Annons

Ingen stöttar den svagaste vid vräkningsrisk

Örebro ​När samhällets svagaste riskerar att vräkas, finns ingen på deras sida. Hyresrådet Anders Lindberg efterlyser socialtjänstens närvaro vid förhandlingar i hyresnämnden.

​Enligt lag måste fastighetsvärdar som vill avhysa störande hyresgäster underrätta socialförvaltningen om ärendet.

Annons
Anders Lindberg arbetar som hyresråd, det vill säga ordförande, vid Hyresnämnden i Linköping och har hand om ärenden som rör bland annat Örebro län.
Under de tre år han arbetat vid hyresnämnden, har det aldrig hänt att en representant från socialförvaltningarna i länet närvarat vid ett störningsärende.
– Det är ett inskrivet krav i lagen att socialtjänsten ska underrättas när en hyresgäst fått en rättelseanmaning. Om lagen ska ha någon betydelse, borde de dyka upp vid förhandlingarna, säger Anders Lindberg.
Han jämför med sin tid som försvarsadvokat och säger att det är stor skillnad.
– Även när det handlade om personer som hade rätt många domar på sig, fanns ofta en representant från samhället med på den åtalades sida.
Det handlar framförallt om att det skulle kunna göra skillnad för de svagaste medborgarna: missbrukare och psyksikt instabila personer.
Bara i Örebro rör det sig om ett 15-tal personer varje år som riskerar att ställas på bar backe därför att ingen för deras talan.
– Det här är personer som inte är medlemmar i Hyresgästföreningen så de kan inte få stöd därifrån och de har inte råd att anlita advokat. Det är inte meningen att socialtjänsten ska vara ombud för hyresgästen, men jag tror ändå att det skulle kunna leda till bättre beslut om vi fick ”motammunition” till vad fastighetsägaren säger. Om någon kunde berätta om att personen försöker förändra sitt liv eller förklara vilka problem personen har. Ingen ska behöva hamna på gatan, säger Anders Lindberg.
Anders Lindberg tror att socialtjänstens närvaro skulle kunna ge vissa av de störande hyresgästerna ytterligare en chans. För tvärt emot vad många kanske tror, finns det möjlighet att medla även vid störningsärenden.
– Framförallt hos större värdar som Öbo finns en möjlighet att omvandla kontraktet till korttidskontrakt. Det innebär att man kan bli uppsagd på en vecka om man inte sköter sina förpliktelser som hyresgäst, säger Anders Lindberg.
Efter en lyckad prövotid kan korttidsavtalet återgå till ett normalt hyreskontrakt med tre månaders uppsägningstid.
Att genom medling komma fram till en sådan lösning säger han skulle vara lättare när hyresvärden vet att det finns någon som har uppsikt över hyresgästen.
– Som det är nu har vi ingen aning om vad som händer med personerna efter att vi har fattat vårt beslut. Vi vet inte ens om socialförvaltningarna får reda på att vi gett kronofogdemyndigheten rätt att avhysa en människa från deras bostad, säger han. 
Hem & Hyra har under dagen sökt socialcheferna i Örebro för en kommentar, men utan att lyckas.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Dömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivning Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.