I höst kommer besked– rivas eller renoveras
– Fastigheterna är i väldigt dåligt skick, och inventeringen bekräftar vad vi trodde. De är rejält slitna, säger Mats Dahlberg som är projektchef på Helsingborgshem
Under det senaste halvåret har Helsingborgshem gjort en teknisk inventering av husen på Drottninghög. De har, med hjälp av utomstående expertis, gjort en mer fördjupad och mer omfattade inventering än vad som tidigare gjorts. Det har bland annat inneburit att marken utmed husfasader har grävts upp för att kontrollera dräneringsledningar. I vissa lägenheter har det gjorts ingrepp i väggar och installationer där den tekniska strukturen har kontrollerats.
Enligt Mats Dahlberg måste de invändiga tekniska installationerna vad gäller avlopp, värme och vatten bytas ut. Också fönstren måste bytas och det finns ställen där fukt har trängt in i fasaden. Taken är hyfsat bra. Skicket inne i lägenheterna är olika, beroende på vad hyresgästerna själva har gjort i form av tillval och lägenhetsunderhåll.
– Nu håller vi på att sammanställa materialet och göra det komplett och vi kommer nu att titta på olika åtgärdsalternativ. Vad är bäst, och det mest ekonomiska, säger Mats Dahlberg.
Ett alternativ är att renovera husen, olika mycket efter behov. Ett annat är att riva.
– Det kan inte uteslutas att vi kommer att riva, men i vilken omfattningen är idag oklart. Vår målsättning är att informera hyresgästerna i höst om vilka åtgärder vi kommer att göra.
Hur kommer det sig att ni låtit husen bli så dåliga?
– Vi har underhållit och hållit husen i godtagbart skick, men inte gjort de stora åtgärderna då det har legat i planeringen att ta ett samlat grepp i hela området, vilket vi nu gör.
Nu kommer kommunen med planprogrammet i slutet av juni. När husen är i så dåligt skick, och rivningar kan bli aktuella, hade det inte varit bättre att vänta?
– Både ja och nej men planprogrammet utgår från ett stadsbyggnadsperspektiv. Hur man kan förändra ett miljonprogramsområde och öppna upp det. Det ska vara så stabilt att det ska tåla om några hus, eller kvarter rivs.
Diskussioner om och planer för Drottningshögs framtid har varit på agendan under flera år och redan 2008 kom det fram att Helsingborgshem eventuellt skulle riva. Men konkreta åtgärder har inte kommit till stånd, bland annat för att samarbetet med staden skulle ta form. Förra året antog Helsingborgs kommunfullmäktige projektet DrottningH, där också kommunen går in och tar ett stort grepp om området.
Läs också: ”Man vill inte hänga där”
I området finns cirka 1 100 lägenheter, alla är hyresrätter och ägs av Helsingborgshem.
I området bor cirka 3 300 personer.
Drottningshög var Helsingborgs första så kallade miljonprogramsområdet och byggdes i slutet av 1960-talet.
50% av marken ägs av Helsingborgs stad, 50% av Helsingborgshem.
Förnyelsen av området ska få ta cirka 20 år.
Enligt Helsingborgshem drabbas hyresgästerna av husens dåliga skick framför allt med stopp i avloppen, en del fuktskador och kyla och drag på vintern. Det ska inte finns några hälsorisker.