Annons

Inga chockhyror efter ny lag

Nyheter Den både fruktade och efterlängtade hyreslagen från 2011 har inte skakat om hyresmarknaden och lett till chockhöjda hyror. Det visar ny rapport från Boverket.
Hyresförhandlarna som kom överens var Kurt Eliasson, Sabo, Mats Odell (KD), då bostadsminister, Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen och Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna. Foto: Bertil Ericson

Tvärtemot vad många trodde kom inga häftiga hyreshöjningar efter att allmännyttans hyresledande roll togs bort.

Den nya lagstiftningen för de allmännyttiga bostadsbolagen kom efter år av segslitna förhandlingar mellan de stora makthavarna på hyresmarknaden. I november 2009 enades Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sabo om ett gemensamt lagförslag, och i januari 2011 trädde den nya lagen i kraft.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

En av de viktigaste förändringarna är att den nya lagen säger att de kommunala bostadsbolagen ska drivas enligt ”affärsmässiga principer”. Många befarade att det skulle leda till kraftiga hyreshöjningar, framför allt i attraktiva områden.

– Det fanns väldigt stora farhågor om att hyresnivåerna skulle rusa iväg, men vi har inte sett något av det ännu. Utfallet av hyresförhandlingarna låg runt 2-3 procent 2011, 2012 och förväntas bli 1,9 procent i år, säger Roger Gustafsson, nationalekonom på Boverket och en av författarna till rapporten ”Den nya lagstiftningen på hyresbostadsmarknaden”.

Annons

Han konstaterar dock att cirka 200 av landets kommuner skrivit nya ägardirektiv, som understryker att deras bostadsbolag ska vara vinstdrivande. Vissa har även formulerat konkreta avkastningskrav i form av procenttal. Vilka nivåer det handlar om vill Boverket ännu inte kommentera, eftersom de varierar så mycket.

Läs ocksåLättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad"Tvådelad bild där det som syns är en hand som sätter nyckeln i ett lås på en lägenhetsdörr samt en lagbok.

De som granskat resultatet av den nya lagen är inte så förvånade över att hyresmarknaden fortfarande är sig ganska lik.

– Vi hade kanske trott att lagen skulle få större genomslag, men eftersom den är en kompromiss blev det inte så stora förändringar. Troligtvis drevs till exempel många av de kommunala bolagen redan affärsmässigt, säger Roger Gustafsson.

En känslig fråga är hur kommunerna använder de vinster som uppstår i bostadsbolagen. Enligt lagtexten ska pengarna gå till att främja ”integration och social sammanhållning”. I Stockholm har de använts för att däcka över en motorväg och att bygga buss- och spårvagnsterminaler.

Annons
Läs ocksåSe upp – detta får din hyresvärd inte göra

– Hur kommunerna tänker kring värdeöverföring är väldigt intressant och något vi kommer att följa upp, säger Roger Gustafsson.

 

Fakta: Nya hyreslagen

Den nya hyreslagen från januari 2011 säger att de kommunägda bostadsföretagen måste drivas affärsmässigt och att allmännyttan inte längre har någon hyresledande roll.

Boverket har regeringens uppdrag att följa upp hur väl bostadspolitikens mål om en väl fungerande bostadsmarknad uppfylls. På en sådan marknad ska ”konsumenternas efterfrågan möta ett utbud av bostäder som svarar mot behoven”.

Till den 31 mars 2014 ska Boverket även analysera hur hyressättningssystemet i sin helhet fungerar.

Läs också Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..." Robert Dickson trotsar hyreslagen Hyr hus – nekas hyressänkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.