Hyrshöjning på 50 procent att vänta
Alla de stora kommunala bolagen i Mälardalen har många lägenheter som är byggda på 70-talet eller tidigare och som nu måste renoveras. Mimer i Västerås började för flera år sedan och har runt 2 000 lägenheter kvar att rusta. Där hamnade höjningen efter senaste renoveringen på cirka 30 procent.
– En del av ombyggnationen räknar vi som vanligt underhåll och kan inte ge högre hyra. Men renoveringar måste vara långsiktigt ekonomiskt bärkraftiga. Annars kommer alla andra kunder att få vara med och betala, säger Fredrik Törnqvist, vd på Mimer.
Kommunfastigheter i Eskilstuna ska också renovera runt 2 000 lägenheter – det motsvarar en tredjedel av deras bestånd. Där finns inget utrymme för stora hyreshöjningar.
– Höjer vi hyran för mycket flyttar våra hyresgäster och vi får tomma lägenheter, säger Jan Helgesson på Kommunfastigheter.
Men på Uppsalahems 14 000 lägenheter är det högre efterfrågan och lång kö. Kjell Axelsson vill inte flytta ifrån sitt hem, en av 4 000 lägenheter som ska renoveras.
– Helst vill vi bo kvar, utan kakel och parkett men med samma hyresnivå som i dag, säger Kjell Axelsson.
Familjens trea på 73 kvadratmeter kostar 5 300 kronor. Efter renoveringen höjs hyran stegvis och efter fem år kommer den att ligga på över 8 000 kronor.
Annons
Fakta:
hyreshöjningar
Det finns ingen övre gräns för hyreshöjningar vid renoveringar. Bestämmelserna säger att hyran efteråt ska anses skälig och utgå från lägenhetens bruksvärde. Lägenheten ska alltså jämförs med andra likvärdiga lägenheter på samma ort/bostadsområde. Sånt som ökar hyran kan vara att våtrumstapeten byts mot kakel. Men att få en ny toalettstol eller att badkar byts mot dusch, eller tvärtom, ska inte påverka hyran.Källa: www.hyresgastforeningen.se
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.