HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ingen sänkt hyra för radondrabbad

Östersund Radon kan vara en brist i boendet och skäl till nedsättning av hyran. Men det krävs också en del av hyresgästen för att få rätt i sak.
Foto: Åsa Eriksson
Carina och sonen bodde i flera år med högt radon innan värden kom till rätta med problemet. Hon anser därför att hon bör få kompensation.

Carina Jonasson, 51, flyttade in i huset i Fåker med sin nyfödde son för 18 år sedan. I april 2008 radonmättes huset. Värdena i Carinas lägenhet på bottenplan var då över gränsvärdet. I vissa rum var de uppemot det dubbla.
Insatser gjordes, men det tog ändå fem år innan radonet sjönk till en acceptabel nivå.
Carina ansåg nu att hon hade rätt till nedsättning av hyran under den tid hon haft höga radonvärden.

– Det var en påfrestning psykiskt under den tiden. Jag kände mig orolig för min och min sons hälsa. Han har astma och allergi sedan han var liten och att bo i radon kan ju knappast ha gjort det bättre, säger Carina.

Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

Hon fick hjälp av Hyresgästföreningen och ärendet togs upp i Östersunds tingsrätt. Men utfallet blev inte vad Carina hoppats på.
Tingsrättens bedömning var att höga radonvärden i vissa fall kan ge rätt till lägre hyra, men att Carina borde ha vänt sig till värden mycket tidigare och påtalat att hon tyckte radonet var ett problem.

Annons

Carina överklagade till hovrätten, som i princip gjorde samma bedömning som tingsrätten.

Niclas Sundell, Hyresgästföreningens chefsjurist i Norrland, känner sig tveksam till domsluten:
– Att värden kände till radonförekomsten borde räckt för att räknas som ett men i boendet, anser Sundell.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Carina ville att Högsta domstolen skulle ta upp fallet, men där var det stopp. Några månader innan hade HD prövat ett liknande fall – där hyresgästen fick rätt till hyresnedsättning.
Bedömningen i det fallet var att radonet medförde ett ”så allvarligt och befogat obehag att det utgör en brist i den ideella boendekvaliteten”.

Annons

– Vi driver ganska få radonärenden. Ännu ovanligare är att de hamnar i domstol. Det är bra att HD nu konstaterat att hyresgäster kan ha rätt till ersättning vid höga radonhalter, säger Hyresgästföreningens förbundsjurist, Susanna Skogsberg.

Läs också Saneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.