”Jag vet att jag haft stor betydelse”
Vad hade du på dig första dagen på jobbet?
– Kommer inte ihåg men jag var nog osäker på klädkoden så förmodligen traditionella byxor, skjorta och kavaj.
När var första dagen?
– Första februari 1980, och jag fick ingen bra start…inget bra välkomnade. Jag kastades in i en skrubb utan fönster. Fick en bok som jag skulle läsa. Jag anställdes som ombudsman, och som det hade man alla arbetsuppgifter.
Hur tajt har du under åren blivit med fastighetsägarna?
– Jag gillar inte ordet tajt i sammanhanget. Jag har alltid hävdat att för att göra bra resultat för medlemmarna måste man ha en bra relation med motparten. Det betyder respekt, förtroende och integritet hos båda parter.
Höjdpunkt i karriären?
– Striden med Helsingborgshem i slutet av 1990-talet. En av Sveriges största bostadsbolag försökte knäcka oss totalt. Jag hade stor roll i processen. Striden handlade om makt.
– Bolaget tyckte inte vi var tillräckligt följsamma. De försökte att få undan oss och kommunicera direkt med hyresgästerna. Det var väldigt dramatisk, de sa upp avtal som boinflytande och förhandlingsordningen. Jag fick stämma bolaget för olika saker och på kvällarna var jag ute bland hyresgäster och förklarade vad striden handlade om. Det blev en totalseger för oss. Vi vann alla processer och de tvingades förhandla med oss igen.
– En konsekvens blev att vd:n bilade Vårt hem, en egen hyresgästförening. Jag är glad att en av mina sista åtgärder var att förhandla in Vårt hems medlemmar in i Hyresgästföreningen igen. Sista spiken i ärenden, kan man säga.
Kriser?
– Den största krisen var i slutet på 1990-talet. Bland de anställda var det mycket maktkamper och intriger, man kunde få en kniv i ryggen när som helst. När jag sedan fick en mer framträdande roll var jag präglad av den dåliga miljön och några av mina viktigaste uppgifter blev att skapa bra stämning, ta bort prestigetänkandet och få oss att jobba mot gemensamma mål.
Hur har du använt din makt?
– Jag kan vara naiv men jag tror det finns två typer av maktmänniskor. De som söker makt av statusskäl och de som vill göra saker bättre. Jag har strävat efter makt, därför att jag ansett att jag har saker att tillföra, jag har idéer och åsikter. När man sitter i min position är så lättare att få igenom grejer.
– Jag vet att jag haft stor betydelse i regionen. Det innebär dock inte att jag är oersättligt, det perspektivet på tillvaron har jag, och säkert är det saker som blir bättre när jag slutar.
Din största tabbe?
– Jag har väl gjort lite mindre tabbar men det jag mest känner är att jag skulle ha velat påverkat ännu mer.
I några speciella frågor?
– Det som ligger närmast är hysterin kring mätningar och statistik som organisationen håller på med. Jag är rädd att snart sitter alla anställda och gör statistik i stället för att jobba för medlemmarna. Det är för mycket byråkrati och jag undrar över värdet på alla undersökningar, det görs inga uppföljningar om de är effektiva.
Sämsta hyresförhandlingen?
– Blir en konstig fråga. Ibland får jag höra: Du försvarar ju alla uppgörelser. Tro fan det, säger jag, jag har ju skrivit på den. En överenskommelse har ju kommit till för att vi tycker den är bra för hyresgästen. Annars strandar vi förhandlingen.
– En gång blev jag dock lurad. Jag var ny på jobbet och gick med på extra pengar till en fastighetsägare i Hässleholm som sa att de gjort ”fantastiska miljöförbättringar som kostat massor”. När jag gick förbi den aktuella gården en vecka senare stod det en blomlåda i varje ände.
Var det mer kamp förr?
– Nej.
Varför har du stannat så länge på samma arbetsplats?
– Av framför allt tre skäl.1 Den har utvecklas hela tiden. 2. Alla möten med människor. 3. Det är en arbetsplats där det händer mycket.
Hur ser Hyresgästföreningen ut om tio år?
– Vi är gigantiskt stora, vi organiserar över en miljon människor. Vi har en politisk påverkan och skapar ett stort tryck på fastighetsägarna. Det negativa är att stor ofta blir lite klumpig och byråkratiskt. Vi måste bli mer konkreta. Mycket är idag svamligt, som olika skrivelser. I svamligheten finns inga prioriteringar och det är ett allvarligt fel. Framöver tror jag vi måste, och kommer att utvecklas till en organisation där medlemmar och förtroendevalda blir mer aktiva.
– Så, om tio är Hyresgästföreningen mindre byråkratisk, mindre svamlig och fler är aktiva. Jag är optimistisk.
Gillar du synas i media?
– Ja, det har jag inget emot. Förmodligen är jag lite fåfäng. Naturligvis vet jag också att det bra för organisationen att synas.
Vad hade du på dig sista dagen på jobbet?
– Kostym och slips, jag klädde upp mig.
Vad gör du nu?
– Hela sommaren är jag på mitt sommarställe på Gotland. Jag kommer att spela ännu mer tennis. Hjälpa mina barn med mina barnbarn. Jag kommer sedan också att göra något arbetsmässigt, på konsultbasis, men inget som har med hyror att göra. Jag måste se till att det händer något. Annars tror jag det blir för tråkigt.
Namn: Stefan BolinÅlder: 62 årAktuell: Slutar efter 33 år inom Hyresgästföreningen Region Norra Skåne. De senaste åren med befattningen förhandlingschef.Familj: SingelBor: Möllan i Malmö.
Hus eller lägenhet?– Lägenhet. Jag har det idealiskt. Bor i hyresrätt och har sommarställe. Har man hus är det alltid någon skruv som ska skruvas i.
Hund eller katt?– Måste säga hund, har haft tre stycken. Den första var en foxterrier som jag fick när jag var tre. Sen har jag haft en blandraserna schäfer- newfoundland och forster-labrador.
Vin eller öl?– Definitivt vin. Dricker inte öl.
Kött eller fisk?– Kött.
Stad eller land? – Solklart stad.
Klassiskt eller rock?– Solklart rock.