Annons

Jan hoppas få byta jobb efter valet

Dalarna Jan Dahlquist, förhandlare på Hyresgästföreningen i Borlänge, är en av många tjänstemän som står på valsedlarna i årets val. Blåser det vänstervindar kan han bli kommunalråd.

Socialdemokraterna är det parti som har flest anställda och förtroendevalda inom Hyresgästföreningen på sina valsedlar. Jan Dahlquist toppar S-listan i sin hemkommun Rättvik. Skulle den sittande borgerliga kommunledning falla i valet är det han som blir Rättviks nya kommunalråd.

Hur känns det att du kanske måste söka tjänstledigt och ta över som kommunalråd?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Partimedlemmarna har sagt att de vill ha mig överst på listan och jag är beredd att ta det ansvar det innebär att bli kommunalråd. Det här är mitt tredje val på första plats så tredje gången gillt tänker jag!

Brukar du få kritik för att du sitter på två stolar som företrädare för Hyresgästföreningen och som Socialdemokrat i kommunstyrelsen?

– Nej, det har aldrig hänt. De flesta förstår att jag kan skilja på uppdragen och jag är ju den jag är både på jobbet och i politiken, mina åsikter är alltid de samma. 

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Men har aldrig jobbet och ditt uppdrag krockat?

– Nej, faktiskt inte. De frågor jag jobbar med gör ju att jag blir mer insatt i till exempel bofrågor och det har jag nytta av båda hållen. Däremot är det självklart att jag inte hyresförhandlar med Rättviksfastigheter.

Varför tror du att Socialdemokraterna är det parti som lockar flest förtroendevalda och anställda på Hyresgästföreningen?

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Det vore snarare konstigt om det inte vore så. Hyresgästföreningen kommer ju ur arbetarrörelsen.

Om du blir kommunalråd efter valet, vilken ser du som din viktigaste uppgift?

Annons

– Rättviks kommun behöver se över sin organisation och starta nämnder för olika verksamheter igen. Vi måste också se över skatten, det är inget självändamål att ha Dalarnas lägsta skatt utan det viktigaste är att skatten tas ut så att det räcker till den service som invånarna vill ha. Kommunen har gått back 14 av de senaste 15 åren och så ska det inte vara.

I de båda regionerna Aros-Gävle och Mitt ställer ett trettiotal anställda och förtroendevalda inom Hyresgästföreningen upp i höstens val. De flesta är socialdemokrater. Fyra av dem finns på de S-märkta riksdagslistorna; Gustaf Lantz, jurist på Hyresgästföreningen i Uppsala, Lars Eriksson, förtroendevald i Västerås, Alaa Idris, Örebro sitter i förbundsstyrelsen och Helena Frisk, Örebro, är nyvald regionordförande i Mitt.

Jan Dahlquists arbetskamrat i Borlänge, kommunikationschefen Annakari Berglund, står som nummer 20 på Socialdemokraternas kommunlista i Borlänge.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.