Annons

Jakten på svartkontrakt: Han ska avslöja fuskande hyresgäster

Malmö Från polis i Malmös utsatta områden till skånska svart­uthyrares värsta fiende. Michael Svalenius är hyresvärdarnas förlängda arm i jakten på svartkontrakt.
Foto: Kristina Wahlgren
Michael Svalenius, säkerhetskonsult.

Tidigt på morgonen, när de flesta fortfarande sover eller som bäst gnuggar sömnen ur ögonen, är Michael Svalenius vaken.

Den som verkligen vill ta reda på vem som bor i en lägenhet gör det bäst när den boende knappt har lämnat sängen. Ingen väntar sig besök vid den tiden på dygnet och en olovlig andrahandshyresgäst medger oftast omständigheterna rätt snabbt i det läget. Michael Svalenius vet. I över tre år har han arbetat åt både kommunala och privata hyresvärdar runt i om Skåne som säkerhetskonsult. Hans uppdrag: att avslöja hyresgäster som inte har något behov av sin lägenhet utan hyr ut den utan tillstånd, ofta för att tjäna en extra hacka.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är bra om de kommer ut och är sömnrufsiga i håret för då har de förmodligen stannat där över natten. Vissa berättar rakt ut. En del vet inte om att de betalar en överhyra. Det är klart att folk kan bli arga men jag har aldrig varit med om någon riktigt hotfull situation.

Innan Michael Svalenius började jaga svartuthyrare arbetade han som polis i arton år.

Annons

Polis eller säkerhetskonsult, vilket är roligast?
– Roligast kommer alltid att vara polisen. Det är världens mest spännande jobb. Man hamnar i situationer som väldigt få gör. Man ser samhällets bästa och sämsta sidor.

Läs ocksåÖppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontraktEn hand med vinröda naglar trycker på en ringklocka.

Varför lämnade du i så fall jobbet som polis?
– Jag jobbade många år i Malmö i yttre tjänst. Det var tufft och man ser väldigt mycket. Jag kände jag ville göra något annat livet.

Finns det något som har förvånat dig på hyresmarknaden?
– Ja, omfattningen av problemen med svartuthyrning och vad som döljer sig bakom.

Annons

Varför hyr man ut svart?
– Det finns många olika anledningar: föräldrar som har haft en hyresrätt och behåller den till barnen, företag som behöver plocka utländsk arbetskraft och tillhandahåller resa och uppehälle. Och sedan finns det de som skaffat flera hyreskontrakt hos olika hyresvärdar och hyr olovligen ut i andra hand till överhyror. Det är en affärsidé för att tjäna pengar, säger Michael Svalenius.

Läs ocksåHemliga gruppen kartlägger misstänkta svartuthyrare: ”Vi måste kunna belägga med fakta om någon ljuger”Ett kollage med två bilder. Ett skrivbord med saker på och en hand som ringer på en dörrklocka.
Fakta: Från polis till säkerhetskonsult

Aktuell: Som säkerhetskonsult på Defensify.
Arbetar åt: Kommunala och privata hyresvärdar som vill avslöja olovlig andrahandsuthyrning.
Ålder: 49 år.
Bor: Bostadsrätt i Lund.
På fritiden: Kör mountainbike. ”Gärna i Häckeberga utanför Genarp”.
Reser helst: Till europeiska storstäder. ”Om man har tråkigt i London är det ens eget fel”.

Fakta: Hårdare tag med ny lagstiftning

Den 1 oktober 2019 ändrades lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra. Den som bryter mot reglerna och hyr ut svart, alltså utan tillstånd från fastighetsägaren, kan nu bli uppsagd direkt utan att först varnas. Om uthyrningen är olovlig och andrahandshyran är för hög, kan hyresgästen som tagit ut extra pengar dömas till böter eller fängelse i högst två år.

Fakta: Hyr ut din lägenhet utan att få problem
  • Hyra ut till inneboende: du behöver inget tillstånd från hyresvärden så länge du själv bor kvar och tar in någon att dela bostaden med.
  • Hyra ut i andra hand: du behöver få godkänt från husets ägare innan du flyttar och låter någon annan ta över lägenheten tillfälligt. Du måste ha beaktansvärda skäl som till exempel sjukdom, tillfälligt jobb eller studier på annan ort. Om värden inte går med på det kan hyresgäster vända sig till hyresnämnden för att få hjälp.
  • I båda fallen går det att lägga på tio till femton procent på den förhandlade hyran. Den som betalar mer än så kan vända sig till hyresnämnden och kräva en återbetalning.
Läs också Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Lättare för värden få komma in i din lägenhet – "Rättssäkerheten kan vara hotad" Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.