Annons

Inga bostäder till nyanlända i Skåne

Skåne Den desperata jakten på bostäder till nyanlända, som fått sitt uppehållstillstånd, fortsätter nästa år. I stor sett ingen skånsk kommun har löst situationen för 2017.
Asim Iqbal kom till Sverige från Pakistan för fem år sedan och bor nu på Rosengård i Malmö. ”Först var det andrahandslägenheter som gällde. Under tiden stod jag i kö på Boplats Syd och efter tre år fick jag min lägenhet”, säger han.

Sedan den nya bosättningslagen trädde i kraft i våras måste nästan alla skånska kommuner ta emot ett visst antal flyktingar som fått sitt uppehållstillstånd och som behöver flytta från sitt asylboende.
Tanken är att dela ansvaret och också att göra en snabbare etablering möjlig i det svenska samhället. Men innan kommunerna ens har klarat av årets kvot har länsstyrelsen nu kommit med en ny tilldelning, för år 2017. Hem & Hyras kartläggning visar att nästan inga skånska kommuner vet hur man ska kunna lösa bostadssituationen under nästa år.

I Malmö kommer i värsta fall en gammal tennishall och tillfälliga moduler rädda den mest akuta situationen. Men Hyresgästföreningen varnar för lösningar som social housing – det vill säga lägenheter endast avsedda för ekonomiskt svagare hushåll.  
– Kortsiktiga lösningar tenderar att bli kostsamma i längden, på många olika sätt. Om man över huvud taget överväger den typen av lösningar måste man ha en väg in på den ordinarie bostadsmarknaden klar för sig från början, så att folk inte fastnar i tillfälliga boenden, säger Anneli Philipson, bostadspolitiskt ansvarig på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåHyresgästerna betalar för trygghet men får klotter och inbrott: Så bemöter värden kritikenEn tvådelad bild som visar en tegelvägg med en skylt med texten "Fastighetsägarna trygghetsbevakad fastighet" samt en skåpbil med texten "Limhamnshus".

Hon menar att den låga byggtakten är problemet.
– För problemet är inte att det kommer folk hit utan problemet är att man inte har skött bostadsbyggandet. Hade man byggt som man skulle hade man också klarat den situation man nu står i, säger Anneli Philipson.

Carina Nilsson (S), ansvarigt kommunalråd menar att det inte går att undvika kategoriboende tillfälligt.
– Med tanke på den akuta situation som vi befinner oss i går det inte att undvika. Med det är ytterst tillfälligt och jag ser social-housingkoncepet som något annat. Så fort man kommer till Malmö ska man ställa sig i kö hos Boplats Syd och då kommer man så småningom fram i kön, säger Carina Nilsson.

Annons

I Lund har man startat det så kallade Lundaupproret. Tanken är att få fram fler bostäder till just nyanlända. Kommunen erbjuder bland annat markanvisning för nybyggnation till fastighetsägare som skänker lägenheter ur sitt befintliga bestånd.
– Vi jobbar parallellt med att hitta riktiga bostäder och fram tills dessa finns skapar vi mer akuta boendelösningar som ska fungera som genomgångslösningar, säger Sara van Lunteren, projektledare för bostadsförsörjning åt nyanlända.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Svedala ska ta emot 100 nyanlända nästa år och har inte löst det. Man kallar bostadssituationen ”mycket ansträngd”. Vellinge har inte löst situationen för de 210 person som de förväntas ta emot nästa år.
– Ett 40-tal modullägenheter blir färdiga 2017 men de räcker bara till dem som vi blivit anvisade i år, säger Linda Ericsson, projektledare i Vellinge.

Skurup ska ta emot 60 personer och överväger ”tillfälliga bostäder i paviljongform”. Ett annat hopp ställs till villaägare.
– Jag tror att det kan finnas ett antal äldre villaägare som bor i stora hus. För dem kan det bli en ekonomiskt förstärkning att hyra ut samtidigt som det kan bli en trygghet att inte bo ensam. Den nyanlände kan få en samtalspartner på svenska, säger Klas-Göran Olsson, integrationssamordnare i Skurup.

Annons

Så ska din kommun lösa bostadssituationen för nyanlända

Kommun Antal nyanlända år 2017 Ordnat bostäder
Malmö 660 Nej
Lund 544 Nej
Helsingborg 334 Nej
Vellinge 210 Nej
Ängelholm 171 Nej
Trelleborg 169 Nej
Kävlinge 150 Nej
Kristianstad 137 Nej
Staffanstorp 126 Nej
Lomma 121 Nej
Ystad 109 Nej
Höganas 101 Nej
Svedala 100 Nej
Sjöbo 87 Nej
Landskrona 85 Nej
Höör 72 Nej
Burlov 67 Nej
Hörby 64 Nej
Hässleholm 63 Nej
Skurup 60 Nej
Klippan 52 Nej
Båstad 49 Inget svar
Tomelilla 43 Inget svar
Bjuv 42 Inget svar
Svalöv 19 Nej
Bromolla 18 Nej
Örkelljunga 17 Nej
Åstorp 15 Inget svar
Osby 4 Ja
Simrishamn 1 Ja
Perstorp 0
Östragöinge 0

Fakta: Ny lag - nya bostadskrav

Enligt bosättningslagen, som började gälla den 1 mars i år, måste landets kommuner ta emot de nyanlända som länsstyrelsen anvisar dem. Två kommuner i Stockholm–Täby och Ekerö–har meddelat att man kommer att bryta mot lagen då man inte har möjlighet att ta emot alla de nyanlända man anvisats i år.

Läs också Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.