Annons

Hyrorna klara för 9 000 hyresgäster i Linköping

Linköping Närmare 9 000 hyresgäster i Linköping får högre hyra 1 april. Det är den första hyresuppgörelsen i kommunen för 2016.

Det är Fastighetsägarna GFR och Hyresgästföreningen som har kommit överens om hyrorna hos cirka 200 privata värdar. Fastighetsägarna hade begärt en höjning på 1,15 procent för sina medlemmars räkning.

– Det var vår bedömning utifrån kostnadsökningarna för olika taxor, löner och sådant. Vi ser även ökade materialkostnader och reparationskostnader, säger Robert Bendz, fastighetskonsult hos Fastighetsägarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad blir konsekvensen av att höjningen blir lägre än ni begärt, 0,68 procent?

– Den enda reglerposten som man kan styra själv över som fastighetsägare är reparationer och underhåll, så det kan ju få viss inverkan på det.

Detta är den första hyresuppgörelsen i Linköping för 2016. Vilken betydelse har det?

Annons
Läs också

– Det spelar ingen roll för oss om vi är först eller inte. Vi har gjort precis som vanligt utan att ta hänsyn till vad andra gör. Det viktiga är att komma i mål före 1 april för att undvika retroaktivitet. För hyresgästerna är det aldrig trevligt att behöva betala retroaktivt och för våra kunder kan det ge administrativa problem, säger Robert Bendz.

Hyresgästföreningens förhandlare Ylva Bohlin Lövgren räknar med att uppgörelsen med Fastighetsägarna blir vägledande för andra värdar som vill höja hyran i Linköping.

– Eftersom det bortsett från Stångåstaden handlar om den största gruppen hyresgäster så är det klart att det kommer att få betydelse, säger hon.

Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Fram till 2011 satte allmännyttan normen för hyrorna i varje kommun. Men då ändras lagen och i praktiken är ofta den förhandling som blir klar först på en ort normerande.

Annons

0,68 procent innebär en höjning med 34 kronor för en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden. Ylva Bohlin Lövgren tycker att nivån är rimlig.

– Vi hade inte kunnat komma lägre i förhandlingen. Alternativet hade varit att låta motparten stranda och gå till hyresnämnden. Men det är bökigt och man har ingen aning om vad det landar på i slutänden, säger hon.

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror” Dyr nota när middagen for i golvet: "Jag fick panik"
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.