Annons

Jättekraven efter separationen: 46 000 i månadslön eller åratal i bostadskön – experten: ”Förödande och destruktivt”

Nyheter Tio år i bostadskön eller 32 500 kronor i månadslön efter skatt plus skuldfrihet – så kan kraven se ut för den som söker ny bostad efter skilsmässan. Hem & Hyra har tagit reda på vad som väntar en nyskild på hyresmarknaden.
Martin Grander, bostadsforskare på Malmö Universitet.
Martin Grander, bostadsforskare på Malmö Universitet.

När Hem & Hyra ger sig ut på hyresmarknaden, för att se vad som möter en nyskild med barn som letar lägenhet, är det en mörk bild som träder fram.

Vår granskning avslöjar långa bostadsköer, saftiga hyror och ofta skyhöga inkomstkrav till nybyggnation – och ett enormt söktryck på billiga lägenheter. 349 personer har anmält sig till en trea på Sofielund i Malmö, 1763 personer till en trea på Södermalm i Stockholm medan nybyggda treor i Kista kräver en månadslön på 46 250 kronor.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Det är förödande för ett fungerande samhälle att man inte kan hitta bostad och att man av det skälet kanske stannar kvar i ett förhållande som inte är sunt eller till och med destruktivt. Det här bekräftar mycket av det som vi har misstänkt inom forskningen och att man står inför en väldigt prekär situation om man vill separera, även om man har en fast inkomst, säger Martin Grander, bostadsforskare på Malmö Universitet.

Martin Grander, bostadsforskare Malmö Universitet.
Bostadsforskaren Martin Grander.

Hem & Hyras ”undersköterska” letar bostad

Under en månad har Hem & Hyra letat lägenheter i landets fem största städer och bostadsförmedlingar: i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping, städerna där mer än var fjärde svensk bor. Utgångspunkten är en undersköterska, landets vanligaste jobb, med en snittlön på 29 000 kronor i månaden, med två barn och i behov av en trerummare.

Vi kontrollerade köerna varje dag. Totalt annonserades det ut 552 treor i de fem städerna under perioden. Och bilden är tydlig: Vi är oftast helt chanslösa. Det kan se ut så här:

Läs ocksåPaniken efter skilsmässan - Marika, 31, fast i bostadsfällan: "Tvingades leta när jag mådde som sämst"
  • Trea i södra Stockholm, månadshyra 9 840 kronor, 430 ­sökande. Ettan har stått i kön i 31 år.
  • Trea i Midsommarkransen, ­månadshyra 10 000 kronor, 422 sökande. Ettan har stått i kön i 34 år.
  • Trea för 9 500 kronor i månaden i Majorna i Göteborg har 595 sökande. Snittkötiden är 14 år och fem månader.

Annons

Höga inkomstkrav sätter stopp

Under april är snittkötiden i Stockholm vid ansökningstillfället över 24 år. I både Malmö och Göteborg handlar det om drygt åtta år. Kortast kötid är det till nybyggnation – men de höga hyrorna och de tuffa inkomstkraven, på ibland över en halv miljon kronor i årsinkomst, stänger ute många.

– Att man har så höga inkomstkrav är märkligt eftersom de som har den typen av inkomster inte i första hand vänder sig till hyresrätten. Och det finns inget som säger att en undersköterska eller någon med lägre inkomst inte skulle betala en hög hyra om man väljer att bo så. Kraven stänger ute alla som inte är höginkomsttagare, säger Martin Grander.

Läs ocksåNyskild och på jakt efter en bostad - här står 1 763 personer i kö till en trea

Allt färre skilsmässor

Slutet av sommaren brukar ses som den stora skilsmässotiden. Men faktum är att antalet skilsmässor har stadigt sjunkit de senaste åren. Totalt 21 231 skilsmässor blev registrerade förra året, lägsta siffran på nästan tio år. Antingen finns det skäl att tro på kärleken eller så är det de bistra ekonomiska tiderna som spelar in. För det är inte billigt att gå skilda vägar. En rapport från banken SBAB förra året berättar att en fyrtioårig svensk med två barn och medianinkomst inte har råd att på egen hand köpa en genomsnittlig trerummare i någon av landets 25 största kommuner.

Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.
Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.

– Det är oroväckande att folk inte har råd för det kan bidra till att man stannar i relationer som inte är bra varken för vuxna eller barn. Vi ser dessutom att det är ännu tuffare för kvinnor. Det hade varit önskvärt att det hade varit lättare att hitta en hyresrätt att landa i när allt är som mest turbulent, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.

För Hem & Hyras undersköterska är det inte mycket lättare än för dem i SBAB:s rapport.

Enda alternativet i Malmö är en nybyggd trea där bara två står i kö. Men – hyran är på 13 000 kronor, det är ingen visning av lägenheten och man måste flytta in två veckor efter anmälan – om undersköterskan över huvud taget får den. I Göteborg och Stockholm finns inga öppningar alls. I Göteborg är det förvisso kortare kötider till nybyggnation i Gårdssten, men inkomstkraven återigen för höga. Det samma gäller för nybyggnation i Stockholm.

Annons
Kristina Wahlgren, journalist på Hem & Hyra.
Hem & Hyras reporter ställer sig i bostadskön i landets fem största städer i jakt på en trerummare.

Lediga lägenheter i utsatta Skäggetorp

I Uppsala hamnar undersköterskan långt fram i kön – men inte först – till nybyggda treor i Ulltuna med hyror på över 12 000 kronor. Den som däremot bor i Linköping skulle kunna få en lägenhet via det kommunala bostadsbolagets kö. Men då måste man vara beredd att bo i Berga eller i Skäggetorp, områden dit gängkriminaliteten är koncentrerad. Skäggetorp är enligt polisen ett av landets ”särskilt utsatta” områden.

– Bostadsmarknaden sätter gränser för hur man kan leva. Bostadsproblematiken har varit tätt förknippad med de som har det allra sämst, men vi har flyttat fram gränserna för vilka som nu drabbas. Det handlar om både låg- och medelinkomsttagare. Men det handlar inte bara om ojämlikhet utan även ojämställdhet. Eftersom det ofta är kvinnor med lägre inkomst som inte tänkt på att ställa sig i bostadskön, säger Martin Grander.

Den här artikeln finns översatt till arabiska.

Fakta: Hem & Hyra söker bostad - så gick granskningen till!

Utdrag från kötider och inkomstkrav hos landets fem största bostadsförmedlingar.

  • Vi registrerar oss hos bostadsförmedlingarna i landets fem största städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping. Varje dag, vardag som helg, går vi igenom alla bostadsköer.
  • Vi letar efter en trerummare i respektive stad och lägger timmar varje dag på att leta och söka en lägenhet som vi föreställer oss att en desperat nyskild också skulle göra.
  • Vi tänker oss att vi är en undersköterska i hemtjänsten, landets vanligaste jobb, med en snittbruttolön på 29 000 kronor och två barn. Vi letar efter en trerummare.
  • Metoden är ett sätt att runda den officiella statistiken och i stället iklä oss rollen som en vanlig bostadssökande. Det ska vara så nära verkligheten det bara går. Finns det en väg framåt via landets största bostadsförmedlingar och bostadsköer?
  • Vi samlar information om kontrakts- och lägenhetstyper, hyresnivåer, kötider och hyresvärdarnas krav som inkomst och skuldfrihet.
Läs också Värden anklagar par i 60-årsåldern - mörkade skilsmässa och fuskade med kötid Ny rapport: Bostadsbristen gör att kvinnor inte har råd att skilja sig Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.