HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Beslut öppnar för högre hyror i kranskommuner

Stockholm Svea hovrätt meddelade i dag en utvidgning av "ortsbegreppet" vid hyressättning. En hyra i Sundbyberg ska därmed kunna jämföras med en hyra för en liknande lägenhet på Kungsholmen.

I dag meddelade Svea hovrätt att ortsbegreppet när det gäller hyressättning inte är synonymt med själva kommunen. Enklare uttryckt betyder det att hyror runt om i länet ska vara jämförbara med varandra.

I hyreslagen står det att om det uppstår en tvist om en hyra så ska den fastställas till ett skäligt belopp. Den ska då jämföras med liknande lägenheter med samma bruksvärde på orten. Det är detta ”ortsbegrepp” som hovrätten nu bedömer inte är definierat i lagtext.

Läs ocksåVärd ville ha budgivning om hyran

När det gäller Stockholm med kringliggande kommuner anser hovrätten att de har växt ihop. Till exempel ska hyrorna i en fastighet i Sundbyberg vara jämförbara med liknande lägenheter i Stockholms stad. Vilket kan innebära högre hyror i Stockholms närförorter.

Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen region Stockholm är bekymrad.

– Det är väldigt olyckligt att hovrätten gör den bedömningen. Varje kommun har sin en egen skattesats och egna taxor för till exempel vatten, sophämtning och fjärrvärme. Kommuninvånarna har också mer koll på sin egen kommun och bruksvärdet där, säger Per Björklind.

Läs ocksåMarknadshyror åter het fråga

Han fortsätter:

– Jag har svårt att förstå Hovrättens utvidgade tolkning av ortsbegreppet när det står tydligt var gränserna går i förarbetena. Vi kommer förstås att vara tvungna att förhålla oss till Hovrättens resonemang, oberoende vad vi tycker. Vi får se hur vi kommer att hantera detta framöver, säger Per Björklind.  

 

Läs ocksåGemensam vilja för marknadshyror
Läs också Marknadshyror sågades i debatten Marknadshyror ingen garanti för nyproduktion

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.