HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Inneboende betalade för mycket i hyra

Lund Hon hyrde en fjärdedel av lägenheten i Lund men var inte nöjd med hyran. Nu har hyresnämnden fattat ett beslut som går i samma riktning.

Hyresnämnden påpekar att den här boendeformen är vanlig, speciellt i en studentstad som Lund med en övervägande ung befolkning. Kvinnan hyrde två omöblerade rum i en lägenhet och för det betalade hon 7 500 kronor i månaden. Det motsvarar en fjärdedel av ytan i bostaden vars totalhyra ligger på 16 598 kronor. Utöver det hade hon även tillgång till kök och badrum enligt kontraktet.

Nu har nämnden granskat fallet. Eftersom det inte finns någon förhandlingsöverenskommelse för rummen i sig lutar sig beslutet på en allmän bedömning av inneboendesituationen i Lund. Hyran var för hög, enligt beslutet. Då har nämnden även beaktat att hyresgästen ska ha fått direktiv om en begränsad tillgång till köket under de perioder då hyresvärden själv var hemma.

Läs ocksåHovrätten slår fast: måste flytta efter prostitution i lägenhet

Enligt beslutet ska hyresvärden, kvinnan som har förstahandskontraket, betala tillbaka 20 400 kronor till sin hyresgäst. Det motsvarar betald överhyra för en period på knappt ett år.

Läs också Flyttade aldrig in - krävs på tio månaders hyra Malmö stads mellanhänder granskas i ny satsning Sänkt hyra för Malmöbo i bostadsrätt Tog ut drygt 50 000 i överhyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.