Annons

Jämtkraft höjer priset på fjärrvärme

Jämtland ​1 januari 2012 höjer Jämtkraft fjärrvärmepriset. Vilket pris du kommer att få beror på var du bor.

​Jämtkraft använder en kostnadsbaserad prissättning. Det kostar mer att producera fjärrvärme i ett litet fjärrvärmenät jämfört med ett stort nät som har många kunder. Därför blir fjärrvärmepriset lägre i ett stort nät i Östersund jämfört med till exempel de minsta värmenäten i Kall och Hallen, skriver Jämtkraft i ett pressmeddelande.

För en kund i Östersund med en förbrukning på 20 000 kWh innebär höjningen en kostnadsökning på cirka 100 kronor per månad.

Läs ocksåHalverade elpriser hindrar prischock på boendekostnader: ”Det kan vara tillfälligt”Bild från reningsverk och fjärrvärmeverk

För en kund i Krokom innebär höjningen en kostnadsökning på cirka 160 kronor per månad.

I Östersund beror prishöjningen främst på att intäkterna från el och elcertifikat minskar. Men 2015 försvinner elcertifikaten för fjärrvärmenätet i Östersund, Frösön, Ås och Brunflo. Då blir intäkterna mindre och priset kommer att anpassas efter det lovar Jämtkraft.

Annons

I de mindre fjärrvärmenäten är skälet till prishöjningen att Jämtkraft behöver större intäkter för att de ska bli lönsamma.

Läs ocksåEfter fjärrvärmechocken - bostadsbolaget gläds åt Konkurrensverkets besked: ”Vi ser det som en vinst”Bilden visar Arman Avdic, vd för Mönsterås bostäder AB.

 – Vi arbetar ständigt med att producera värme på det mest effektiva sätt vi kan. Som ett led i detta har vi nu bland annat börjat importera returträ från England. Det är ett billigare bränsle som vi använder i vårt kraftvärmeverk i Lugnvik, säger Ulf Lindqvist, som ansvarar för värme på Jämtkraft, i pressmeddelandet.

 – För att minska våra kostnader kommer vi också att installera nya pelletspannor i Åre, Kall och Duved efter årsskiftet. Tyvärr räcker dock inte dessa åtgärder, utan vi måste även höja priset, säger han.

Annons

De senaste åren har fjärrvärmepriset höjts i ganska stora steg jämfört med tidigare år. Detta beror bland annat på kraftigt höjda bränslepriser och minskade intäkter från både el och elcertifikat.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.
Läs också Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Spillvärme från gruvan blir värme och varmvatten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.