Annons

Inneboende kräver tillbaka överhyra

Lund Kvinnan var inneboende i en lägenhet i centrala Lund under nästan två år och betalade nära 8 000 kronor i månaden i hyra. Alldeles för mycket, menar den inneboende som nu vill ha tillbaka 40 200 kronor.
Foto: Anders Paulsson

I nära två år var den unga kvinnan inneboende i en stor våning i centrala Lund. Hon betalade 7 500 kronor i månaden plus 500 kronor för el och internet och fick då tillgång till ungefär en fjärdedel av hela lägenheten. Eftersom den förhandlade hyran för lägenheten är 16 598 kronor i månaden har den inneboende kvinnan betalat nästan halva hyran. Det är för mycket, menar hon. Nu vill hon ha tillbaka överhyra på totalt 40 200 kronor. En mer realistisk hyra vore 4 150 kronor menar den inneboende.

Eftersom förstahandshyresgästen och den inneboende inte kan komma överens har den inneboende vänt till hyresnämnden med sitt krav på återbetalning av överhyra. Eftersom man endast kan kräva tillbaka inbetald överhyra för högst ett år gäller ansökan den tidsperioden, även om kvinnan varit inneboende längre tid än så.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Betalat för hög hyra? Gör så här.
  • Hyr du en lägenhet i andra hand och misstänker att du betalar för hög hyra? Kontakta hyresvärden för att få reda på den förhandlade hyran. Är du medlem kan du vända dig till Hyresgästföreningen för att få hjälp.
  • Vill du ha tillbaka överhyra vänder du dig med en ansökan till hyresnämnden.
  • Du kan få tillbaka överhyra för högst ett år. Om du redan har flyttat ut måste ansökan lämnas till hyresnämnden inom tre månader från utflyttningsdatumet.
  • Den som hyr ut sin hyreslägenhet i andra hand har normalt rätt att ta ut samma hyra som han eller hon själv betalar. Om lägenheten hyrs ut möblerad har man rätt att göra ett påslag på hyran motsvarande 5-15 procent.
  • Förstahandshyresgästens hyra bestäms i regel genom förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen. Det är alltid den förhandlade hyran som gäller.
    Det är andra regler om du hyr en bostadsrätt i andra hand. Då är det privatuthyrningslagen som styr i stället för hyreslagen.
Läs också Flyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden Misshandlade och dödshotade sin hyresvärd – inneboende döms till fängelse och utvisning Så vill regeringen stoppa överfulla "madrasslägenheter" - nu införs tuffare regler mot inneboende Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.