Annons

Inneboende betalade för mycket i hyra

Lund Hon hyrde en fjärdedel av lägenheten i Lund men var inte nöjd med hyran. Nu har hyresnämnden fattat ett beslut som går i samma riktning.

Hyresnämnden påpekar att den här boendeformen är vanlig, speciellt i en studentstad som Lund med en övervägande ung befolkning. Kvinnan hyrde två omöblerade rum i en lägenhet och för det betalade hon 7 500 kronor i månaden. Det motsvarar en fjärdedel av ytan i bostaden vars totalhyra ligger på 16 598 kronor. Utöver det hade hon även tillgång till kök och badrum enligt kontraktet.

Nu har nämnden granskat fallet. Eftersom det inte finns någon förhandlingsöverenskommelse för rummen i sig lutar sig beslutet på en allmän bedömning av inneboendesituationen i Lund. Hyran var för hög, enligt beslutet. Då har nämnden även beaktat att hyresgästen ska ha fått direktiv om en begränsad tillgång till köket under de perioder då hyresvärden själv var hemma.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt beslutet ska hyresvärden, kvinnan som har förstahandskontraket, betala tillbaka 20 400 kronor till sin hyresgäst. Det motsvarar betald överhyra för en period på knappt ett år.

Annons
Läs också Så rundar Annie bostadskön - söker på egen hand: “Värdarnas krav helt orimliga” Anmäld 829 gånger för fejkboende – grannfejd avgjord i rätten: ”Allt är fabricerat” Hyresgästen länsade kvinnans lägenhet på möbler och saker: ”Trodde inte det var sant” Kvinna satte in kök till inneboende – förlorar hyresrätt: "Tycker att det var hårt" Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.