Ingen sänkning av VA-taxan i Skellefteå
I snart två månader har 40 000 hushåll i Skellefteå fått koka sitt dricksvatten. Och ännu har inga besked kommit om när vattnets renats och återigen går att dricka.
Men någon sänkning av VA-taxan för alla drabbade lär det inte bli. Inte om kommunen får bestämma. Frågan har utretts och kommunen kommit fram till att det inte finns någon juridisk praxis som säger att man ska sänka avgiften.
– Att koka dricksvattnet betraktas i VA-sammanhang som en mindre användbarhet av vår totala användning av vatten i ett hushåll, säger Ola Burström.
I ett pressmeddelande skriver kommunen att VA-taxorna är satta utefter självkostnadspris. Minskar intäkterna ett år måste därför avgifterna höjas nästa år. det rör sig heller inte om några stora summor, menar kommunen, för en familj på fem personer kostar dricksvattnet cirka 24 kronor per månad.
Kommunen har dock inte tagit ställning till om det kan utgå någon annan form av ersättning till de drabbade.
– Det finns alltid möjlighet till en frivillig ersättning, säger Ola Burström, och det finns kommuner som tagit ett sådant beslut. I en kommun fick va-abonnenter som haft en sämre kvalitet på vattnet en nedsättning av avgiften med 100 kronor som ”plåster på såren”, vilket var betydligt mer än den faktiska kostnaden. Det beslutet fick i det fallet en motsatt effekt och flertalet va- abonnenter kände sig kränkta av nedsättningen då den inte ansågs ge en tillräcklig ersättning och uppfattades som meningslös, avslutar Ola Burström.
Beslut i frågan om ersättning eller inte kan, enligt kommunen, inte tas förrän man vet vad som orsakade problemet som fick drygt 6000 Skelleftebo att insjukna till följd av parasiten Cryptosporidium.
Enligt Svenskt Vatten använder en person i genomsnitt cirka 160 liter vatten per dygn enligt följande:
- 10 liter för dryck och mat,
- 30 liter för WC-spolning
- 30 liter för disk,
- 20 liter för tvätt,
- 60 liter för personlig hygien,
- 10 liter för övrig användning.