HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

I Gävle är det kvinnorna som bestämmer

Gävleborg Kvinnorna har tagit över ledningen av det kommunala bostadsbolaget i Gävle. Även i Bollnäs och Hofors är det kvinnlig majoritet. Annars är det männen som styr.
Foto: Mats Jonsson
Lena Lundgren leder något så ovanligt som ett kommunalt bostadsbolag med fler kvinnor än män i styrelsen, kvinnlig ordförande och kvinnlig vd. Foto: Mats Jonsson

Två av tre styrelseledamöter i Gävleborgs kommunägda bostadsbolag är män. Det visar den granskning som Hem & Hyra har gjort.

I sju av de tio styrelserna är männen i majoritet. Åtta av bolagen har dessutom manliga chefer.

Läs ocksåHyresgästen Ulla: Mer strul än trygghet med elektroniska låsUlla Öderyd Åberg till vänster med långt ljusbrunt hår, ljusgrå mössa och halsduk, mörk vinterjacka, blåjeans som är upprullade nertill och svarta kängor, lutar armen mot dörrhandtaget till porten. Till höger Inga-Britt Berg i ljusgrå kortare frisyr, glasögon, svart halsduk, ljusgrå yllekappa, blåjeans som är upprullade nertill och mörka sportskor. I förgrunden till vänster om dem syns baklyset, pakethållaren och sadeln på en cykel. Porten har ett elektroniskt lås och Ulla har haft problem att komma in med sin tagg.

Gun Hedlund – docent i statskunskap vid Örebro universitet som forskat om manligt och kvinnligt ledarskap inom kommunpolitiken – är inte förvånad.

– Det handlar om status, maskulinitet och näringslivsideal, säger hon.

I bakgrunden finns, enligt Gun Hedlund, de kommunala bolagiseringarna på 80- och 90-talet då näringslivsidealet, ”new public management”, fick genomslag inom offentliga sektorn.

Läs ocksåAllt Nils ägde försvann i höghusbranden

– Man kunde se en stark förtjusning hos männen över att kommunal verksamhet blev mer lik näringslivet. Uppdragen i bolagen fick hög status och blev attraktiva. Männen ville dit. Det blev en viss form av maskulinitet.

Men allmännyttorna i Gävleborg ligger ändå förhållandevis bra till jämfört med andra län i Mellansverige när det gäller jämställdhet i ledningarna.

Inget av de tio kommunala bostadsbolagen har i dag en styrelse som helt saknar kvinnor, vilket förekommer i exempelvis grannlänen Dalarna och Uppsala.

Läs ocksåHär ska bil och cykel ingå i hyrandela bilar

Tre styrelser har kvinnlig majoritet efter försommarens bolagsstämmor. Sex har en kvinnlig ordförande.

Hos Gavlegårdarna i Gävle har kvinnorna tagit plats rejält. Där är både ordföranden i den kvinnodominerade styrelsen och vd:n en kvinna. Ledningsgruppen är helt jämställd med lika många kvinnliga som manliga chefstjänstemän.

– Det är nog en ren tillfällighet att det ser ut som det gör i styrelsen, säger ordföranden Lena Lundgren, utsedd av Socialdemokraterna.

När partiet hade sin nomineringsprocess efter kommunvalet i Gävle var det inte helt lätt att få fram kvinnliga ledare.

– Det känns som vi slagit oss till ro med jämställdheten inom politiken och tror att det ska rulla på av sig själv. Men det gör det inte. Det kan gå snabbt åt andra hållet.

Lena Lundgren menar att frågan ständigt måste hållas levande.

– Vi måste ständigt mata på med nya duktiga kvinnor och stötta dem så att de vågar ta ledande uppdrag.

Vad betyder det att Gavlegårdarna leds av kvinnor?

– Det borde inte betyda något särskilt. Att hyresgästerna trivs och har det bra måste ändå vara ett könsöverskridande mål. Men blandade styrelser är naturligtvis bäst.

Enligt statsvetaren Gun Hedlund har det dock betydelse om det är män eller kvinnor som fattar besluten om hur hyresgästerna ska bo och leva tillsammans.

– Forskningen visar att kvinnor och män inte gör exakt samma prioriteringar och inte har exakt samma åsikter. När det gäller bostadsföretag kan trygghet, kvinnofridsfrågor och handikappfrågor vara exempel på ämnen som kvinnor är mer engagerade i.

 – Men det räcker inte att ta in en kvinna i en styrelse. För att verkligen kunna förändra måste man vara tillräckligt många, helst nära hälften, säger hon.

Fakta: Könsfördelning

Bostadsföretag Män/kvinnor i styrelsen Ordförande Vd
Aefab, Ovanåker 4/1  Kvinna Man
Bollnäs Bostäder 4/5 Man Man
Faxeholmen, Söderhamn 6/1 Man Man
Gavlegårdarna, Gävle 3/4 Kvinna Kvinna
Hoforshus 2/3 Man Man
Hudiksvallsbostäder 7/2 Kvinna Man
Ljusdalshem 4/1 Man Man
Nordanstigs Bostäder 4/1 Kvinna Man
Ockelbogårdar 5/1 Kvinna Kvinna
Sandvikenhus 5/2 Kvinna Man
Gävleborg 44/21 (68-32%)
Fakta: Partirepresentation

Parti Antal män/kvinnor Andel kvinnor
Moderaterna 8/1 11 %
Kristdemokraterna 1/0 0 %
Folkpartiet 4/1 20 %
Centern 7/1 12,5 %
Miljöpartiet 1/1 50 %
Socialdemokraterna 12/12 50 %
Vänstern 5/2 29 %
Sverigedemokraterna 5/1 17 %
Lokalpartier 0/2 100 %
Oberoende 1/0 0 %
Läs också Cannabisförsäljning inte skäl nog för vräkning Hyresgäster varnas för att gå ner i vattenfyllda förråd ”Kan bli strömförande”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.