Annons

Inneboende betalade för mycket i hyra

Lund Hon hyrde en fjärdedel av lägenheten i Lund men var inte nöjd med hyran. Nu har hyresnämnden fattat ett beslut som går i samma riktning.

Hyresnämnden påpekar att den här boendeformen är vanlig, speciellt i en studentstad som Lund med en övervägande ung befolkning. Kvinnan hyrde två omöblerade rum i en lägenhet och för det betalade hon 7 500 kronor i månaden. Det motsvarar en fjärdedel av ytan i bostaden vars totalhyra ligger på 16 598 kronor. Utöver det hade hon även tillgång till kök och badrum enligt kontraktet.

Nu har nämnden granskat fallet. Eftersom det inte finns någon förhandlingsöverenskommelse för rummen i sig lutar sig beslutet på en allmän bedömning av inneboendesituationen i Lund. Hyran var för hög, enligt beslutet. Då har nämnden även beaktat att hyresgästen ska ha fått direktiv om en begränsad tillgång till köket under de perioder då hyresvärden själv var hemma.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Enligt beslutet ska hyresvärden, kvinnan som har förstahandskontraket, betala tillbaka 20 400 kronor till sin hyresgäst. Det motsvarar betald överhyra för en period på knappt ett år.

Annons
Läs också Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg” Kvinna satt i fängelse och lät sin mamma bo i lägenheten – förlorar kontraktet Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Sökte lägenhet – fick kontot länsat på 250 000: ”Bedragarna har hittat flera luckor”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.