat. Enligt Hyresgästföreningen bröt detta mot hur man kommit överens om att lösa tvister. Följden blev att Hyresgästföreningen anklagade Uddevallahem för avtalsbrott och krävde skadestånd.

– Vi hoppades hela tiden att Uddevallahem skulle komma tillbaka till förhandlingsbordet.  När det sedan skedde drog vi naturligtvis tillbaka vårt skadeståndskrav, säger Jakob Agirman.

Annons

I dag har alltså Uddevallahem fått igenom sitt krav. Med början i oktober kommer hyrorna på Walkeskroken stegvis att höjas med 7 till 19 procent.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Hade Uddevallahem rätt i sitt krav?

– Även om höjningen är hög kan den anses rimlig och det är troligtvis även vad hyresnämnden skulle ha kommit fram till om det kommit till en rättslig prövning, säger Jakob Agirman och fortsätter:

– Innan förhandlingen avbröts hade vi hunnit ta första steget i hyresöversynen.  Det visade att lika lägenheter på Walkeskroken hade olika hyror och detta var vi överens med Uddevallahem om. När vi sedan återupptog processen jämförde vi hyresnivåerna i alla Uddevallahems fastigheter. Då stod det klart att Walkeskroken i genomsnitt hade 13 procent lägre hyror än andra jämförbara lägenheter inom Uddevallahems bestånd.

Hur medlemmarna reagerat på överenskommelsen?

– Vi har givetvis förankrat hela processen med våra förtroendevalda medlemmar som är med och förhandlar. Hittills har vi inte fått några direkta synpunkter eller frågor om överenskommelsen från övriga medlemmar eller hyresgäster.  Men om det finns önskemål håller vi gärna ett bomöte på Walkeskroken. Då kan vi svara på frågor och förklara hur bruksvärderingen gick till, säger Jakob Agirman.

För hyresgästerna blir det en höjning på mellan 0,93 till 2,63 procent per år, sju år framåt. Uddevallahems vd Thomas Aebeloe hade gärna sett att höjningen genomförts snabbare. Men han har samtidigt förståelse för att en stegvis höjning är nödvändig.

Annons

– Hyrorna i det här husen har legat fel i 30 år. Med den här höjningen blir hyrorna mer rättvisa i förhållande till vårt övriga bestånd. Sedan måste vi förstås värna om de som bor här och inte genomföra höjningen i ett svep, säger han.

I dag kom Uddevallahems yrkande på hyreshöjning för stiftelsens samtliga 4 500 lägenheter. Från och med den första april i år vill man höja hyrorna med mellan 1,82 till  4,49 procent. Det ger en genomsnittlig höjning på 3,53 procent.

Vad ska pengarna gå till?

– Kostnadsökningar när det gäller driften av våra fastigheter, säger Thomas Aebeloe.

Måndagen den 4 februari är det dags för parterna att ha en första sittning vid förhandlingsbordet.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.