Annons

Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Nyheter När tingsrätten beslutade att hon skulle vräkas satte Maria Karlsson sitt morsarv på spel. Hon överklagade och beslutet ändrades. Värden gav sig inte och ville att Högsta domstolen skulle pröva ärandet. Men så blir det inte – och Maria Karlsson får bo kvar. ”Jätteroligt, det sunda förnuftet har talat”, säger hon.
Maria Karlsson, hotellägenheter, Årsta
Foto: Conny Pettersson
Hemmastadd. Maria Karlsson har bott i tvåan i Årsta i tolv år. Nu är det klart att Högsta domstolen inte tar upp hennes fall och hon får bo kvar.

Huset i stockholmsförorten Årsta må se ut som ett vanligt flerfamiljshus byggt efter Andra världskrigets slut. Men riktigt så är det inte. Maria Karlsson är en av få hyresgäster som har ett kontrakt direkt med värden. De allra flesta hyr via mellanhanden Beautiful Apartments. Då till betydligt saftigare hyra än om den förhandlats med Hyresgästföreningen, och utan besittningsskydd. Huset har omvandlats till lägenhetshotell, ett fenomen som Hem & Hyra skrivit om åtskilliga gånger.

– För några år sedan berättade en granne att han betalade 15 000 kronor i månaden för en likadan lägenhet som jag har, en tvåa på 61 kvadrat, berättade Maria Karlsson i somras.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Avierna slutade komma – värden ville vräka

Själv betalar hon 5 500 kronor i månaden. Billigt kan tyckas för en nyrenoverad lägenhet i en närförort i Stockholm, med balkong och genomgående planlösning. Men värden har inte förhandlat hyran efter den omfattande renovering som blev klar 2015. I stället har han försökt att vräka Maria Karlsson.

För drygt två år sedan slutade hyresavierna att komma. Maria betalade hyran ändå. Värden gick till tingsrätten för att få henne vräkt. Hon saknar besittningsskydd till lägenheten, ansåg värden.

Beautiful apartments, Årsta, hotellägenheter, mellanhand
Mellanhandens annons. Via Beautiful apartments hyr värden ut hyreslägenheter i Marias hus till företag.

Maria Karlsson hävdade, med hjälp av Hyresgästföreningen, att hennes hyresavtal gäller tills vidare, I och med att det gått över fyra år sedan avståendet av besittningsskydd förhandlades fram.
Tingsrätten gick på värdens linje och Maria blev skyldig att flytta genast. Hon beslutade sig för att överklaga. Även om hemförsäkringen täcker det mesta så kan självrisken bli en betydande summa, om hovrätten gick på tingsrättens och värdens linje.

Annons

– Jag satte mitt morsarv på spel och överklagade, berättar Maria Karlsson.

”Hon har grundlurat mig med hjälp av Hyresgästföreningen”

Det visade sig vara ett bra beslut: Hovrätten ändrade tingsrätten dom och Maria Karlsson fick rätt att bo kvar. Men hyresvärden Jan Fredegård var långt ifrån nöjd. Han menade att ärendet är helt fel hanterat och att Maria Karlsson med hjälp av Hyresgästföreningens jurister grundlurat honom.

Därför ansökte han och prövningstillstånd i Högsta domstolen. Men i förra veckan kom Högsta domstolens besked: Det blir ingen ny prövning, hovrättens beslut står fast och Maria Karlsson får bo kvar. Högsta domstolen anser inte att fallet är avgörande för den framtida rättsskipningen, eller att det finns synnerliga skäl att göra ett undantag.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

–Jätteroligt! Det sunda förnuftet har segrat. Jag har inte firat men njutit lite inombords. Självklart kommer jag att bo kvar, om jag haft ett annat boende hade jag självklart inte utsatt mig för den här processen, säger Maria Karlsson.

”Skönt med ett avslut”

Göran Walldin, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, har varit Maria Karlssons ombud genom hela processen.

Annons

– Det är bra att hovrätten slår fast att värden inte kan kringgå besittningsskyddet hursomhelst. Och skönt för Maria att få ett avslut på den här historien.

Läs ocksåEfter Hem & Hyras avslöjande: Hotellifieringen kan kosta Brodderud 180 000 i sanktionsavgiftHyresgästen Fatima Hamdi tycker det är bra att kommunen föreslår en sanktionsavgift för hotellifieringen. "Men frågan är om det verkligen avskräcker Brodderud tillräckligt". säger hon.

Hem & Hyra har försökt att nå hyresvärden Jan Fredegård för en kommentar.

 

Läs också Fick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrning Privatvärd kastar in handduken i bulvanmål – hyresgäst på Östermalm vann i tingsrätten Ockerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.