Annons

Ditt hem är hennes jobb

Halland I år firar Evalena Agertoft 20 år på Hyresgästföreningen. En apa, en taxichaufför och problemlösning. Det är anledningarna till att hon stannat så länge.
Foto: Gry Ellebjerg

En leende medelålders man i flanellskjorta och skinnväst. Det var Evalena Agertofts bild av Hyresgästföreningen när hon klev in på kontoret den 2 april år 2000. Sedan dess har organisationen förändrats och Evalena med den. Då anställdes hon som jurist. Idag jobbar hon som förhandlings- och kommunikationschef vid regionkontoret i Helsingborg.

– Om jag skulle ha börjat min anställning idag hade jag beskrivit Hyresgästföreningen som en välklädd allvarlig tjänsteman som är väldigt noga med att göra rätt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Är det några fall som du minns lite extra?
– Jag företrädde en taxichaufför som riskerade att bli av med sin bostad. Han satt och grät bredvid mig i domstolen. Stilla tysta tårar med djup ångest. Det gick bra den gången och han lovade mig gratis taxiresor i resten av mitt liv. Men det visar hur viktig bostaden är.

– En annan gång hade jag ett ärende med en hyresgäst som hade en enormt hög elräkning. Elbolaget åkte ut och gjorde mätningar. De konstaterade att det var orimligt höga kostnader. Till slut lyckades jag få kontakt med fastighetsägaren och han sa ”jodå den elräkningen är jättehög men har hyresgästen berättat för dig att han har en apa i ett rum på 30 kvadrat där han håller tropisk värme?”

Annons

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jag får träffa så olika människor och att jag har ett spännande jobb. Jag jobbar ju i en konflikthärd och drivs av att hitta lösningar på olika problem.

Läs ocksåVärden övergav hyresgäster i sopkaos och smuts – nu dyker Oscar Properties upp igenEn dammsugare och ett överfullt soprum.

Du har stannat i 20 år. Varför det?
– Jag har blivit sedd. Jag har haft chefer som har sett min potential och satsat på mig vilket gjorde att jag tidigt fick ta ansvar.

Annons

Vad har du lärt dig?
– Att de flesta människor vill vara schysta. Jag har lärt mig att det finns ett bostadssverige som många av oss inte vill se som handlar om lägenheter som är i ett bedrövligt skick. Hem med mögel, trångboddhet, barn som sover på madrasser. Det är en utmaning för oss att nå dessa hyresgäster. Många är rädda för att bli uppsagda om de lämnar in klagomål till sin hyresvärd. Det motiverar mig att fortsätta välja det här jobbet.

Läs ocksåRekordhöga hyreskrav i Stockholm och på Gotland – privatvärdar vill höja hyran med upp till 15,4 procentHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider
Fakta: Evalena Agertoft

Aktuell med: Firar 20-års jubileum på Hyresgästföreningen.
Ålder: 52 år.
Bor: Hyresrätt på 90 kvadrat i Helsingborg.
Jobb: Förhandlings- och kommunikationschef vid Hyresgäst-föreningen region norra Skåne.
Dold talang: Klippa hår.
Motto: Var en bra människa!
Förebild: Sigge Eklund, författare, internetentreprenör, radio- och TV-producent.

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Huset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig” Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.