HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Wåhlin vill ha 900 kronor mer för en trea

Sundbyberg För bara ett år sedan satte hovrätten hyrorna hos Wåhlin i Sundbyberg. Nu är hyrorna i hyresnämnden igen, med krav på 8 procents höjning.

De flesta hyresgäster i Sundbyberg får en hyreshöjning i år med 45 kronor. På Sturegatan, Kyrkogatan och Prästgårdsgatan vill hyresvärden Wåhlin Fastigheter ha mellan 300 och 900 kronor mer i hyra. Alrik Hafström från advokatbyrån Landahl företräder hyresvärden.

– Hovrätten har kommit fram till att lägenheterna är direkt jämförbara med Kungsholmen och Södermalm. Vid en direkt jämförelse får hyrorna i det ena huset inte påtagligt överstiga hyrorna i det andra, säger han.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Nu gör de det. Efter domen som kom förra året har hyrorna, som sattes i 2011 års nivå, räknats upp till 2015 års nivå i samförstånd. När nu hyrorna för 2016 skulle förhandlas låg de inte på samma nivå som hyresvärdens fastigheter på John Bergs plan och Ringvägen. Därför begärde man mellan 6 och 8 procent och när Hyresgästföreningen inte kunde gå med på kravet, strandade förhandlingarna och en ansökan skickades till hyresnämnden.

En av anledningarna är att hovrätten trots allt satt för låga hyror.

– Hyrorna som yrkades var inte fullt ut de vi kunde ha fått. Hovrätten gick helt på vår linje, men kunde inte sätta en högre hyra än den vi yrkat, säger Alrik Hafström.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

En annan anledning kan vara att hyrorna i Stockholms innerstad höjts mer än de i Sundbyberg de senaste åren. En tredje möjlighet är att hyresvärden vill maxa hyrorna på gränsen av vad lagen tillåter. I ansökan skriver man ”Den nu yrkade hyresnivån är en hyra som innebär att hyresnivån inte kommer att påtagligt överstiga hyran i jämförelsefastigheterna.” Nyckelordet här är ”påtagligt”, ett ord som betyder att hyrorna kan vara 5 procent högre och ändå ska godtas av hyresnämnden.

Marie Ripman, chef förhandlingsjuridik på Hyresgästföreningens förhandlingsenhet, företräder hyresgästerna i hyresnämnden.

– Det är plågsamt för hyresgästerna att de gör så här. Hyresgästerna har redan höga hyror och har varit hårt ansatta under den långa processen, säger hon och fortsätter.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

– Det är ett utnyttjande av lagstiftningen till det yttersta.

I hyresnämnden var ett första medlingsmöte förra veckan. Nu har Hyresgästföreningen ett par veckor på sig att utveckla sina argument för att inte hyran ska höjas så mycket som begärt.

– Vår möjlighet är att hitta något direkt jämförbart i Sundbyberg. När hovrätten avgjorde hyran förra gången fanns inget att jämföra med i kommunen. Nu finns det och det är viktigt principiellt, säger Marie Ripman.

Alrik Hafström håller med om att det handlar om principer.

– Det jag inte köper är att kommungränsen är det viktiga. Här har en hyresvärd likartade fastigheter med identisk standard, det är bara läget som skiljer. Och Sundbyberg är minst lika stadslikt som stora delar av Stockholm, det kan vi inte tänka oss att pruta på.

Däremot är han beredd att diskutera andra saker.

– Hyresvärden tycker synd om sina hyresgäster. Vi kan därför tänka oss att fasa in hyreshöjningen under en längre tid.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.