HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ingen hyreshöjning alls i omtvistat hyreshus

Sundbyberg Det är bara ett par år sedan hyrorna fastställdes i hovrätten. Men hyresvärden Wåhlin ville höja ännu mer och strandade förhandlingen. Nu har hyresnämnden sagt nej till höjningen.
Hyresgästen Kjell Söderstam hämtade beslutet på Hyresnämnden i Stockholm.
Foto: Cecilia Landmark
Hyresgästen Kjell Söderstam hämtade beslutet på Hyresnämnden i Stockholm.

Hyrorna för hyresgästerna på Sturegatan, Prästgårdsgatan och Kyrkogatan har varit ett trätoämne sedan husen renoverades 2011. I januari 2015 bestämde hovrätten att de skulle vara lika höga som på Kungsholmen. Ett uppmärksammat beslut, eftersom regeln dittills varit att hyror ska jämföras med andra i samma kommun i första hand.

Redan i hyresförhandlingen om 2016 års hyror var det dags för en ny tvist. Hyresvärden tyckte att en ny jämförelse skulle göras och leda till en hyreshöjning på 6-8 procent eller mellan 350 och 900 kronor i månaden. De flesta hyresgäster i Sundbyberg fick en hyreshöjning på 45 kronor det året.

Läs ocksåUppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus

– Det är bra att hyresgästerna vann men än kan jag inte riktigt andas ut, säger hyresgästen Kjell Söderstam, som själv hämtade beslutet på hyresnämnden.

Förra gången hyrorna bestämdes överklagades de ända till högsta domstolen. Det är troligt att åtminstone hovrätten kommer att få det på sitt bord, vilket kan ta ett par år till av väntan.

Annons

– Retroaktiviteten, att hyreshöjningen kan gälla från januari eller åtminstone maj förra året, gör att många hyresgäster är oroliga. Det kan bli en stor summa till slut i värsta fall, det gäller att spara undan pengar eftersom, säger Kjell Söderstam.

Läs ocksåFiskmåsar flockades i hundratal – så gick det för mannen som kastade ut sopor på gatan

När hyrorna bestämdes förra gången fanns inga jämförbara ombyggda lägenheter i Sundbyberg. Men nu tycker Hyresgästföreningens ombud att det gör det. De har visat lägenheter på Tallgatan och Järnvägsgatan, med lägre hyror. Hyresnämnden anser inte att de är direkt jämförbara. Där finns visserligen öppen spis och golvvärme i badrummet, alltså en bättre standard. Men fönster och ventilation är å andra sidan något sämre.

Inte heller håller hyresnämnden med hyresvärden om att lägenheterna på Kungsholmen och Södermalm är något att rätta sig efter. Även om det är samma hyresvärd och lägenheterna har ”en i det närmaste identisk utformning vad gäller standard” finns både en ”magnifik utsikt” i lägenheterna på Kungsholmen och ”en särskild atmosfär och miljö som ofta präglar en storstad” skriver hyresnämnden i beslutet. Det finns inte i Sundbyberg.

Hyresnämnden för ett långt resonemang när det gäller orten. Stockholms kommun har växt ihop med kranskommunerna och hela Stor-Stockholm ”måste enligt nämnden mening ses som en enda bostadsmarknad”. Å andra sidan bör man vara försiktig med direkta jämförelser i ”vitt skilda geografiska lägen”. Hyresvärden vinner här en principiell strid.

Annons
Läs ocksåVirginia fick ja till att byta lägenhet – men därför blev det ändå stopp: "Jag känner mig uppgiven"Byta lägenhet. Bild på kvinna och nycklar.

När det kommer till själva hyran är det hyresgästerna som är segrare. När de olika hyrorna jämförs konstaterar nämnden att hyresgästföreningens är lägre och att hyresvärdens är tydligt högre, men inte med lika stor skillnad. Hyresvärden vill dessutom ha lite mer i hyra i Sundbyberg än i innerstan. Hyresnämnden avslår hyreshöjningen helt, med tanke på det geografiska lägets betydelse bland annat.

Hyresnämnden är inte enig när det gäller begreppet ”ort”. En av ledamöterna tycker inte att hyrorna i Sundbyberg och Stockholm ska jämföras med varandra. En direkt jämförelse, som hyresvärden ville göra, skulle leda till en saxning av hyrorna där en höjning på ena stället kan motivera en höjning på ett annat som i sin tur höjer det första. Det är inte så bruksvärdessystemet är tänkt att fungera, resonerar hon.

Läs också Ja till betalningsanmärkning men nej till hyresgäst som vill bo större – så bedöms lägenhetsbyten Riskerar vräkning för att han matar fåglar: ”Jag behöver någon att bry mig om”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.