Annons

Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Västmanland Mimers hyror för 2023 är klara efter strandningen tidigare i år. Mimer ville höja med 8,4 procent men fick bara igenom hälften – 4,44 procent. De hyror som är klara hittills i Västmanland och Gävleborg ligger däromkring – på mellan fyra och fem procent. Och fler uppgörelser är att vänta.
Foto: Lena Mattsson
Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen, tycker att bostadsbolagen borde ta mer hänsyn till sina egna lokala förutsättningar i hyresförhandlingarna.

Förhandlingarna om 2023 års hyror blev en tuff kamp mellan parterna. Sällan har Hyresgästföreningen och hyresvärdarna stått så långt ifrån varandra. Antalet fall där ena parten reste sig upp och lämnade förhandlingsbordet – oftast hyresvärden – har varit rekordhögt. Inflationen har medfört ökade kostnader i samhället i stort, för hyresvärdar såväl som för hyresgäster.

Överenskommelse skulle göra det lättare

En trepartsöverenskommelse från i fjol skulle göra det enklare för parterna att komma överens. Men eftersom parterna tenderar att tolka överenskommelsen på olika sätt har den inte riktigt fungerat. Det säger både bostadsbolag och Hyresgästföreningen.

– Vi hade naturligtvis hoppats att vi som parter hade haft samma syn på trepartsöverenskommelsen från start i årets förhandling. Det är förstås skönt för hyresgästerna att nivån blev som den blev i det ekonomiska läge vi är i samhället, skriver Mimers vd Mikael Källqvist i ett mejl till Hem & Hyra.

 

Mikael Källqvist, vd för Mimer.

Olika lokala förutsättningar

I region Aros-Gävle strandade hela sju hyresförhandlingar– med Salabostäder, Mimer, Uppsalahem, Roslagsbostäder, Gavlegårdarna, Sandvikenhus och Glada Hudikhem. Av dem var det flera som gick vidare till den centrala hyresmarknadskommittén, HMK. Kommittén ger förslag på medlingsbud och fattar beslut när parterna inte kan komma överens.

Annons

Mårten Gulin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, säger att det har varit en svår förhandlingsomgång med tanke på det ekonomiska läget i Sverige och världen. Men trots det är situationen för de kommunala bostadsbolagen väldigt olika, beroende på hur de  lokala förutsättningarna ser ut.

– Visst har räntekostnaderna ökat, men hur stora kostnader bolagen har beror på hur de har bundit räntorna. Och i södra Sverige påverkas man mer när kostnaderna för el och gas går upp, medan man på andra håll kan förlita sig på ett stabilt fjärrvärmenät. Men sådant här är bostadsbolagen obenägna att ta hänsyn till, säger han.

 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Retroaktiva hyreshöjningar

Att beslut om de nya hyrorna drar ut på tiden är inte bara ett irritationsmoment för hyresförhandlarna utan går också ut över hyresgästerna som riskerar att få betala hyreshöjningen retroaktivt – som nu i Västerås.

I tisdags kom beskedet att det kommunala bostadsbolaget Mimer höjer sina hyror med i genomsnitt 4,44 procent, efter att ha godtagit ett medlingsbud från HMK. I praktiken innebär det att de flesta hyresgäster får en höjning med 4,65 procent från den 1 februari, medan andra inte får någon höjning alls. Hyreshöjningen från februari får hyresgästerna betala på mars månads avi.

Annons

Även Salabostäders hyror blev klara under veckan. Höjningen där blir 4,05 procent från den 1 januari.

Läs ocksåHyresgäster flyr chockhöjda parkeringshyror: ”Jag kan inte betala 1 200 kronor i månaden för en asfaltsfläck”

Sedan tidigare är Glada Hudikhems och Gavlegårdarnas hyror klara. Den 1 februari höjde Glada Hudikhem hyrorna med 4,3 procent, efter ett medlingsbud från HMK. Gavlegårdarna höjer hyrorna med 5,5 procent från den 1 mars.

2022 höjdes hyrorna hos landets kommunala bostadsbolag med i snitt 1,71 procent.

Läs också Förra årets hyra höjdes utan förhandling – nu strandar Västerstaden igen Chocken: Hyran "höjdes" med 62 procent Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Skiljemannens beslut: Tusentals helsingborgare får hyreshöjning med 5,3 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.