Annons

Nyskild och på jakt efter en bostad – här står 1 763 personer i kö till en trea

Nyheter Semestern är slut och skilsmässan kanske till slut oundviklig, men du saknar tid i bostadskön. Hur svårt är det egentligen att hitta lägenhet som nyskild? Följ med Hem & Hyras reporter under en månad i den desperata jakten på en bostad i landets fem största städer.

Det är annandag påsk och jag ska separera. Ta ut skilsmässa. I journalistikens namn. I verkligheten är jag ensamstående sedan flera år. Den gången blev min bostadsräddning en hyfsad lön och nybyggnation, men då fick jag och mitt ex också bo ihop i över ett halvår. Det var jag som skulle flytta, han bo kvar. Men hyreshuset som byggdes ett stenkast bort blev aldrig klart och inflyttningsdatum sköts upp gång på gång. I vardagsrummet växte mina högar med kartonger innan flyttbilen till slut kom. Det blev en svindyr trea för mig och mina två barn. Där bor vi fortfarande kvar även om hyran gräver ett plågsamt hål i plånboken varje månad.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Nu gör jag om processen. Jag ska leta varje dag i landets fem största städer. Kartlägga lägenhet för lägenhet, hyror och kötider. Genom mitt alter ego: undersköterskan, landets allra vanligaste yrke. Jag (som undersköterska) har en snittlön på 29 000 kronor före skatt och vill ha en trea. I antingen Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala eller Linköping. Går det att hitta en lägenhet när man är nyskild och desperat?

Här kan du läsa hela granskningen: Paniken efter skilsmässan: Marika, 31, fast i bostadsfällan ”Tvingades leta när jag mådde som sämst”

Det står 1 763 personer i kö till en trea på Södermalm, Stockholms hippaste stadsdel. En brutal start på mitt bostadssökande. Södermalm är så klart extremt, men i de andra städerna är det också hundratals sökande. Undantaget är nybyggt. Bara 21 sökande till en ny trea i Örgryte, Göteborg. Men då ska man tjäna minst en halv miljon kronor om året. I verkligheten gör jag det. Som undersköterska är jag körd.

Läs ocksåPaniken efter skilsmässan - Marika, 31, fast i bostadsfällan: "Tvingades leta när jag mådde som sämst"
Kristina Wahlgren, journalist på Hem & Hyra söker bostad.
Varje dag i en månad söker Hem & Hyras reporter Kristina Wahlgren efter lediga trerummare i bostadsköerna i landets fem största städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och LInköping.

Kommer 26 år för sent

Det finns korttidskontrakt. Kan jag tänka mig ett tillfälligt boende fram till årsskiftet? Man har ingen trygghet, inget besittningsskydd och kan åka ut på gatan när som helst. Är det kanske bättre än inget? En trea i Eriksberg i Uppsala hyrs ut så. Men ettan i kön anmälde sig år 1998. Jag kommer 26 år för sent.

Pandemin är över sedan länge men ändå hyrs massor med lägenheter ut utan visning. Särskilt i Malmö. I verkligheten har jag varit på visningar där jag har backat ut på grund av totalt nedgånget. Tänk om det är så äckligt att barnen inte vill bo med mig? En liten men väldigt dyr trea (68 kvadratmeter för 13 292 kronor i månaden) i Limhamn har inflyttning om två veckor. Men då är det ingen visning. Avståndet mellan den halvsjaviga hyresmarknaden där man lappar och lagar lägenheter (ja jag vet att det finns nyrenoverat också) och bostadsrättsmarknadens hyperstylade bostäder har aldrig känts större.

Läs ocksåJättekraven efter separationen: 46 000 i månadslön eller åratal i bostadskön – experten: ”Förödande och destruktivt”Martin Grander, bostadsforskare på Malmö Universitet.

Höga inkomstkrav sätter stopp

En privat hyresvärd kräver 32 500 kronor i månadsinkomst – efter skatt – av den som ska hyra en trea i Hyllie i Malmö – ett nyexploaterat område mest känt för tågstationen mot Köpenhamn, köpcentrat Emporia och blåsten. Hyra: 13 000 kronor. Antal sökande: 55. Mitt undersköterske-jag är inte en.

En trea i Sköndal i Stockholm annonseras ut fyra dagar efter inflyttningsdatum. Ändå är det flera hundra anmälda. Jag hade hur som helst inte kunnat flytta in om jag så hade kötiden (den som står först har köat i 16 år) eftersom jag tjänar för lite, både som journalist och som mitt undersköterske-jag. Man ska ha en årsinkomst på 560 000 kronor, vilket inte bara stänger ute mig utan de flesta. Någon visning är det inte heller. Däremot får man se ritningarna. Det är ju snällt. Tack.

Annons
Kristina Wahlgren, journalist på Hem & Hyra.
Hem & Hyras reporter ställer sig i bostadskön i landets fem största städer i jakt på en trerummare.

35 år i kön för ett korttidskontrakt

En trea i Limhamns sjöstad kostar 15 500 kronor. Men inte nog med det. Man måste ha ut över 31 000 kronor i månaden och man får inte se den före inflyttning. Det känns orimligt nu men i verkligheten skrev jag faktiskt på kontraktet innan jag hade sett lägenheten som jag bor i nu. Ibland har nöden ingen lag.

På radion har Ekot rapporterat om att nybyggnation inte blir uthyrd. I ett nybyggt hus i Skärholmen i Stockholm får man mycket riktigt hyresrabatt i en trea under de tre första åren. Men eftersom det krävs en halv miljon i årsinkomst och med tanke på den löjligt kassa planlösningen på 56 kvadratmeter där det knappt går in en säng i det minsta sovrummet förstår jag att det bara är fjorton sökande. Den som har köat längst har ändå stått i nio år. Aldrig har jag varit så nära och ändå så långt ifrån en bostad i Stockholm. Samtidigt hamnar Skärholmen i varje nyhetssändning och på varje nyhetssajt i landet i flera dagar. En kort cykeltur från den rabatterade hyrestrean har en 39-årig familjefar precis skjutits ihjäl.

På Segevång, i det mest avlägsna hörnet av Malmö, finns pyttesmå treor på 54 kvadratmeter. Får jag verkligen plats där med två barn? Hyran är 11 600 kronor men skriver man på nu får man bo gratis i november och 2 000 kronor hos Skånetrafiken plus medlemskap hos Malmö by bike i ett år. Om man får komma med ett förslag: Sänk hyran? Dyrt eller ej, det är ändå tjugo sökande och ettan har stått 3,5 år i kön.

Utdrag från kötider och inkomstkrav hos landets fem största bostadsförmedlingar.

Marbodalkök och vitvaror från Bosch – varje bostadssökandes dröm…

Det är fler än jag som drömmer om att få bo i en trea i Vasastan i Stockholm. Jag hittar ett korttidskontrakt där man saknar normala rättigheter som hyresgäster och med kort varsel kan bli tvungen att flytta ut. Ändå har den som står etta i kön köat i 35 år. Någon visning är det inte heller.

Det snöar. Ska det någonsin bli vår? Det känns hopplöst på mer än ett sätt. Men så plötsligt verkar det vända på bostadsfronten. I listan över annonser med tänkbara treor i Stockholm lyser ”god chans” i gröna bokstäver mot mig. Det är ett nybyggt hus i Bromsten i Spånga. Pulsen stiger, kan det vara något? Jag klickar mig vidare. Det handlar om treor på mellan 74 och 76 kvadratmeter i ett ”urbant kvarter” med Marbodalkök och vitvaror från Bosch. Åh tjusigt! Men det finns så klart en baksida – smakar det så kostar det. Lägsta hyran är 16 614 kronor och sen går det bara uppåt. Det känns så där och det blir inte bättre av att den privata hyresvärden kräver en årsinkomst på 500 000 kronor. Undersköterskor gör sig icke besvär. Längst kötid: 21 år.

Kristina Wahlgren, reporter på Hem & Hyra, söker bostad.
Varje dag söker Hem & Hyras reporter efter lediga treor i landets fem största bostadsförmedlingar.

Längst kötid till billiga lägenheter

Det snöar igen. Igår trodde jag att treorna i Bromsten i Stockholm var dyra. Vad lite jag visste på den tiden. Idag annonserar kommunala Svenska bostäder ut treor på Södermalm för 20 000 kronor i månaden. Den som har stått längst i kön anmälde sig för 32 år sedan. Det har gått nästan sextio år sedan socialdemokraten Tage Erlander gav sitt klassiska råd i tv till ett ungt par i Stockholm som ville gifta sig men saknade bostad och pengar. Han tyckte de skulle ställa sig i bostadskön. Då var kön tio år i Stockholm och intervjun har hånats åtskilliga gånger genom åren och lyfts fram som ett klassiskt exempel på hur långt politiken står från verkligheten. Frågan är om något har blivit bättre sedan dess?

Annons

Flera av Malmös ”sämre” områden har förvånansvärt långa kötider. Det är här lägenheterna är billigast. Folk är fattiga, medianinkomst i Malmö är drygt 300 000 kronor per år. Få har råd att söka nybyggnation och det märks på söktrycket. Ju lägre hyra, desto fler sökande. 150 personer vill hyra en trea på Eriksfält för 8 900 kronor, 117 vill hyra på Hermodsdal för 7 700 kronor och 175 köar till en trea på Almhög för 8 000 kronor. Och i Linköping är det inga större problem att hitta lägenheter i områden som ofta beskrivs som otrygga: Västra Berga och Skäggetorp, det sistnämnda området till hör enligt polisen ett av landets ”särskilt utsatta”. Det annonseras ut massor med treor. Få eller ingen söker. Hade jag kunnat flytta hit med mina tre barn om jag bodde i Linköping?

Åh sicket mys – 2 000 kronor i hyreshöjning

Mitt privata jag får en redig bajsmacka av min verkliga hyresvärd. Tre månaders retroaktiv hyreshöjning är 2 000 kronor jag inte har. Som grädde på moset är 1 290 personer anmälda i kön till en trea på Ladugårdsgärdet i Stockholm. Hyran är 12 900 kronor. Det är en fullständigt sjuk bostadsvärld vi lever i.

Känner mig desillusionerad. Livet som bostadssökande är ett liv i limbo. Man måste ha lång kötid eller (helst och) hög inkomst. Det är tur att jag inte är undersköterska med en lön därefter. Det är desto tråkigare för de 130 000 personer som faktiskt är det.

Svenska arbetarfonden hyr ut en trea. Det borde väl vara något för en vanlig knegare? Det hör man ju på namnet, ”arbetarfonden”. Lägenheten ligger i Västerstorp i Stockholm och kostar rimliga 9 700 kronor i månaden. Äntligen! Stiftelsens uppdrag är att ”uppföra och förvalta goda bostäder åt främst arbetare”. Som handen i handsken. Eller? Det visar sig att man faktiskt måste tjäna strax över 29 000 kronor i månaden, vilket i praktiken innebär att arbetarfonden ställer högre krav än stadens kommunala bostadsbolag.

Kristina Wahlgren, reporter på Hem & Hyra.
Boplats Syd förmedlar lediga bostäder i bland annat Malmö.

Ställ dig i bostadskön – nu!

Göteborg flyger lite under radarn. Bostadsförmedlingens kö är inte lika transparent som i andra städer. Jag ser min kötid och antalet anmälda till varje lägenhet. Men det är också allt. Jag vet inte hur länge ettan har stått i kön. Snitthyrorna är lägre här än i de andra städerna men söktrycket enormt på lägenhet efter lägenhet. Jag får plats 119 av 119 till ett korttidskontrakt på Frölunda torg. Plats 227 av 232 på Norra Hisingen. Allt känns deppigt. Men så trillar jag över en lägenhet som väcker mitt hopp. Ett nybygge i Angered är det kort kö till. Bara en handfull sökande till varje lägenhet. Skälet är inkomstkravet. Det är inte skyhögt, men det stoppar en undersköterska. Igen.


Det har gått en månad. Jag har letat bostäder varje dag, vardag som helg, i flera timmar. Nu är det över. Mitt råd till mig själv och alla undersköterskor där ute: skaffa dig ett fuck off-kapital, bli aldrig ekonomiskt beroende av någon annan (jag vet det är år 2024 men det måste ändå sägas) och ställ dig i bostadskön – nu. En attraktiv trea, med rimlig hyra och ett tryggt område, kan ta trettio år att få.

Fakta: Hem & Hyra söker bostad - så gick granskningen till!
  • Vi registrerar oss hos bostadsförmedlingarna i landets fem största städer: Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala och Linköping. Varje dag, vardag som helg, går vi igenom alla bostadsköer.
  • Vi letar efter en trerummare i respektive stad och lägger timmar varje dag på att leta och söka en lägenhet som vi föreställer oss att en desperat nyskild också skulle göra.
  • Vi tänker oss att vi är en undersköterska i hemtjänsten, landets vanligaste jobb, med en snittbruttolön på 29 000 kronor och två barn. Vi letar efter en trerummare.
  • Metoden är ett sätt att runda den officiella statistiken och i stället iklä oss rollen som en vanlig bostadssökande. Det ska vara så nära verkligheten det bara går. Finns det en väg framåt via landets största bostadsförmedlingar och bostadsköer?
  • Vi samlar information om kontrakts- och lägenhetstyper, hyresnivåer, kötider och hyresvärdarnas krav som inkomst och skuldfrihet.
Fakta: Långa kötider och höga krav - detta visade granskningen

Läs också Värden anklagar par i 60-årsåldern - mörkade skilsmässa och fuskade med kötid Ny rapport: Bostadsbristen gör att kvinnor inte har råd att skilja sig Hon tvingades skilja sig för att få lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.